Мортидо заспівали про конфлікт особистості та суспільства

23 серпня за підтримки лейбла Neformat Family вийде перший повноформатний альбом дніпровського дезрок гурту Мортидо — "Ніжність". Сьогодні ж презентуємо перший сингл з нього — "Інфантильна Людина "

“Пісня про особисті переживання людини, що досягнула дорослого віку та відчуває конфлікт між своєю ідентичністю і вимогам суспільства щодо дорослішання. Із часом цей конфлікт посилюється аж до дереалізації. Сюжет не має логічного закінчення, бо відбувається і надалі.

Усі індивідуальні досвіди посилюються та набувають нового значення в умовах повномасштабного вторгнення, коли особистість зазнає нових форм комунікації із суспільством та державними процесами. Особисте — ще яскравіше й деколи травматичніше — стає політичним", — розповідає Олександр (гітара/вокал).

Музична ж форма, за словами музиканта, "сплелася зі спогадів альтернативного року нульових та попмузики 90-х як ностальгічний гротескний омаж на смаки того часу”.

Сингл також доступний на стримінгах

Цей сингл стане частиною першого повноформатного альбому гурту, робота над яким тривала з творчими паузами з літа 2023 до весни 2024 року. За словами музикантів, це був тривалий шлях пошуку нового звучання, експериментів зі звуковідтворенням, а деякі навички їм довелося опановувати з нуля.

Надалі Мортидо продовжуватимуть жанрові експерименти, наразі вже майже готовий матеріал нової пісні, ще більш глобальної за аранжуванням.

Окрім того, більше уваги планують звернути на візуальну частину свого образу завдяки приходу басистки Яни в команду, що водночас є і графічною дизайнеркою, та вже працює над новим лого для Мортидо.

“З кожним новим кроком розвитку гурту, музика, і взагалі увесь творчий продукт стає таким, якому личить перформанс, який потребує візуалу. І ми рухаємося в цьому напрямку, готуючись до ще більш масштабної сцени”, — Олександр.

Сприяє такій меті і той факт, що  інша учасниця гурту Людмила (синт/вокал), є також і художницею. вона, до прикладу, робила обкладинку до попереднього синглу "Море", а  також відповідає за арт для альбому. 

"Ми дуже полюбляємо створювати референси обкладинок, використовуючи штучний інтелект. Коли вже є остаточне уявлення, який сюжет буде найбільш характеризувати альбом/пісню, починаємо думати над способами реалізації зображення.

Обкладинку до першого синглу "Море" малювала я. Мене надихнули спогади про відпочинок у ще неокупованому Криму. Дуже захотілося передати енергію моря гуашшю, тож не змогла упустити цей момент. На обкладинці другого синглу "Інфантильна людина" було важливо зобразити персонажа в конкретному настрої. Тож ми вирішили звернутися по допомогу до професійної художниці — Олесі Бондаренко", - розповідає Людмила

Почути Мортидо наживо можна буде 18 серпня на київському фестивалі “Халепа”. 

Мортидо — дезрок-гурт із міста Дніпра, заснований у березні 2021 року. У ньому музиканти пишуть музику, навіяну темною сценою 80-х і 90-х, та водночас поєднують свої музичні вподобання під дезроковим кутом. У дискографії колективу наразі є мініальбом "місто спустошене" та кілька синглів.

Актуальний склад гурту:

  • Сашко – вокал, гітара
  • Сашко – ударні
  • Люда – вокал, клавіші
  • Яна – бас-гітара

Мортидо в мережі:

https://www.instagram.com/mortidoband