Файне Місто 2024: 12 гуртів, на які варто звернути увагу

Фестиваль "Файне Місто 2024" оголосив учасників усіх музичних сцен, тож ми готові поділитися рекомендаціями щодо гуртів, які варто почути, особливо в рамках Underground Stage.

Благодійний фестиваль "Faine Misto: Земля майбутніх легенд" проходитиме 2-4 серпня у Львові на території !FESTrepublic, яку організатори називають чи не єдиною безпечною локацією в теперішніх умовах. У такому зменшеному форматі захід відбудеться другий рік поспіль, водночас він залишається чи не єдиним справді масштабним українським фестивалем, де можна почути метал та хардкор на великих сценах. 

"!FESTrepublic та його околиці повністю відповідають низці критеріїв відповідних до проведення культурних подій в умовах воєнного стану. На території облаштовані укриття — на випадок повітряної тривоги, а сама локація знаходиться в пішій доступності до центру міста, аби під час заходу відвідувачі були повністю занурені у виступи гуртів, а не думки про дорогу додому", — йдеться у пресрелізі.

Головна мета цьогорічного фестивалю — збір коштів для забезпечення логістичних та гуманітарних потреб бригади НГУ "Азов", з якою команда "Файного Міста" співпрацює від початку повномасштабного вторгнення. Ціль серпневого фестивалю — 5 мільйонів на потреби військових.

Документальний фільм з минулорічного фестивалю

На відвідувачів "Файного Міста" чекає 6 сцен, а саме Main Stage, Dark Stage, Light Stage, Амфітеатр, Underground Stage та Reggae Stage, а ще близько 15 розважальних локацій та пресцентр для формально-неформальних бесід із запрошеними виконавцями та організаторами.

Розпочнемо з кількох рекомендацій щодо великих сцен — Main Stage і Dark Stage. З анонсованого лайн-апу видно, що тут команда фестивалю зробила акцент на гурти та жанри, з якими працює у рамках власної букінгової агенції Faine Booking, а також концертної агенції Faine Events. Все це — міцні та часто добре відомі уважним вітчизняним меломанам імена, які навряд розчарують своїми живими виступами. 

447210052_988289292659101_6541742533100139550_n

Colotyphus

Міцний представник вітчизняного чорного металу, який з 2015 року встиг зарекомендувати себе низкою вдалих релізів і стабільною концертною діяльністю. Живий виступ гурту своєю похмурою атмосферністю не залишить байдужим поціновувачів жанру, які завітають на Dark Stage у перший день фестивалю.

Rome

Великий друг України та зірка європейського неофолку Джером Ройтер повертається на сцену "Файного Міста". Це людина, яка постійно підтримує українців в нашій боротьбі з російським загарбниками. Тож минулого року Джером видав концептуальний альбом "Брама Європи", який присвятив нашій війні. Це дуже сильна робота, присвячена всім воїнам фронтиру, яким довелось стати тою міцною стіною, що захищає цивілізований світ від варварської навали.

До слова, з Джеромом ми готуємо велике інтерв'ю, тому слідкуйте за апдейтами. 

Hell:on

Знаний запорізький гурт, який почав свій шлях у далекому 2005 році. За цей час колектив устиг випустити 7 альбомів, пройшовши метаморфозу від міцного треш-металу до не менш потужного смерть-металу з домішками фолку. Цього року гурт випустив свій крайній альбом "Shaman", який отримав купу схвальних відгуків у світовій метал-пресі і який багато слухачів називають чи не найкращою роботою Hell:on за всю його історію. Гурт не надто часто дає концерти, тому відвідувачам Файного міста не варто упускати шанс побачити гурт наживо з новим матеріалом.

Обрій

Ужгородська металпанк ватага вже 10 років замішує докупи старорежимний смерть метал і хардкор. Минулого року гурт, у якому грає одразу двоє наших колег, випустив бадьорий мініальбом "Імперія бидла" на чотири бойовики, де вдало поєднав ді-біт, хардкор панк і звук entombed'кору.

