Знайомство з об’єднанням BE₴HKET: проукраїнська контркультура

Як функціонує творче об’єднання та лейбл BE₴HKET, кого саме об’єднує та чим корисне для своїх учасників, розповідає його засновник примара.

примара
франківський музикант, засновник BE₴HKET

примара — засновник творчого об’єднання BE₴HKET, що творить у жанрі трепу та його похідних. Автор почав публікувати свої перші пісні на Soundcloud у 2018 році під псевдонімом XENELAS. Влітку 2021-го припинив цей проєкт та створив новий під назвою "примара". Більшість слухачів знають цей проєкт за синглами "Тривога" й "Індульгенція" та альбомами "ОчимаНебіжчика" і "TES II: Даггерфолл". Наразі автор далі експериментує і з треком "Госпіс" перейшов на новий етап творчості, де намагається знайти себе в жанрі року, але з тою самою фірмовою готичністю, похмурістю та депресивністю, як і в попередніх роботах

Як виник BE₴HKET

BE₴HKET спочатку стартував не як лейбл, а як незалежне творче об'єднання, своєрідна сім'я, де всі один одного знають і мають спільні погляди. То був 2020 рік, я тоді був у ком'юніті на сьогодні вже мертвого "Світанку", і мені не все було до вподоби в ньому, паралельно ж віддавна виношував ідею якогось українського "SESH" (ред. колектив Seshollowaterboyz, який утворили андерграундні репери Bones, Xavier Wulf, Eddy Baker і Chris Travis), зайняти саме цю нішу. Ось так і з'явився BE₴HKET.

Мабуть, першим офіційним релізом BE₴HKET'у можна вважати мій мікстейп "The old tapes", який вийшов восени 2020 року, але тепер точно не скажеш, бо в той період ми сильно не переймалися офіційним опублікуванням.

Підсумки ТО BE₴HKET за 2022 рік

Наша ідея — абсолютна незалежність і проукраїнська контркультура. Мене завжди бісили дядьки, що сиділи в просирілих підвалах, у яких записують нещасний шансон. Особливо в нас, у постсовку. Це дуже відчувалось, якщо ти народився у 2000-х. В артиста було два шляхи: або залишитися вільним ноунеймом, або йти на умови дядьки продюсера. Ми стараємось довести, що в час постмодерну навіть школяр без жодної апаратури, але з ідеєю і величезним бажанням може чогось досягти. І, хочу сказати, у нас це чудово виходить.

Формат

Жанрової специфіки як такої немає, у нас взагалі немає обмежень. Основна вимога — це цікава пісня українською. І все. А щодо нових артистів, то мушу розповісти трішки про систему ТО. Бешкет є закритим плановим суспільством, і набір у нас проводиться раз на пів року, ми називаємо це сезонами. На кожен сезон ми обираємо собі цілі та йдемо до них. На кінці сезону беремо людей, які нам сподобались, чи які писали з бажанням вступити. Якщо коротко, то беремо тих, хто має перспективи в подальшому розвитку.

Наразі перелік наших артистів такий — B,4ZE, примара, SAKRAL, SPALAXX, Ігор Кайдаш (гурт Кайдашева сім'я), hate optimists, bankihoi, snxwflake, 1CEX4N4X, 6ATbK0, поживна цінність, RusikILL, vm3r, whitelope, TRASHDROPPA, Vitryla, верес, SadGrape, XenjeS, lil dzen, irlbabee, mart, nazar mandryk, geksa, Кульпарківська, rinji0, eshenkoboy.

Плейлист BE₴HKET 2023

Ми — нова ера музичного мистецтва. Диски, касети, платівки залишаються в минулому, вони вже майже нікому не потрібні. Я взагалі востаннє слухав музику з касети десь у 2010-му, коли мав декілька альбомів гурту Океан Ельзи і вмикав їх на такому величезному бумбоксі, який ще до мого народження з Канади привезли. Дехто з нового покоління ніколи й диск у руках не тримав, а що вже казати про платівки. Тому ми обрали саме цифрові релізи із самого початку й публікуємося лише на стримінгових платформах.

Дискографія

Наразі в дискографії ТО понад сто різноманітних релізів. Серед них примара виділяє такі:

Ігор Кайдаш — підліткове

Це перший трек, який так потужно вистрілив. Зараз там близько 300 тисяч прослуховувань на Спотіфай, і так само на інших платформах. Мабуть, ключем до успіху є геніальні промовідео в Тік-Тоці та знайома для більшості тема перших стосунків та думок, які відчуває ліричний герой.

