Uprising Fomalhaut - Uprising Fomalhaut (2010)

Поки я натхненно кидаюся епітетами на адресу української андеграунд-сцени, вона плодить все нові й нові таланти! Щойно з'явилися на горизонті першопрохідці в построкових областях (Coala Pascal, EMMC, Nice Wings, Icarus!), як настав час і для першого в Україні постметалевого релізу! Самі музиканти, передбачувано, скромні та відхрещуються від будь-яких ярликів, але ж і постметал буває різним, хіба ні?
 
Отже, все почалося на уламках скрімо-проєкту Taste of Tiramisu, коли його основні ідеологи Денис Майк (гітара) та Юра (гітара; також учасник Nice Wings, Icarus!) зважилися на зміну творчого вектору гурту. Укомплектувавши склад вокалістом Олексієм, басистом Романом та барабанщиком Микитою (майже всі на той час були зайняті у своїх основних гуртах), вони назвали себе Uprising Fomalhaut та приступили до роботи над матеріалом. Перші виступи колективу вводили слухачів у ступор: монолітне звучання, побудоване на простих, навіть примітивних гармоніях і мелодіях, розмірена ритм-секція, гітарна стіна звуку, що поступово вибудовується по цеглині, в яку зрідка вривався екстримальний вокал (причому вокалив не тільки Льоша) – все це, з одного боку, нагадувало про найкращі дні Cult of Luna та Isis, але, з іншого боку, "фомальгаути" вже на зорі своєї діяльності звучали вельми оригінально! Можливо, річ у різнобічних музичних уподобаннях хлопців; так, Майк, наприклад, взагалі вважає, що вони грають важкий варіант шугейзу (!).

Логічним продовженням історії гурту став запис дебютного релізу, якому передував непростий період у творчості гурту. Справа мало не дійшла до розпаду, але в результаті все вирішилося максимально позитивно. Й ось перед нами 23 хвилини однойменного EP, записані Денисом "Бамбром", зведені Вовою "Фоззом" і розбиті для пристойності на 4 треки (хоча гурт завжди грає свої композиції без пауз, як одну епічну тривалу пісню). Викладений гуртом для безкоштовного скачування мініальбом до моменту публікації рецензії на сайті вже може бути доступний на CD. Незважаючи на деякі спірні моменти в плані звуку, "Uprising Fomalhaut" EP бере головне: непорушну цілісність і похмуру атмосферу. Причому найближчим аналогом матеріалу, на мій погляд, може стати, швидше, останній альбом британців Fall Of Efrafa, ніж якісь класичні постметал/построк роботи. Несподівано сухий звук "чистих" гітар, засунутий у міксі здвоєний вокал та ураганні кульмінації чудово згущують і без того темні фарби, якими Uprising Fomalhaut малюють картини навколишнього світу. Горезвісна неквапливість, властива жанру, зведена тут в абсолют; і якщо хтось відносить певну одноманітність матеріалу до мінусів гурту, то особисто мені, навпаки, до душі такий підхід, ближчий, ніж експерименти Jesu або Nadja. Після кількох уважних прослуховувань наявні плюси якісно переважують мінуси, і на цей час особисто для мене це найцікавіший альбом серед усіх вітчизняних релізів цього року!
Звичайно, хотілося б побажати хлопцям надалі кращого звуку, швидших фрагментів і вокалу побільше, але я впевнений, що їм видніше, у якому напрямі слід розвиватися їхній музиці далі. Отож, бажаю їм удачі й чекаю на новий матеріал!
 
Думки, висловлені у рецензіях, передають погляди самих авторів і не обов'язково відображають позицію Neformat.com.ua

Neformat.com.ua ©

01. These Communist Guys Have A Bomb For Us All
02. Makat Bechorot
03. Alpha Piscis Austrini
04. Marvin John Heemeyer

24.04.2010