Alinda — Panorama (2021)

Після тривалої паузи у студійних релізах київські построкери презентують четвертий повноформатник. Що змінилося за 4 роки та чи почуємо ми щось нове у творчості гурту та в жанрі загалом?

Останнім часом я намагався дистанціюватися від построку. Справа не в тім, що мені приїлися "класичні" представники цього жанру. Просто, коли слухаєш багато однотипної музики, смакові рецептори втрачають чутливість, а тому судити про той чи інший колектив буває важко. Моя построкова дієта тривала близько двох років. А тому до оцінювання нового альбому київської команди Alinda, який дістав назву "Panorama", можу підійти з усією тверезістю розуму.

Попередній реліз Alinda з'явився ще у 2016 році. Що змінилося за 4 роки? Музиканти, зокрема гітарист гурту Максим Махник розповідає, що вони відійшли від архетипових для построку тем про безмежний космос і зосередилися на земних проблемах. Митців турбує, що люди і далі знищують природу. У них немає часу на переосмислення глобальних проблем. Їхнє оточення представлене старими цегляними будинками, звалищами та заводами, у якому вони залишаються наодинці зі своїми демонами.

Дійсно, "Panorama" грає всіма відтінками сірого. Ця робота стала більш гнітючою, ніж попередні. Тут типова ділейна мрійливість усе частіше потрапляє в пастки динамічного дісторшену. Виникає відчуття, ніби над тобою постійно нависає загроза, і ти вимушений втікати від невидимого звіра, біжучи посеред однотипних бетонних споруд. Постійний рух без часу на відпочинок. Музика для спортзалів.
Така динаміка була отримана завдяки тому, що учасники заморочилися зі звучанням та зведенням інструментів. Усі вони писалися в різних сетах.

"Один дубль був через педалі Макса з ділеєм та ревером, а інший — через перегруз "голови". Це потім дало нам змогу регулювати під час зведення глибину саунду гітарних партій, не нехтуючи зчитуваністю в загальному міксі", — розповідає басист гурту Антон Георгієв.

Водночас динаміка протягом 8 треків постійно змінюється. Тут є й агресивна боротьба із супротивником, і вранішня пробіжка о 5 ранку всередині густого туману. А тому музика стане чудовим саундтреком для нашої брудної зими.

Чи вдалося Alinda отримати нове звучання загалом, якось виокремитися серед колег? На жаль, ні. Вони роблять якісний построк третьої хвилі, дотримуючись канонів жанру. Ми бачимо, як музиканти розвиваються, їхні партії стають складнішими, звук — деталізованішим та насиченішим, але на цьому — усе. У випадку з Alinda життя поза построком не існує, а тому кожен новий альбом буде схожим на попередній, просто він буде дещо кращим.

Комусь подобається подібна стабільність. Є люди, які вважають, що потрібно розвиватися лише в обраному напрямі. І ця думка має право на життя. У мене інакші погляди на це питання. А тому підсумовуючи, можна сказати, що Alinda грає професійний та якісний построк. Це не 5 ентузіастів, які навішали тисячі примочок на гітари та мучать одну ноту протягом 30 хвилин за трек.

Тим же, хто бажає почути щось нове в построку, мабуть, потрібно або не перебільшувати з очікуваннями, або послухати інший колектив. Тоді ми зможемо бути об'єктивними в оцінках.

Alinda — київський інструментальний построк гурт, створений у 2011 році. Дискографія нараховує один сингл, мініальбом та чотири повноформатні релізи. На початку існування гурт мав вокаліста, а їхня творчість була в рамках скрімо музики.

Alinda у соцмережах:

1. Hands
2. Echoes