Robert Lighthouse: Американський блюзмен зі срібною гітарою

Американський журналіст Джеремі Біґвуд звернувся до редакції Неформату, аби ми розповіли про березневий тур його співвітчизника Роберта Лайтгауза, який уже неодноразово відвідував Україну, зокрема й після повномасштабного вторгнення. Як відбувалися ці візити та чому це важливо, переповідають самі Джеремі та Роберт.

Роберт Лайтгауз — блюзмен зі срібною резонаторною гітарою на місії в охопленій війною Україні. Ми розмовляли минулого літа, попиваючи коктейль "шанді" (ред. суміш пива з лимонадом) у спекотному, але затишному саду в районі Маунт-Плезант, Вашингтон (округ Колумбія), а геть недавно — через месенджер Фейсбуку з набагато холодніших Швеції та Польщі.

Robert Lighthouse: Американський блюзмен зі срібною гітарою

Довговолосий і худий, привітно усміхнений Лайтгауз, якому пʼятдесят, швидко бере акорди. Роками він вів безпечне та комфортне життя, виступаючи в окрузі Колумбія і вздовж Східного узбережжя.

Отож, я запитав його, чому він їде до України?

"Ну, з багатьох причин, і до того ж не вперше. У мене довгі стосунки з Україною. Я гастролюю там із 2012 року, до російської анексії Криму та Донбасу. Після цього наш гурт продовжував гастролі по всій Україні у 2015 та 2017 роках. Тоді війна була присутньою десь на фоні. Були військові КПП, коли ми наближались до зони бойових дій на сході країни, але Росія була обмежена своїми анексованими територіями".

Однак, під час цього удаваного затишшя Путін оточив Україну масовим розгортанням військ, що базувалися прямо на півночі, за кордоном Білорусі, у самій Росії на сході та в анексованому Криму на південному сході. Потім, 24 лютого 2022 року, Путін видав наказ про повномасштабне вторгнення. До наступного дня, під час масивної атаки, якої не бачили в Європі із часів Другої світової, його сили пошкодили майже всі цивільні та більшість військових аеропортів.

"Щойно я дізнався про вторгнення два роки тому, написав своєму українському другові Максу, блюзовому музиканту та концертному агенту, і запитав: "Що відбувається? Це якесь божевілля!". Він швидко відповів, розказавши мені, наскільки жахливою була ситуація. Його рідне місто Херсон, на південному сході країни, щойно було окуповане росіянами. Його тітка та батьки застрягли там, не маючи змоги виїхати. Його батько з інвалідністю був прикутий до візка. Усі вони були на девʼятому поверсі старого радянського будинку.

Отож, ми були на зв’язку. Коли ти говориш із кимось, у чиїй країні йде війна або відбуваються інші страшні речі, ти нібито не знаходиш слів у відповідь. Хочеш висловити підтримку, але що б ти не сказав, це все якось недолуго. І я думав: "О, Боже! Що робити?".

Роберт виконує пісні про події в Україні на виступах в інших країнах

"Потім я подумав: чому б не зробити тур Україною і не допомогти зібрати грошей для вас? Тоді було багато людей, що їздили до України як волонтери, допомагали всіма можливими способами. Я подумав… робитиму те, що вмію! Гратиму музику! Це буде мій внесок! Щоб дати трохи надії, розради та підняти дух! І Макс погодився: "Так, зробімо це!".

Отож, у липні 2022 року вони почали планувати турне, яке не починалось аж до березня 2023 року.

“Це був "найкращий час, — сказав Макс, — бо до цього люди все ще були в шоці. Було небагато концертів і, я думаю, ми приїхали в найкращий момент”. Деякі українські солдати казали: "Якщо хочете допомогти, давайте, боріться пліч-о-пліч із нами". Але це не те, що я роблю. Інші речі теж потрібні, у тому числі й музика”.

Блюз на Балконі. Виступ в Одесі, 2023

Турне вдалось, але війна постійно була поруч. Минулого року в Запоріжжі Лайтгауз грав концерт "прямо біля заводу, що був уражений ракетою попереднього тижня. Усі вікна були розбиті, і клуб повністю розтрощений. Але місцеві полагодили все за кілька днів (ред. до нашого приїзду) і спромоглись знову зробити це місце теплим і затишним. Це був прекрасний вечір. Відкривав виступ місцевий гурт, і в кінці ми грали разом".

Потім у Миколаєві, ще одному атакованому місті, "була схожа ситуація. Мене запросили зіграти в будинку офіцерів, де проходила фотовиставка із жахливими воєнними світлинами. Цей будинок напередодні теж опинився під ударом. Ракета схибила буквально на пʼятдесят метрів, усі вікна винесло. Але їх заколотили, і будинок успішно підготували до концерту".

"Я також виступав там минулого літа на відкритій сцені. Було круто, але низка повітряних тривог нагадала, що ракетний удар може статись будь-якої миті".

Інтерв’ю Роберта з виступу в Харкові, 2023

З осені минулого року, коли він повернувся до Америки та виступав уздовж Східного узбережжя, Лайтгауз планував наступну поїздку до України. Її старт у місті Перемишль на польсько-українському кордоні співпав із другою річницею путінського вторгнення до України 24 лютого. Тур продовжиться на початку березня як мінімум трьома виступами в Києві. Окрім того, серед анонсованих дат: Миколаїв (1.03), Київ (2.03, 10.03 і 13.03), Харків (8.03), Чернігів (9.03), Житомир (14.03) та Рівне (15.03).

"У мене немає ілюзій, що я роблю щось надважливе, — сказав мені блюзмен зі срібною гітарою. — Просто радію з того, що можу зробити якусь дрібницю, що підніме дух людям у біді. Я роблю свій посильний внесок, і це єдине, що я можу”.

І коли подумати, це дуже багато!

Переклад Віолетти Дідук

Neformat.com.ua ©