Funeral Candies — Месу Розпочато (2020)

Дебютний і поки єдиний альбом Funeral Candies це блек-н-рол чи все ж щось дещо інше? Розбираємося докладніше.

Полтавський лейбл Sound Fortress з’явився лише цього року, але вже побалував дуже цікавими релізами: меланхолійний ембіет løn, атмосферний black metal — теж Льон (рецензію на який від Єгора Фелюста можна почитати тут), тупа-тупа сингл від Ukrainian D-Beat Mafia (на bandcamp сторінці лейблу вже недоступний, але зацінити все ще можна на YouTube каналі лейблу), і, власне, повноформатник від Funeral Candies — "Месу Розпочато". Музику для всіх релізів цього лейблу створює лише одна людина, як не важко здогадатися, під псевдонімом Льон, що робить ознайомлення з цими записами ще цікавішим. І хоч ембієнтом та блек металом особливо не здивуєш, (але обидва релізи дійсно високого рівня), а на повноцінний реліз від Ukrainian D-beat Mafia ще очікуємо, бо d-beat гурти в Україні можна перелічити на пальцях, для мене особисто реліз Funeral Candies залишається поки найцікавішим, бо таких колективів завжди недостатньо.

Почнемо з тегів. Коли я бачу black’n’roll, то, найперше, думаю про Midnight з Огайо та Hellripper із Шотландії. Але спільного в них з Funeral Candies лише те, що кожен із цих гуртів — це проєкт однієї людини. І Midnight, і Hellripper звертаються передовсім до першої хвилі black metal, гуртів на кшталт Venom, Sarcofago, Hellhammer, та додають більше рок-н-рольної подачі. Funeral Candies, однак, звучить і справді більше як "necrogarage" та "deathsurf" — інші теги, які використовуються на bandcamp сторінці релізу й дуже влучно описують звучання проєкту.

Альбом "Месу розпочато" — містична історія про те, як давно забутий культ повстав із попелу, щоби повернути контроль над містечком, яке нічого не підозрює. Його відкриває трек "Меса коло дуба", що одразу налаштовує на майже геловінський, моторошний, але з дулею в кишені, лад. Моторошність у сьорф-році — теж не новинка, psycho-культура та сьорф завжди йшли нога в ногу, однак у Funeral Candies скелети танцюють саме під суміш сьорфу та блек металу, відбираючи тим самим в одного з найбільш токсичних жанрів (через свою "трушність") всю серйозність. Лоу-файні органні вставки створюють атмосферу будинку з привидами біля кладовища, дивишся в треклист — а пісня й називається "Той дім на підварках". Люблю таке. Загалом кожен трек альбому сповнений хітових хуків та атмосфери в стилі серіалів "Чи боїшся ти темряви" та "Байок зі склепу", але без надмірної "категорії Б" та кітчу, бо, як і у фільмах жахів, треба бути обережним і не ставитися до окультних штук занадто легковажно, бо можна за це поплатитися.

Окремо хочеться порадіти через використання саме української мови. Полтавщина завжди славилася містичністю, і чути крізь лоу-файний звук відголоски українськомовної лірики — це саме те, що треба. Як і Merzotna Potvora, Funeral Candies чіпляють поєднанням страшних казок українською та чорного металу, і це той тренд, який хотілося б, щоби не пропав!

Наостанок хочеться традиційно побажати натхнення музикантам, сподіваюсь, Льон на лейблі Sound Fortress продовжить радувати релізами й наступного року, бо старт вийшов феєричним. Ну й було б круто, якби вийшло зібрати музикантів для живих виступів, коли їх знову дозволять, щоби крім Amphibian Man був, як мінімум, ще один гурт із приставкою surf, який максимально доцільно виглядає на панк- та метал-івентах.

Льон — музикант із Полтавщини. Брав участь у декількох місцевих проєктах, але публікувати творчість почав лише в цьому році. Наразі відомі його проєкти Льон, løn, Ukrainian D-beat Mafia та Funeral Candies.

Sound Fortress — молодий DIY-лейбл, заснований навесні 2020 року Льоном та Тарасом Шишичуйським, власником SURROGATE Rec. Наразі на лейблі доступні чотири релізи: Льон "З Живого Джерела", løn "Endless Web Of The Forest Paths", Ukrainian D-beat Mafia "Одного Разу Приручений Звір​.​.​" та Funeral Candies "Месу Розпочато". Усі доступні в цифровому форматі, перші два є й у форматі касет.

Sound Fortress у мережі:

1. Меса Коло Дуба
2. Культ Відьомської Ями