Знайомство з видавництвом СТУС: касетні перлини українського андеграунду

У цьому матеріалі дізнаємося більше про видавничий проєкт СТУС, який після повномасштабного вторгнення стабільно забезпечує українські гурти та лейбли касетами. Можливо, одна чи кілька є і у вашій колекції?

СТУС (або ж Студія Тиражу Українських Співаків) має чітку місію — пошук цікавих, незвичних, проникливих по звучанню та щирих по виконанню музичних проєктів, яких так і кортить прослухати від початку й до кінця, спеціально виділивши один зі своїх вечорів на музичну медитацію

Про це та інші нюанси роботи проєкту нам розповів його засновник Олександр Балов.

 

Олександр Балов
очільник проєкту "СТУС"

Займається видавництвом у вільний від основної роботи час. Працює з плюшевою восьминіжкою Бобинкою, "без допомоги котрої зараз не обходиться жодний реліз та котра ще має повні баки творчих амбіцій у своїх плюшевих щупальцях".

 

Як виник проєкт СТУС

Офіційно датою започаткування проєкту можна вважати 14 листопада 2022 року — саме того дня я остаточно продумав основну концепцію СТУСу та вирішив шукати перлини нашого українського андеграунду, видаючи їх на аудіокасетах.

Утім, попри вказану дату, перші зачатки проєкту відсилають аж до середини літа 2022 року. Одного спекотного буремного дня душа моя познайомилась та знайшла собі моральну віддушину в романтичній безтурботності вінницьких трамваїв, котрі фігурували в кліпі найпопулярнішого пост-панк виконавця України. Руки мої одразу почали тягнутись поповнити власну колекцію аудіокасет. А після обурення від того, що на аудіокасеті немає альбому з назвою "Сassette", у наступ пішла творча амбіція, для котрої головним завданням було вирішення цього непорозуміння своїми силами й за будь-яку ціну.

Той самий кліп, який згадує Олександр

Лейбл чи видавництво?

Попри схожу модель співпраці, СТУС — це не лейбл, у звичному розумінні цього слова. Ми більше позиціонуємо себе як видавництво, студія тиражу аудіокасет, або ж чисто касетний лейбл (власне, розшифровка нашої назви і звучить як "Студія Тиражу Українських Співаків", такий от вийшов бекронім, з вільним обіграванням понять).

Такий формат дає змогу вести більш гнучку співпрацю з артистами та цифровими лейблами задля спрощення процесів випуску та тиражу аудіокасет, бо ситуації бувають дійсно різні — хтось наперед замовляє партію касет із нуля для продажу на концертах, плануючи тур по Україні, комусь цифровий лейбл не може дозволити видавати будь-який мерч без їхнього втручання, ну а хтось уже майже зробив власноруч декілька касеток для себе, але помітив, що магнітофон зламався. І в будь-якому з випадків ми можемо гарантувати з нашого боку відкритість на кожному з етапів розробки тиражу, а також чітко встановлені терміни виготовлення.

IMG_0552

Релізи Неформату, видані на касетах за підтримки СТУС

А щодо того, чому маємо справу із цим фізносієм — тут довга історія насправді. І вона не пов’язана з ностальгією за аудіокасетами в дитинстві, як можна було б подумати.

Все воно зазвичай починається, коли на місці одному не сидиться, хочеться щось нове спробувати. І я, котрий тоді вчився на інженера — раптом вирішив податись на курси режисера монтажу, при одному з телеканалів, що згодом привело мене до книжок зі сценаристики та основ драматургії, а відтак і любові до цієї справи.

Ну а зачатки ідеї власного касетного видавництва, скажімо так, вийшли з мого дослідження одного з головних героїв, коли вже захотів продовжувати вивчати ремесло перипетійної грамоти, застосовуючи здобуті знання вже на власній роботі. Там історія про парубка, котрий займався цим ділом років 40 тому — можливо, колись уся ця робота офіційно побачить світ. А може й ні. Усе ж мої творчі зусилля не були даремними)

Хто така Бобинка

Починаючи з вересня 2023 року, нас у команді вже двоє — на мені тепер лише робота з виготовлення касет та комунікація з виконавцями. Другий же учасник, восьминіжка, котру ви могли бачити на останніх фото в постах із нашими релізами, наразі в ролі креативного директора, головного консультанта та мого особистого духовного наставника. Саме її ідеєю був логотип із касетою у вигляді перлинки всередині мушлі, а також наше гасло "Нова перлина пробудилася!", котре звучить кожен раз при випуску нового нашого касетного релізу.

Бобинка

Топ-3 факти про Бобинку:

1) Ім’я вона отримала завдяки своїй ідеї зробити реліз виконавцю Новий Твій (СТУС-012) на прозорих касетах із різнокольоровими бобинками.
2) Бобинка має два кольори та вміє перевертатись! Але вона рідко це робить, оскільки не любить бути злою восьминіжкою.
3) Бобинка завжди відкрита до нових знайомств та прагне дружити з усіма, хто щирий душею та прагне зробити цей світ кращим та яскравішим!

Стилістика

Спеціалізуємось лише на українських виконавцях, згідно з назвою нашого проєкту. Винятками можна вважати українськомовних виконавців, котрі виїхали за кордон, але у яких цільова аудиторія — це все ж українці. Хочеться підтримувати нашу музичну сцену, враховуючи труднощі з випуском такого роду фізносіїв у нас у країні.

А щодо стилістики, дозволю собі процитувати власні слова з минулого інтерв’ю:

"Виконавців я обираю не скільки по жанрах (у самого в колекції є від прогрессів-чіптюну до колдвейву), скільки по цілісності концепції їхнього альбому та творчої щирості самого автора. Я хочу сам вірити їм, слухати їх сотні разів, прокручуючи ту саму розмову тет-а-тет, про яку мовив вище."

З того часу нічого не змінилось. І нас із Бобинкою через майже 2 роки роботи проєкту дуже надихає величезна кількість наших музичних проєктів такого ж рівня щирості, якої так прагнула моя душа та творча амбіція на початку.

DSC01646

Артворки та промо

Головна мета обкладинки, як формату оформлення аудіокасети — донести до слухача не тільки те, що записано в музичному альбомі, а й частинку душі творця. Ту частинку, котру фанати будуть берегти в пам'яті, начебто між ним і співаком відбулася щира розмова тет-а-тет. Зі слів Бобинки додам, що кожного разу, розробляючи новий реліз, ми стараємось максимально розширити ідею альбому, щоб завжди був стимул та зацікавленість дослухати касетку до кінця та роздивитись обкладинку з усіх сторін.

 

Наразі просування виданих релізів йде через наші соцмережі, у співпраці із цифровими лейблами та артистами напряму, а також наживо — на концертних виступах виконавців та на музичних фестивалях наших партнерів. Це Потоп, ОЧІ, ELP, Neformat Family та інші.

Дискографія

Кожен із наших релізів є особливим, складно виділити з них це більш особливі. Але для того, щоб на практиці пізнати особливу атмосферу звучання нашого проєкту, ми б радили ознайомитись із такими нашими "перлинками".

Суцільна невдача — Серце випаде з ребер (2022)

Соковиті ритми, по-домашньому теплі мелодії та щирі меланхолічні тексти соліпсиста зі стажем — цей реліз є суцільним експериментом, який я вже давно хотів втілити в життя. Результатом вийшла та сама щира розмова тет-а-тет з авторкою пісень, яка під час прослуховування касети ніби сидить поряд із тобою.

Реліз цього альбому на касеті був максимально розширеним, ми з виконавицею зробили чимало, щоб касетка вийшла дійсно особливою.

Льова Бай — Svitanok (2024)

Якщо слухати альбом "Світанок" одразу після "Пасторальних етюдів", (ред. альбом Льови 2022 року, так само виданий СТУС) головною музичною темою якого був вечірній ефект лімінальних просторів, знайомих кожному з нас локацій — одразу можна зрозуміти, про що саме хоче нам донести новий альбом. І, як би це не звучало наївно, але це про світанок, так.

Кожен із нових треків по-своєму відкриває ті самі відчуття, ніби звичного літнього ранку ми вирішили прокинутись ще коли темно, для того щоби відчути той самий неповторний звук ранкової тиші, під акомпанемент ще не опавшої ранкової роси.

Тут була історія про побачений мною нерозкритий потенціал маловідомого проєкту, котрий зворушує своїм неповторним звучанням. І я дуже радий, що його творчість потроху набирає обертів, знаходячи все більше й більше слухачів (зокрема й через його колаборацію з лейблом ОЧІ).