примара — ОчимаНебіжчика LP

Мій концептуальний альбом, який варто послухати перед ознайомленням із нашим ТО. Дуже сильний реліз, дуже глибокий реліз. І причина полягає в концепті, який об’єднує всі треки в історію, що описує процес загибелі внутрішнього "Я" ліричного героя.

hate optimists — старі будинки EP

Тут ми зустрічаємось із новим словом у постпанку та альтернативщині. За звучанням дуже самобутній альбом, вкрай революційний. Це думервейв, але не той, що більшість слухачів звикла чути в плейлистах. Це журливий рок, який увібрав у себе лише найкраще.

примара та Sad Novelist — Тривога!

Цей трек буквально був зроблений за декілька днів. Я сидів писав якийсь біт, і мені в голову прийшла ідея засемплити звук повітряної тривоги. Написав, кинув Новелісту, він каже — хіт. Кидає свій парт, я одразу записуюсь. Зводжу демку, кидаю нашому звукорежисеру. Й ось, маємо агресивний треп, який увібрав ненависть до окупантів.

Підтримка артистів

Річ у тому, що BE₴HKET v не просто лейбл чи творче об'єднання. BE₴HKET — це сім'я. Ми буквально один одного підтримуємо й допомагаємо. У нас свої звукорежисери, бітмейкери, дизайнери, художники та іншого роду контентмейкери, які працюють над звуком та дизайном для тих, хто цього сам не вміє. Для учасника все це є безкоштовним, чисто за респект, у цьому й суть нашого ТО/лейблу.

Наша ціль поки що — завоювання нової української сцени, що в нас вдало виходить. Якщо звернути увагу, то 20 %-30 % цьогорічних релізів це Бешкет, просто ви про це не знаєте. У майбутньому плануємо йти й на закордонний ринок, але поки це лише плани.

У BE₴HKET'у є декілька своїх інтернет медіа із сумарною аудиторією близько 10 тисяч підписників. На наших медіа артисти гарантовано засвітяться. Також ми надаємо послуги поширення релізу серед знайомих видань. Ймовірність потрапити до різних плейлистів та підбірок висока. Ми, звісно, не величезний лейбл, який може собі дозволити заплатити якомусь "Мозги мюзік" за просування, але незалежність потребує жертв. І ми раді тому, що її маємо.

Усі артисти та треки випущені під копірайтом "BE₴HKET". Договорів ми не підписуємо. 100 % роялті йдуть нашим артистам, інколи ми за бажанням скидаємось на наші потреби, з того й живе лейбл. Щодо прибутків, то вони набагато більші ніж витрати, адже на нашу творчість ми рідко витрачаємо гроші.

За обкладинки та весь візуал ТО відповідає дизайнер godblessXI, також відомий як B,4ZE

Для чого потрібні лейбли?

За останні три роки лейбли дуже різко еволюціонували. Від колгоспних Moon Records до таких як ми чи PLAN. Просто раніше лейбл був єдиним шансом артиста якимось чином засвітитись та показати себе. Тепер же домінують стримінгові сервіси та інтернет-рухи, тому лейбли змінилися та намагаються заманити артиста, пропонуючи йому все більше й більше безкоштовних опцій для комфортного створення пісень.

Що змінила війна?

От п’ята година ранку 24 лютого, пише whitelope з Варшави: "Пацани, шо відбувається?". Я тоді в Івано-Франківську сидів, і в нас почали аеропорт бомбити, тому зібрав речі й поїхав у село. Так десь половина Бешкету поїхала у віддалені від великих міст населені пункти. А один із наших артистів та менеджерів детокс (тепер snxwflake) сам із Луганщини, і десь 18 лютого він поїхав із Києва додому. Тоді ж була інформація про мобілізацію в "бананових республіках", а 24-го він застряг там в окупації. Три місяці відсидів і потім таки зміг втекти.

Але насправді війна нам не нашкодила зовсім у плані творчості, навпаки, ми відчули якийсь приплив, свіжий ковток, і пішла справа ще краще ніж до того. Просто подивіться, як багато української музики вийшло за 2022, мені здається, за останні 8 років стільки нових релізів не було. Зараз головне — зафіксувати й не втратити те, що здобули.

Плани

На 2023 в нас грандіозні плани. Насамперед це, звісно, просування наших артистів, також хотілось би відкрити свою продюсерську платформу для продажу інструменталів та роботи зі звуком. Ще раніше мали плани відкрити таку своєрідну "BE₴HKET Академію", де ми б безкоштовно вчили, давали поради та просували молодих артистів, але поки що в нас не вистачає ресурсів для реалізації такої ідеї. Також весною-літом у планах є тур містами України — якщо все буде добре, то ми втілимо цей план у життя. А так хотілось б, щоб якомога більше людей знали, що є таке нестандартне ТО.


Підписуйтеся на BE₴HKET у соцмережах — linktr.ee/beshketeam

Більше матеріалів про лейбли тут.

Neformat.com.ua ©