Orpha презентує перший мініальбом українською

Київський постхардкор гурт після майже дворічної паузи в релізах представляє новий мініальбом "Хмари мені". 

Його музиканти писали з квітня по червень цього року на студії Zvukoceh у Дениса Ямбора, як і попередній EP "Supersad". Зведення і мастеринг робив Сергій Любінський (Knob) на студії Revet Sound.

"Після того, як ми завершили, як нам тоді здавалося, запис всіх інструментів і вже встигли привітати з цим один одного, довелося витратити ще 15-20 годин додатково на дописування доріжок гітар і вокалу. Річ у тім, що перед початком зведення Сергій одразу підказав нам, що треба доробити, щоб результат вийшов кращим, тож довелося повертатись у студію. Але воно було того варте.

Загалом весь процес видався мені особисто морально важким, адже з кожним новим релізом намагаєшся зробити все краще і не можеш допустити якісь факапи", — розповідає у коментарі Неформату басист Дмитро Ткачук.

У процесі музиканти сподівалися на "більш сучасне і нестандартне звучання як для такої музики", зокрема серед орієнтирів Дмитро називає останній реліз Turnstile "Glow On", "де чуваки записали хардкор альбом з купою нестандартних фішок і пісні в такому собі “поп” форматі". 

Реліз також доступний на Apple Music, Deezer, Youtube Music

Однією з головний відмінностей нового релізу киян також є те, що цей мініальбом, вперше для колективу, українськомовний, а його тематику музиканти характеризують як "епізоди про осмислення сьогодення, життя і смерть, важливе чи неважливе".

"Перші тексти я писав під час відключень електроенергії. Без світла, інтернету, при свічках або в темноті. Водночас я часто читав українських поетів. І мені їхні твори допомагали писати та надихали. Власне, на записі є два тексти скомпільовані з творчості Стуса ("Я обвинувачую") і віршів Семенка ("Поет").

Я вже пробував писати українською раніше, але не виходило так, як мені б хотілось. Цього разу спрацювало, і хлопцям теж відгукнулось", — розповідає вокаліст Дмитро Зайченко.

Над обкладинкою мініальбому "Хмари мені" працювали фотографка Альбіна Винар та дизайнер Павло Хохлов, а ідею для неї вигадали самі ж музиканти на курилці "Звукоцеху".

"Фотосесію робили на базі, де ми проводимо репетиції останні роки. Можу сказати, що процес був доволі веселий і в результаті ми отримали 500+ фото з яких обирали краще", — зазначає ударник Антон Павлюк. 

Після початку повномасштабного вторгнення учасники Orpha насамперед сконцентрувалися на завершенні згаданого раніше мініальбому "Supersad", а потім мали труднощі зі складом гурту.

"Мабуть, найбільш активний період у нас був у другий половині 23 року, коли нам пощастило відіграти кілька концертів, що для мене було як щось нереальне, тому що здавалось, що в умовах повномасштабної війни, ми вже ніколи не будемо виступати, не кажучи вже про новий запис", — розповідає басист Дмитро.

Цьогоріч же колектив вирішив абстрагуватись від концертів і зосередитись на підготовці EP, який і виходить сьогодні.

Надалі у планах колективу — написання пісень, для чого вже є багато нових напрацювань. Водночас учасники Orpha сподіваються записати новий повноформатник та, за змоги, виступати наживо:

"Розумію, що буде нелегко, тим більше зараз, але знаю, що якщо візьмемось за це, то обов’язково реалізуємо", — каже Дмитро Ткачук. 

Гурт Orpha виник у Києві у 2010 році. Після певних змін у складі колектив випустив дебютний мініальбом "The Dust" (2013). До нього увійшло 7 треків, які зводив шведський звукорежисер Gustav Brunn. У 2014 році учасники Orpha випустили другий EP "Born Into This", а вже у 2018 році вийшов їхній перший повноформатник "Orpha". Вже після повномасштабного вторгнення, восени 2022-го колектив випустив мініальбом "Supersad".

Orpha у соцмережах:

https://www.facebook.com/orphakyiv/
https://orpha.bandcamp.com/
https://www.instagram.com/orphakyiv/