Morkrypta: Ми зосереджені більше на музиці, ніж на кліше й епатажі

Наприкінці грудня блек-метал гурт Morkrypta поділився дебютним демо, що містило кавери на Silencer and Xasthur, а згодом доповнив реліз власним синглом "Reapers of Mercy". 

На запитання про проєкт та реліз відповідали учасники дуету Angr і Leper, знані також за участю в проєктах Вампырь і Cemeteria і не тільки.

- Розкажіть детальніше про те, як ви формували та записували дебютний реліз. 

Angr: Так вийшло, що спочатку були записані кавери, і саме вони мали увійти у промо-триб'ют "Albtraum". Сингл "Reapers of Mercy" вийшов дещо пізніше, вже у 2020-му році, проте ми вирішили доповнити касетний реліз і ним, щоб не обмежувати слухача лише кавер-версіями.

Це була спільна і водночас дистанційна робота, оскільки Leper мешкає в Україні, а я - в Латвії. Сингл записували повністю в домашніх умовах. Leper написав основну структуру композиції, ритм і бас-секції. Пізніше я записав соло-партії та мелодії, а також вокал на спільний текст пісні. Обробкою звуку і зведенням займалися удвох. Весь процес зайняв близько 2 місяців фактично, хоча, звичайно ж, можна було зробити все набагато швидше, але у всіх свої турботи поза гуртом.

Leper: Наскільки я пам'ятаю, ми розпочали запис приблизно в листопаді 2019 року. Інструментальну частину для "Taklamakan" я записував у себе, а Angr сам записував кавер на Xasthur. Також я допоміг записати бас-гітару для Angr'a, а Angr виручив із записом вокалу. Працювали ми у мінімалістичних умовах і зводили пісні самі. Було б круто роздобути касетний рекордер або портастудію для роботи з новими піснями. Від себе виділю експеримент з плівковою сатурацією — завдяки цьому вдалося досягнути характерного звучання пісень. А рішення робити всю роботу власними силами, швидше, виходило з бажання повернутися до простішого і навіть примітивнішого підходу до запису музики.

- Про що ваш сингл? 

Angr: У моєму випадку, трек знайшов концепт ближче до його завершення. Сингл "Reapers of Mercy" - це знайомство з женцями милосердя, що мешкають у похмурому підземеллі старої забутої крипти та знайшли притулок серед стародавніх саркофагів і холодних кам'яних стін. У повню вони залишають свій притулок і рушають у глибину ночі на поклик закатованих душ. Текст пісні буквально передає цю історію й атмосферу:

With black rotten bat
Theirs coffins marked sign
Burning up torches
And candles light fire
From depths of old dark crypt
Where sarcophagus lies
Reapers of mercy
Have winged to night sky

Leper: Angr ємко пояснив сенс пісні. Треком "Reapers of Mercy" я хотів передати власні переживання щодо думок про смерть. Чорнова версія пісні називалася "Scarlet" (червоний колір), а основною темою була смерть простих людей, як-от ми.

- Хто робив обкладинку? 

Angr: Обкладинкою займався я. Дизайн касети був зроблений раніше, ніж написана музика, а ось загальне оформлення для Bandcamp і Youtube - дещо пізніше. Були деякі думки зобразити наші власні фотографії на обкладинці, але вирішили залишити свій образ інкогніто і тим часом трохи потренуватися наносити корпспейнт. Також можу сказати, що зобразити склеп на обкладинці мене надихнув на той момент реліз проєкту Old Castles "Wampyriskra Morte". Рекомендую до прослуховування усім поціновувачам чорного вампірського ембієнту і данжн синту.

- Розкажіть, будь ласка, детальніше про свій проєкт.

Angr:  Morkrypta - це акронім від слів: mørke (темний) і kryptа (склеп). Гурт з'явився в актуальному складі наприкінці 2019 року, але концепція й ідея були створені набагато раніше.

Leper до цього мав досвід виступів і записів, переважно у рамках хардкор-панк сцени, словом, музикант зі стажем. У мене ж було кілька самостійних проєктів: Вампырь (raw black metal з "тією самою" угарною обкладинкою), Cemeteria (dungeon synth) і ще парочка записів у інших жанрах. Були деякі побоювання, що наші смаки можуть не зійтися, а експеримент не вдасться. Проте вийшло непогано і самобутньо.

Leper: Ще до Morkrypta планувався спліт-реліз із двох каверів і пісень від Angr'а і мене, відповідно. Під час запису каверів Angr запропонував створити спліт-колаборацію під назвою Morkrypta: два музиканти, абсолютно різний матеріал, за своїм характером і стилістикою, абсолютно різний звук, придумували навіть лор і персонажів для цієї ідеї. Ми вирішили випустити промо-триб'ют "Albtraum", щоб не втрачати час і поділитися каверами, а далі вже додати наші пісні щоб показати слухачам що приблизно від нас варто чекати у найближчому майбутньому. Процес запису все ж вніс остаточні корективи у формування нашого дуету і творчості Morkrypta в цілому. Розумію, що більшість людей очікували оповитої мороком і легендами історії, але у нас все досить просто. Наприклад, вокаліст не має суїцидальних нахилів і не ріже себе битим склом під час запису, а гітарист не марить окультними казками та не косплеїть вікінгів після перегляду однойменного серіалу. Ми намагаємося бути зосередженими більше на музиці, ніж на кліше й епатажі.

Відносно мого попереднього музичного досвіду, я не бачу сенсу говорити на цю тему через ряд особистих причин. До творчості мене надихають мої близькі люди, сім'я, наприклад, моя кохана Даша; музично ж на мене вплинули Артем Ступак і Олексій Зінченко.

 

Найближчим часом демо-реліз "Albtraum" вийде невеликим тиражем на дисках у США, а музиканти планують зайнятися поширенням його на стримінгових сервісах. У планах колективу на майбутнє — повноформатний альбом, розвиток концепції гурту та багато іншого. 

Morkrypta у соцмережах:

https://morkrypta.bandcamp.com
https://www.youtube.com/channel/UCqoZk4W5B8SY8se1LVqtl3g