Odradek Room — Painted Mind (2021)

Атмосферні прог/пост метал дездумери Odradek Room наприкінці лютого випустили свій третій повноформатний альбом "Painted Mind". Чим він може сподобатися як непрошареному слухачеві, так і фанату жанру? Спробуємо розібратися.

Почну з трохи сумної констатації факту — хороших думових гуртів в Україні одиниці, а всі їхні релізи можна порахувати на пальцях. За кордоном у гурту Odradek Room чимало фанатів, в Україні ж хлопці грають для, м’яко кажучи, скромної аудиторії.Водночас я дійсно вважаю, що "Painted Mind" — це досить серйозний крок українського музичного андеграунду. Залишається вияснити тільки, куди спрямований цей крок: у сторону здобуття більшої популярності у світі (і в Україні зокрема), чи в сторону тимчасової ейфорії й до забуття? Я вірю, що це напрям до множення армії підтримки, а як воно насправді буде — покаже час.

На мою думку, "Painted Mind" нагадує інтелектуальний клубок, який потрібно розплести в голові вдумливому слухачеві, оскільки в ньому переплітаються музичні фрагменти звучання дум/дез металу з різних епох, і заразом вони скомпоновані досить органічно й безшовно. Певною мірою, це досить свіжий, нетрадиційний і цікавий підхід до побудови музичного матеріалу, а в іншому випадку — це безумовна орієнтація на досвідченого слухача.

Як і притаманно обраному гуртом жанру, "Painted Mind" є похмурим за настроєм альбомом, насамперед текстова, а вже потім музична частина демонструють психологічний аспект "затуманення розуму", деконструкції та занурення у пригнічені стани свідомості (згідно з описом на bandcamp сторінці гурту). Що цікаво, щоби повною мірою зрозуміти, яку ідею доносить цим альбомом Odradek Room, його недостатньо (навіть вдумливо) прослухати один чи два рази. Тому, вочевидь, для полегшення сприйняття композицій хлопці спеціально й випустили супроводжуючі анімовані відео до окремих треків.

Ці анімовані відео, до речі, не настільки прості, як можуть здатися на перший погляд, оскільки вони містять ряд цікавих відсилок, ну або створюють таке враження. На мій погляд, найочевидніша із відсилок на відео стосується серії комп’ютерних інді-ігор "Cube Escape" у жанрі "вихід із кімнати" (читай "вихід із розуму"). Далі вже йде девідлінчівський сюрреалізм у вигляді кадрів у стилі фільму "Шосе в нікуди" чи зображення "червоної кімнати" із серіалу "Твін Пікс". Загалом, у таких відео ефект "затуманення розуму" працює відмінно, кожен знаходить для себе те, що хоче чи може знайти. У цілому, це досить незвичайна ідея щодо самого факту створення цих відео. Попри всі ці відсилки, відеоряд, крім того, сповнений духом нескінченної самотності, пошуку самого себе та спроби ліричного героя побудувати свій власний, зручний для нього світ, який нагадує, радше, ув’язнення, ніж його переродження з попелу.

Музично ж альбом "Painted Mind" якоюсь мірою нагадує Katatonia середнього й пізнього періоду творчості, місцями October Tide, Novembers Doom чи частково My Dying Bride, але водночас він не складає враження якоїсь компіляції із запозичених ідей. Дум метал досить специфічний і консервативний у плані технічних рішень музичний жанр, але жива емоційність Odradek Room і незатягнутість композицій йде альбому "Painted Mind" тільки на користь. Безумовно, надзвичайно привабливе творіння від майстрів, які знаються на своїй справі.

Насамкінець хочеться навести цитату з книги "Затьмарення" відомого американського фантаста Філіпа Діка: "— Іноді мені хочеться зійти з розуму. Але я розівчився. — Це втрачене мистецтво, — зітхнув Генк. — Можливо, з часом випустять інструкцію." То от, на мою думку, альбом "Painted Mind" гурту Odradek Room — це якраз і є прикладна інструкція того, як саме потрібно поступово сходити з розуму.

Odradek Room — маріупольський постметал/дум-метал гурт, створений у 2008 році під назвою Shards of Silence. З 2010 року існують під теперішньою назвою. Дискографія нараховує два повноформатні альбоми, що вийшли за сприяння канадського лейбла Hypnotic Dirge Records, й останній лонгплей "Painted Mind".

Odradek Room у соцмережах:

1. The room
2. Breaching the soil