Brainhack Musicbox представляють альбом-імпровізацію

У червні імпровізаційний проєкт Brainhack Musicbox випустив свій восьмий альбом – "Benjolingus".

За словами учасників гурту, "Benjolingus" відрізняється від попередніх релізів: однією з особливостей є те, що його створили в більш електронному напрямі й не використовували традиційні інструменти – струнно-смичкові скрипку та альт, а також духовий діджеріду.

"Початкова ідея була зняти з новим синтезатором невелике відео для YouTube. Лише коли почав працювати над звуком, я зрозумів, що це дуже цікавий матеріал і що було би нерозумно це не зарелізити. Я цілком задоволений тим, що вдалося отримати, – звук досить детальний, не агресивний, не перекомпресований і більше нагадує мікс сучасного фрі-джазу, ніж електронний продакшн", – розповідає Неформату Стас Бобрицький, учасник гурту Brainhack Musicbox.

Відеозапис процесу створення "Benjolingus" гурт опублікував на YouTube.

Назвали Brainhack Musicbox свій альбом на честь інструмента "Бенджоліна" — синтезатора, який створив нідерландський інженер Роб Хордік, надихаючись таким явищем як серкут-бендінг. Це творча, заснована на принципах випадковості, модифікація схем електронних пристроїв для створення нових музичних або візуальних інструментів та звукових генераторів.

Реліз доступний на Spotify, Soundcloud, Youtube Music

"Я грав на подвійному "Бенджоліні", який спаяв Остап Костюк на платформі «Острів» за схемою з інтернету, яку адаптував під себе. Так от, на цьому синті взагалі нічого не підписано; що означає кожна з крутилок та мініджеків – езотеричний синтез у чистому вигляді.

Якщо можна назвати якусь ідею, яку ми намагаємося донести, то це ідея того, що музика може бути спонтанною та непередбачуваною, як "Бенджолін", уникати прив'язок до конкретних жанрів, хоча притому й триматися певних традицій", – стверджує Стас.

Наразі гурт має доволі багато матеріалу, який планує реалізувати в одному або кількох альбомах одразу. А крім того, Brainhack Musicbox готує касетний реліз, що являтиме собою записаний у 2023 електронний free-improv з трьома гітарами.

"Наша музика включає багато тегів, бо нам не цікаво грати чистий нойз або джаз, або електронну музику (що б це не означало), або експериментал (може означати що завгодно), і таке інше. А цікаво взяти щось для себе з усього, що ми слухаємо, і зліпити щось своє. У нас дуже мало музикантів намагається створити щось реально своє. Нехай не модне й не популярне, але своє. Бо це великий ризик.

Але щось-таки треба відповідати на питання, що ми граємо, і, як на мене, найбільш компромісним терміном є нойз-джаз. