Vidmershiy Shmat і Обрій презентують спліт

Лейбл Neformat Family представляє новий реліз — спліт київських блекерів Vidmershiy Shmat та ужгородського дез метал гурту Обрій

Ця робота містить усього два треки, зате може компенсувати своєю багатою мерч-частиною, адже фани Обрію можуть придбати ексклюзивний комплект з ножа від Krava Cut та відповідної футболки. 

"Інструментальну частину пісні "Відьма" ми написали під час вимушеного переїзду Петра (ред. ударник гурту) з Києва в Ужгород на початку повномасштабної війни. Ми тоді вирішили трохи пограти, поки всі в одному місці, і наробити нового матеріалу по можливості. В результаті записали 4 треки на мініальбом, який має вийти у першій половині 2023 року, і він на швидкостях. А оцей трек робився останнім, тому ми вирішили повигадувати чогось повільного, щоб трохи урізноманітнити процес", — розповідає вокаліст гурту Обрій Микола Мага.

У результаті гурт також вирішив випускати трек окремо і запропонував ідею спліта київському блек-сладж-нойзовому гурту Vidmershiy Shmat, де той самий Петро відповідає за бас-гітару та вокал. 

Кияни вибрали для спліта пісню "Deaf Void", що почалася з одного рифу, який барабанщиця гурту Нафаня (Анастасія Хоменко) принесла для свого панкового проєкту, що так і не був реалізований. 

"Ідея була зробити трек максимально простим і рубівним, плюс домішати всяких меланхолічних і страждаючих ходок та елементів. Цей трек відрізняється від нашого попереднього релізу всім, починаючи від звучання та запису і закінчуючи аранжуванням. Ми зробили більш класичний чорний метал, але з нашими фірмовими штуками. Також у мене вдома лежить банджо, і перед тим, як піти на студію писатись, ми сиділи в мене на квартирі, займались, дописували трек, і спонтанно вирішили використати його для інтро", — пригадує Петро Будай.

Війна і в цьому випадку вплинула на робочий процес колективу, але дещо по-іншому. З квітня Нафаня разом з мамою та сином Орестом переїхали в Барселону, тож всі проєкти Відмершого Шмату зараз переважно реалізуються в режимі онлайну. Однак влітку музикантка  приїжджала до Києва і використала цей момент, аби швиденько записати ударні для треку на студії Bright Sound. 

Vidmershiy Shmat

Vidmershiy Shmat

Тематика в обох пісень дещо різна. Так, "Глуху порожнечу" Vidmershiy Shmat написали рік тому, ще до повномасштабної війни.

"Трек розповідає більше про внутрішні емоції та ставлення людей до проблем і біди, яка може статися з кимось іншим. Deaf — це людина, глуха та байдужа до траблів інших, хоча і може бути в курсі проблеми. Це може стосуватися як близьких людей, так і ситуації в цілому. До прикладу,  зараз на заході Європи, попри те, що нашій країні багато хто допомагає, залишаються люди, які не хочуть чути про проблеми й те, що коїться тут у нас, умовно дуже близько. І хоча це поки може бути не їхня, проблема вона дуже швидко може стати і їхньою також...

Void — це порожнеча в людях, вона є в кожному з нас, із багатьох причин. Через виснаженість, вигорання, ментальні проблеми на кшталт депресії — зараз цих причин може бути в рази більше. Я все розумію і сам буваю таким. Цим треком я хочу сказати, що треба побороти цю байдужість, цю глуху порожнечу і навчитися чути близьких людей", — розповідає гітарист і вокаліст Відмершого Шмату Саша Кітаєв.

Обрій

Обрій

Обрій же звертається до образу відьми, який, залежно від трактування, може показувати дуже різні грані.  

"Сам текст є досить простим за формою, і його сюжет міг би згодитися для стандартного фільму жахів. Але в нього закладені такі смисли: людям часто властиво пригноблювати тих, хто виділяється із загальної маси, але таким людям варто зважати на те, що їхні дії можуть отримати гідну відповідь у тій чи іншій формі, й вони можуть пожалкувати про заподіяне", — розповідає Микола Мага.

Цікаво, що у цьому випадку концепція пісні виходила з мерчу, а не навпаки. Десь навесні до гурту звернувся засновник бренду Krava Cut Олександр Крава з пропозицією колаборації. (До слова, він уже робив особливий ніж “Plushch” до одноіменного постапокаліптичного роману Саші Буля, який виходив минулого року).

"Ми радо погодилися й, обговоривши деталі, почали готуватись до релізу. Назву моделі ножа було обрано "Відьма", поширений образ в українській демонології. Під цей образ ми підігнали текст треку, а також наш басист Олександр Рогов зробив дизайн для футболки, яка йде в комплекті з ножем.

Обрій Відьма мерч

Мерч "Відьма"

Над обкладинкою спліта працював Ярослав Гроб, який вже роками є автором обкладинок та значної частини мерчу гурту Обрій

"Це трохи про ландшафт, у якому розкидані/лежать поруч частини знеособленого людського тіла, відголоски постійної присутності війни у Центрально-Східній Європі. Можливо, це поле засніжене, рештки забуті і не названі. Це про отруєні пейзажі, як писав Мартін Поллак. Це Безликий, це відголоски великої битви, це поля Камбоджі, це Чорна Смерть, це танці на кістках", —   розповідає Ярослав.

Зараз учасники Vidmershiy Shmat, продовжують роботу над наступним повноформатним альбомом, а Обрій готує на наступний рік той самий мініальбом та поволі працює над своїм першим повноформатником.

Vidmershiy Shmat

Доступний також мерч гурту Vidmershiy Shmat, малював Олександр Рогов

Vidmershiy Shmat — це молодий столичних блек-метал/сладж/нойз гурт, створений у 2020 році. У їхній дискографії поки лише дебютний альбом "Khryp".

Vidmershiy Shmat у мережі:

https://vidmershiyshmat.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/vidmershiy.shmat
https://www.instagram.com/vidmershiy.shmat/
https://www.youtube.com/channel/UCFgvmCHv8lTKK0YlTx4ozyg

Обрій – ужгородський дез-метал гурт, створений у 2013 році. Дискографія нараховує два мініальбоми, кілька сплітів, синглів та кліпів. На звучання гурту вплинули такі колективи як Bolt Thrower, Morgoth, Asphyx, Gorefest тощо.

Обрій у мережі:

https://obrij.bandcamp.com/releases
https://www.facebook.com/obriymetaluzh
https://www.youtube.com/channel/UCjQvt6W9SSXlbMknsrLxOwA
https://www.instagram.com/obrij_metal/