Обрій / Terrorscum - Split (2021)

Презентуємо спліт Обрій і Terrorscum, двох метал-команд з Ужгорода та Києва, і розповідаємо, що можна почути на релізі за ці 4 пісні.

2021 рік вийшов доволі яскравим на дебюти. Однією з причин для того став, як це не кумедно звучить, переїзд Петра Будая, ударника гуртів Обрій та вже неактивних Гніт, з Ужгорода до Києва. Активність та енергійність Петра зробила його барменом у головному панк-барі Києва — Tom Sour/AssCoBar, де він опинився буквально оточеним музикантами та іншими творчими особистостями, що привело його на бас-гітару в гурт Vidmershiy Shmat та призвело до створення разом із колегою по наливанню чарок та танцям на барній стійці Шкіпером (The Troubled, shkipotron.artworks, організатор Killdozering) нового смерть метал гурту Terrorscum.

Назва, як на мене, вийшла трохи така собі, особливо враховуючи нещодавній дебют київських грайндкорщиків Subscum, але шо ж поробиш. За словами самих музикантів, спочатку ідея назви була зовсім іншою, гурт мав називатися Чорторий (або ж Čortoryj) на честь річки, що омиває Труханів острів зі сходу, але виявилося, що такий гурт уже є. Ну, насправді і Terror Scum уже є, але най буде. Головне — це все ж таки матеріал.

Тож давайте до спліта. Сторону А з темою Чорної Смерті представляють головні мерч-дилери України — Обрій. "Я смерть і я помщуся", з такого семплу починається реліз і одразу вибухає дуже гідним мелодійним олдскульним смерть металом у дусі At The Gates. Звук, мабуть, найкращий з усіх робіт Обрію, видно, що гурт справді працює над тим, щоби віднайти свій звук і щоби він був на одному ж рівні потужності з матеріалом. Трек "Видіння" відкривають звуки плачу та розпачу, після якого починається найприблекованіша пісня Обрію досі. Розповідає вона про початок епідемії чуми та про жахи, які розповідали одне одному купці, що поверталися з Азії, про дощі зі змій, вогняні смерчі та інші жахіття, у які людям було простіше повірити, ніж у невидиму хворобу.

Тематика Чуми під час світової пандемії, звичайно, лежить на поверхні, але варто віддати належне ужгородцям, вони не намагаються "натягти сову на глобус", не порівнюють одне з іншим, не душнять про "пандемію страху", а просто розповідають страшні історії про страшні часи.

Варто зауважити, що хоч ми зараз і звикли, що концертний склад Обрію — це квартет: Микола, Віталік, Саша та Петро, але повний склад містить також Василя Лавера, чий вклад у гурт є дуже суттєвим. Василь є засновником гурту, багато пише, редагує та створює аранжування, саме його бек-вокали можна почути на записі.

Дебютний сингл та кліп Terrorscum

В Обрії мені подобається те, що, по-перше, це, мабуть, найактивніший український метал гурт. Вони завжди на слуху або через концерти, або через чергову цікаву колаборацію із сучасними українськими художниками для своїх новий футболок/лонгслівів/худі, через канал Миколи в телеграмі та випуски шоу на Ютуб, через те, що Петро постійно щось робить… Але, думаю, ні в кого не вистачить наглості казати, що Обрій люблять за те, що вони “з тусовки”. Кожен їхній реліз наочно демонструє розвиток гурту, роботу над помилками та рух уперед. Це той гурт, за яким цікаво спостерігати, який завжди видає матеріал, що тільки підвищує планку, без пафосу, без елітизму; так, це “свої пацани”, але тому що хочеться, щоби такі пацани були своїми.

Сторона B одразу робить більш олдскульний поворот. Відкриваючий риф у "Work Hard, Children" видається настільки знайомим, наче знав його все життя. Відчувається любов до шведської школи — Dismember та Entombed, вокал Констянтина грає зовсім новими гранями, у порівнянні з Merzotna Potvora та Prah, глибокий потойбічний гроул доповнює прямолінійний, але невпинний метал. Трек "Battered Knees", на який гурт буквально пару днів тому презентував кліп, звучить більш різноманітно, тут і непогане гітарне соло, і барабанні партії, що з маршу переходять у якийсь розстрільний загін всередині треку, і вокальна лінія, яка звучить як агітпропаганда, аж доки не з’являється фірмове “bleah”, після якого міняється структура, чудова гітарна робота в кінці треку. Дуже достойний дебют у Terrorscum, цікавим рішенням було залучити велику кількість людей до запису, і, як на мене, це лише позитивно вплинуло на результат. Нагадаємо:

"Із незрозумілих причин, ми вирішили піти максимально складним, але цікавим шляхом — замість того, аби записати матеріал обмеженим колом людей, ми залучили багато різних друзів, знайомих та просто класних хлопців: вокал та бас ми писали на студії у Вови Приходько, гітари — в Івана Семещенко (Amphibian Man), ударні — у Руслана Бабаєва (SINOPTIK), а зведення та мастеринг узяв на себе Дмитро Бастанов (Strike Each Other, Purefilth). Щоб і цього не здалося замало, то звук нам підкрутив Олексій Помінчук (Merzotna Potvora)", — ділиться гітарист гурту Сергій.

Реліз на 4 пісні залишає нас голодними, з бажанням почути та побачити більше від обох гуртів, робота над звуком показує, що можна і треба намагатися робити “фірмово” і в нас можуть і вміють так робити, головне — не боятися роботи та знати свої орієнтири. Сподіваємося у 2022-му отримати по повноформатнику від обох гуртів.

Думки, висловлені у рецензіях, передають погляди самих авторів і не обов'язково відображають позицію усієї редакції Neformat.com.ua

Обрій – ужгородський дез-метал гурт, створений у 2013 році. Дискографія нараховує два мініальбоми, лайв, спліт з Soulrest, збірка за участі вокаліста True Tough, та декілька синглів. На звучання гурту вплинули такі колективи як Bolt Thrower, Morgoth, Asphyx, Mangled Tosos, Gorefest тощо.

Обрій у мережі:

Terrorscum – новоутворений дез / треш метал гурт із Києва. Спліт з Обрієм буде їхнім першим релізом.

Склад гурту: