Благодійна компіляція “Unite With Ukraine” та дабстеп в Україні

Резидент харківського клубу "Живот" Євген Смоляков разом із 77 дабстеп-артистами створив благодійну компіляцію "Unite With Ukraine". Прослухати та придбати збірку можна на платформі Bandcamp, а залучені кошти передадуть у фонд United24.

"Цей реліз, окрім благодійного збору коштів, — це також можливість нагадати нашому слухачеві, що є і така музика, — каже Євген Смоляков. — Вона цікава, різноманітна, а головне — вона досі жива. Мені приємно спостерігати як виглядає цей проєкт, і я сподіваюся, що він принесе багато користі всім нам. Добро завжди перемагає, це лише питання часу, і відчуття того, що ти можеш прискорити цей процес — безцінно".

Реліз включає всі типи дабстепу: від класичного глибокого дабстепу та OG riddim до сучасного тираута. А свої роботи для компіляції подарували відомі та визнані закордонні артисти на сцені, як-то Infekt, який збирає тисячні зали на популярних фестивалях, наприклад, Rampage, та Ponicz, який повернувся до музики після довготривалої перерви. Є тут і перспективні нові виконавці, що тільки-но працюють над майбутнім успіхом. 

Збірка має благодійний характер, а всі виручені кошти підуть до великого українського благодійного фонду United24, який, на думку укладачів компіляції, уже довів свою ефективність і допоміг багатьом людям вижити та продовжувати боротьбу за свободу. Усі необхідні фінансові звіти будуть публікуватися щотримісяці на сторінці Unite With Ukraine у Facebook.


Станом на цей момент збірка продається трохи довше місяця і на Бендкемпі зібрала вже 4000$

Водночас Євген Смоляков присвячує реліз своєму батькові, воїну полку Азов:

"Кілька місяців він був у повному оточенні в місті Маріуполь на заводі Азовсталь, але й далі продовжував посміхатися та до останнього боротися за волю своєї країни. Саме такі люди є Україна. Ми зобов’язані їм життям та мусимо з гордістю і далі боротися за нашу незалежність, як це робили та роблять наші герої", — каже Євген.

Дабстеп в Україні

Дабстеп в Україні був популярний лише в роки піку його популярності по всьому світі — 2012–2014 роки. Після чого стався різкий спад, коли навіть найсильніші прихильники жанру ставили собі питання про життя колись їхньої найулюбленішої музики.

"За останні 8 років я сам дуже часто чув подібні вислови, і кожен раз я питаю в людей:
— А як щодо джазу 60-х, року 80-х та хіп-хопу 90-х? Це теж пережитки минулого?
— Ну, це інше.
— І чому ж це інше? Те, що ти слухав цю музику лише тоді, коли вона була на хвилі популярності, говорить про тебе як про слухача, якому важливіше здаватися крутим та в темі, ніж дійсно поринути в якийсь жанр та отримувати від нього задоволення" — згадує Євген Смоляков.

У цей самий час по всьому світу є безліч країн і міст, де ця культура живе і процвітає. Наприклад, у Бельгії, Нідерландах, Хорватії, США та в сусідній із нами Угорщині є клуби, де часто лунає дабстеп і проводяться триденні дабстеп-фестивалі.

"Пів року тому я був на дабстеп фестивалі "Rampage" у Бельгії, який зазвичай збирає від 12 до 15 тисяч людей. Звичайно, інші більш класичні жанри як хаус, техно або транс збирають набагато більше людей, але так було й буде завжди. Ця музика зрозуміліша простому слухачеві ніж дабстеп або будь-який інший бейс жанр" — каже Євген.

Сьогодні дабстеп в Україні можна вважати "мертвим" жанром через замалу кількість артистів та дабстеп вечірок, але інколи звуки забутих басів можна почути від привозних артистів на фестивалях Radioday, Salat Party, Atlas Weekend та в сетах локальних діджеїв у клубах Києва та інших великих міст.

Також у нашій країні є дабстепові промо-групи, але їх дуже мало, й івенти вони проводять зрідка, тож у людей не встигає виробитися інтерес та смак до цього жанру.

"Чому я сам не намагаюся робити дабстеп івенти? Я вже намагався і, на жаль, досвід був не з найкращих. По емоціях було прикольно, але людей було дуже мало. Я розумію, що з першого разу жодна з вечірок не стає успішною, але помітив, що в цього всього нема потенціалу для подальших івентів, куди могли б прийти хоча б 100 людей за ніч. Або в мене тоді просто не було необхідного досвіду, й мені варто було б спробувати ще раз. Але то в будь-якому випадку вже після нашої перемоги, до якої нам ще йти та йти — ось що дійсно важливо зараз. А добре потусити ще встигнемо", — додає Євген.

Можливо, через деякий час ми знову почуємо дабстеп на українських радіостанціях, але спрогнозувати чи визначити рецепт гарантованого успіху артистів, на жаль, неможливо.


Слідкувати за новинами щодо збірки можна на офіційних сторінках:

https://linktr.ee/vaunitewithukraine

Neformat.com.ua ©