Наживо Обрій виступає доволі часто, однак цьогорічні виступи особливі. Адже вокаліст Микола Мага минулої осені доєднався до лав Збройних Сил України, відтак на його місце прийшла Сейра, яку вітчизняний слухач знає насамперед як вокалістку гурту pušča. У оновленому складі Обрій вже встиг дати низку концертів, записати живий виступ серед мальовничих краєвидів Куяльника, й ось тепер їх можна буде побачити на Dark Stage.

RUSIIICK та Misha Substance

На початку року ці двоє виконавців представили спільний альбом “REACTOR”, на якому міксують електронну музику з важким інструменталом та ламаними ритмами, таким способом об’єднуючи дві великі музичні ніші в одній роботі. Підковані досвідом живих виступів на фестивалях “Мистецтво Зброя”, “Брудний ПЕС” чи вечірках лейбла Polygon Records, RUSIIICK та Misha Substance однозначно заслужили на місце в Dark Stage фестивалю.

Мертвий Півень

Після 12-річної перерви, у 2023 році гурт в оновленому складі повернувся на сцену великим концертом у Львові, і вже цього року продовжить свою історію на Light Stage фестивалю Faine Misto. Можна, звісно, подискутувати, що без Міська Барбари та Любомира Футорського гурт уже не той, але коли є нагода торкнутися хоч частинки української музичної історії, що стало особливо актуально після повномасштабного вторгнення росії, нехтувати такою нагодою не варто.

Занурюємось глибше

Якщо ж ви досвідчений слухач або слухачка і здивувати вас виступами 1914, True Tough, Рогата Жаба або Zwyntar буде складно, то пропонуємо звернути увагу на Underground Stage. Як йдеться на сторінці фестивалю, це "концентрат молодих талантів української музики різних жанрів". Відвідувачам організатори пропонують відшукати серед цих імен "нові діаманти для свого плейлиста", а для переконання додають, що деякі учасники минулорічної Underground Stage цьогоріч телепортувались, наприклад, на Dark Stage. І справді, тут є на кого звернути увагу!

ОПІК

Надзвичайно приємно бачити молоді хардкор гурти на сцені фестивалів подібного масштабу. Тернополяни зібралися у 2022 році та свою дискографію з мініальбому та кількох синглів вже неодноразово виконували наживо на “Потужняку”, серії “Eskadron Gigs”, невеликих локальних концертах. Логічно після цього масштабуватися та нести хардкор у ширші маси.

Mortui Vultus

Одесити, яким багато хто пророкує велике майбутнє! Вочевидь, під впливом уже добре знаних постблекерів White Ward (які, до слова, теж будуть виступати на Файному на великій сцені) місто розрослося кількома достойними командами в ніші чорного металу. Музику Mortui Vultus можна описати як той самий постблек з усіма супутніми впливами. А свій багатий досвід одеських живих виступів хлопці тепер зможуть продемонструвати на великому фестивалі.

Ritual Service

Ще одні вихідці з More Music Club, але вже з тривалішою історією. Цей стоунер дум з Одеси розпочав діяльність у 2017 році, але тільки цьогоріч хлопці презентували свій перший повноформатний альбом "Acid Cult", сповнений, як вони самі кажуть, "ритуального електрошаманізму". Радимо пережити цей психоделічне занурення наживо.

G.Inc

Свіжа кров українського андеграунду, та ще і яка цікава. Чернівецьке дуо використовує лише бас-гітару й ударні, а в дискографії має тільки цьогорічний невеликий мініальбом. Утім, прог-стоунер від дівчат уже встиг полюбитися багатьом українським слухачам, тож варто застати виконавиць на етапі їхнього зростання, потім матимете чим хвалитися друзям-меломанам.

State 62

Кияни (раніше донеччани) State 62 зі своїм мелодік хардкором вдало вписуються в актуальну хвилю популярності вітчизняного металкору. Хлопці наразі переосмислюють свою ранню творчість та обіцяють оновлене звучання на новому повноформатнику. Сподіваємося почути наживо, що з того має вийти.