Новий твій — Хто я? (2023)

Чиста, жива есенція синті-поп звуку від "справжнього секс-символу Львівського андеграунду, під пісні якого плаче кожна поважаюча твоя галичанка".

Незнана, невідома людині рушійна сила, котра неначе була призвана шаманськими обрядами і вміло утримана сильними електронними мотивами на грані синтвейву, панку та чіптюну — разом із міцним словом провидця ти вже не зможеш не злитися зі співаком у єдиний організм, єдину свідомість.

Доволі незвичний звук, у котрий я закохався на одному з концертів та завдяки котрому зумів познайомитись із дуже неординарною творчою персоною, котра й досі мені допомагає в моєму непростому ремеслі.

Також саме для цього релізу спільними зусиллями ми підготували спеціальне видання дуже обмеженим тиражем, з усіма необхідними елементами, щоб зуміти повною мірою осягнути геніальність автора та концепції альбому.

Ретровай — Між нами (2023)

"Лірика альбому "Inter Nos — Між нами" — не просто вигадка чи політ фантазії, а щира, справжня, реальна душевна розповідь про труднощі, проблеми та скрутні шляхи, які долаються виключно завдяки любові, заради любові, в ім’я любові: любов між друзями, любов у сім’ї, любов до того, що робиш щодня чи чому приділяєш мало часу, за його браком", — з пресрелізу гурту.

Через те, що назва Ретровай наразі дуже корелює із ситуацією в колективі (у гурту з назвою, котра означає "радість після довгої розлуки", фронтмен, він же Дмитро Козак, зараз у лавах ЗСУ) я попросив кожного з учасників щиро передати свої емоції від поточної ситуації разом з усіма важливими думками, котрі вони хотіли б донести до слухача. І всі їхні важливі слова я органічно розмістив між піснями, щоби під час прослуховування відбувалось більш повноцінне проникнення творчістю колективу.

Також сумісно з хлопцями нещодавно запустили благодійний розіграш їхніх касет та цілого комплекту, з касетним плеєром та додатково касетою Sadsvit — "Cassette" нашого першого тиражу.

Electrobirds — Мальви днів (2024)

Магічний одеський постпанк гурт із мальовничою назвою вирішив підготувати компіляцію всіх своїх найкращих музичних напрацювань, спеціально скомпонованих так, щоби повідати нам про неповторні пейзажі тих прекрасних країв, куди електроптахи літають зимувати.

Я не можу вам сказати, де саме знаходяться ці місця. Не можу, бо в ескапізму не повинно бути точних координат. А ще тому, що в кожного цей край буде з різним відтінком, колір якого ще не має назви.

Свого часу дуже хотіли співпрацювати із цим колективом, а їхня пропозиція придумати новий формат компіляції для касетного релізу тільки посилила наше бажання зробити по-своєму унікальний реліз.

Війна

Не можу, на жаль, похизуватись тим, що наш проєкт бачив ті минулі безтурботні часи. Але водночас можу зазначити, що нерідко нашого формату фізносій є приємним сувеніром за донат на ЗСУ.

Обов’язок кожного наразі — це регулярно підтримувати нашу армію фінансами, тією їх частиною, звісно, котру є можливість пожертвувати. Наш же обов’язок при тому — віддячити проявленій щедрості, давши зрозуміти людині, що вона точно зробила все правильно.

DSC01480

Плани

2024 рік почався для нашого проєкту несподівано буремно й у наших планах так само продовжувати нашу справу, паралельно працюючи над покращенням якості, прискоренням виготовлення… Ой, прошу вибачення, Бобинка тільки що дала мені настанову не говорити в такому душному тоні, тож я скажу простіше — ми плануємо ставати краще, частіше з’являтись у вашій стрічці в соцмережах та заводити більше цікавих знайомств у цей непростий час.

СТУС у мережі:

Група в телеграмі, де є можливість дізнатись детальну інформацію про реліз:
https://t.me/CTyCrecords

Список наших релізів на касетах, з можливістю їх прослухати:
https://ctyc.bandcamp.com/

Ну а тут красиві фото касеток, для додаткового стимулу їх придбати:

https://www.instagram.com/ctyc_cassette/

Більше матеріалів про лейбли за посиланням.

Фото надані Олександром

Neformat.com.ua ©