Гніт випустили перший та останній альбом

Ужгородський d-beat/anarcho-punk гурт презентував дебютний повноформатний альбом "Сьогодні" та офіційно припинив існування.

Гурт записав альбом у грудні 2020 року на рівненській студії Індюк Рекордз під керівництвом звукорежисера Олексія Казанцева.

"Із самого початку створення проєкту ідея полягала в тому, щоби грати простий анархо-панк. З 15-ти пісень можна виділити декілька середньотемпових, качових, наприклад, "Зло", "Церкви", "Маленькі Вбивці". В основному, більшість треків є досить швидкими, ді-бітовими, місцями є ще трохи бластів.

Музично альбом швидкий і вривний, але водночас розбавлений качовими треками, щоби людям не було зле від прослуховування нашого матеріалу", — говорить у пресрелізі ударник гурту Петро Будай.

Гурт відомий своє гостросоціальною лірикою, яка побудована навколо актуальних проблем країни, як-от свавілля поліції, криза судової системи або небезпека для життя активістів.

"У нас є пісні про нереформовану українську поліцію та судову систему, про віктімблеймінг, про зникнення та вбивства активістів, про хаотичну забудову міст, про заробітчанське життя, про вагу журналістської професії, про те, що в Україні небезпечно захищати своє життя, про релігію, яка намагається керувати світською Україною і, звісно, про карантин.

Фішкою можна назвати дві пісні — чеську "Emigrantská cena" та угорську "Alkoholista", якими ми хотіли продемонструвати певний закарпатський колорит гурту", — коментує вокалістка та основна авторка текстів гурту Ярина Денисюк.

Обкладинку зробила вокалістка гурту Ярина Денисюк.

"Задум із колажем виник у нашого гітариста Віталія Лендєла й ми певний час думали, до кого з професіоналів краще звернутися, але зважаючи на політизованість наших текстів, як мені здається, треба бути глибоко в контексті пісень, тому я взялася за це сама. У результаті вийшла багатошарова картина, де на задньому фоні Майдан, на передньому — якась радянська сім’я, що, утім, символізує сучасну Україну, яка, на жаль, далеко від совка в багатьох, особливо глибинних аспектах не відійшла. А з-за спин цієї родини виглядають різні сучасні політичні постаті, які в мене асоціюються з тими темами, які ми підіймаємо в альбомі",- додає авторка.

Також на підтримку альбому гурт зняв два відео, на треки "Антиконституційний суд" та "Вмерти не можна вижити".

 

Нагадуємо, раніше ми писали про перші сингли гурту "Маленькі Вбивці" та "Відчай".

Гніт — хардкор/ді-біт гурт з Ужгорода, створений у 2019 році. Дискографія нараховує три студійні сингли та повноформатний альбом. Актуальний склад гурту: Ярина Денисюк — вокал; Петро Будай (Обрій, The Symbioz) — ударні, вокал; Віталій Лендєл (Обрій) — гітара.

Гніт у мережі:

https://www.facebook.com/hnitpunx
https://www.youtube.com/channel/UCZ2LxH6w4vDqGJlWw0M7hdA/
https://hnitpunx.bandcamp.com/
https://soundcloud.com/hnitpunx
https://www.instagram.com/hnit_punx/