MORDOX

Чого чекати від True Tough на Дарк Стейджі ви приблизно уявляєте, а якщо хочеться новіших вражень, то частину команди можна буде послухати на Underground Stage, але вже в іпостасі Slamming Brutal Death Metal гурту. Семпли, реп-вставки та яскраві образи — такий новий досвід вам може гарантувати живий виступ MORDOX.

Цей перелік гуртів можна би було продовжувати досить довго, адже цьогоріч організатори фестивалю помітно розширили музичні горизонти. Утім цю домашню роботу ми пропонуємо вам зробити самостійно, ознайомившись з лайн-апом на сайті фестивалю чи у їхніх плейлистах. Ми ж пропонуємо власний невеликий плейлист з героями цієї публікації. 

Усі рекомендації з матеріалу ми зібрали до одного плейлиста

Чим ще зайнятись? 

Навіть на найцікавіших лайн-апах часом настає такий момент, коли потрібно трохи перепочити від музики. На цей випадок Файне Місто пропонує купу різноманітних додаткових можливостей! 

Арт Школа "Файного Міста" об’єднала талановитих хендмейд-майстрів з різноманітних куточків України. За їхньої допомоги ви зможете власноруч виготовити ловець снів, розписати шопер на свій смак чи створити намисто за власним дизайном. Ці вироби стануть чудовим сувеніром для себе чи подарунком для близьких. 

Також на "Файному Місті" можна буде оцінити свій потенціал для захисту країни, адже на базі івенту діятиме рекрутинговий центр 12-тої бригади спеціального призначення "Азов" Національної гвардії України. З іншого боку разом з центром психологічної допомоги "Ведана" команда фестивалю розробила окремий простір для заглиблення у свій ментальний стан. 

Faine Misto

Сцена "Амфітеатру" традиційно порадує насиченою літературною складовою. Окрім презентації книги "Історії, які варто почути", що вмістила, власне, історії відвідувачів фестивалю про їхній досвід та переживання за час повномасштабної війни, тут також заплановано багато поетичних читань, лекція літературознавця Данила Ільницького, презентації 9 книг українських авторів та збірки поета Мілоша Бєджицького (Польща). 

З традиційних атракцій "Файне Місто" так само зберігає салон краси для створення незабутнього фестивального образу, місце швидких побачень "Only Lonely" і гітарні батли. А от новинкою стане фестивальна локація для молодих талантів "Крок до Рок-Зірок" у Пороховій Вежі. Також розважитися можна буде на ігрових локаціях з настолками, різноманітними приставками від DENDY й SEGA до сучасних Palystation, чи випробовуючи свої знання у вікторині "FunQuiz". 

Врешті, якщо ви полюбляєте більш пасивний відпочинок, можна буде спробувати всі сорти крафтового пива від львівської пивоварні "Правда", виготовлені спеціально до цього заходу. 

Faine Misto

Сцена 2023 року 

Наразі вартість квитків коливається від 840 гривень за одноденний вхід, що може бути особливо гарним варіантом для місцевих, і до 2200 гривень за усі три дні. Наметове містечко оплачується окремо. Також можлива оплата частинами, однак зважайте, що за деякими позиціями квитки близькі до солд-ауту. 

Ідея "Файного Міста" зародилася у далекому 2013 році й за 10 років існування із маленького локального фестивалю виросло велике автономне місто зі своєю історією, культурою та звичаями. Окрім українських виконавців, на Файному Місті встигли виступити Powerwolf, Arch Enemy, The Rasmus, Guano Apes, Lordi, Skindred, Poets Of The Fall, Kadebostany та багато інших всесвітньо відомих гуртів.

Докладніше розповісти про зародження та розвиток фестивалю ми також збираємося найближчим часом. А поки шукайте інформацію про фестиваль у мережі: 

https://fainemisto.com.ua

На обкладинці — фото kirai gigs
решта фото 
— з Фейсбук-сторінки фестивалю

Neformat.com.ua ©