60% українців не слухають російську музику - опитування "Рейтинг"

Майже 60% українців більше не слухають російську музику. Такі дані випливають зі свіжого опитування соціологічної групи"Рейтинг". 

Йдеться про сімнадцяте загальнонаціональне опитування в умовах війни, де група"Рейтинг" досліджувала різноманітні маркери патріотизму українців. Напередодні Дня Незалежності респондентам ставили питання щодо віри у перемогу, їхніх емоцій, оцінки становища нашої держави у світі, громадянської та мовної ідентичності, частоти споживання російського контенту тощо. 

Опитування показало різке зниження рівня споживання російського інформаційного контенту серед українців. Зокрема, понад 40% опитаних взагалі перестали слухати російську музику, ще 18% її не слухали раніше і зараз теж не слухають. Загалом майже 60% не слухали російську музику протягом останніх пів року і ця цифра зросла майже вп’ятеро. Тільки чверть опитаних продовжують слухати російську музику як і раніше.

Автори опитування зазначають, що до початку повномасштабного вторгнення російську музику частіше слухали молодь та представники середнього покоління, чоловіки. Третина опитаних у цих категоріях і далі слухає подібну музику.

Ознайомитися з повним текстом опитування можна за цим посиланням

Також ми опублікували колонку головної редакторки про те, чому виконавцями варто переходити на українську мову.

Опитування проводилося 17-18 серпня 2022 року. Аудиторія: населення України віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування відсутній український мобільний зв'язок. Результати зважені з використанням актуальних даних Державної служби статистики України. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Вибіркова сукупність: 1000 респондентів. Метод опитування: CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing – телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера). На основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 3,1%.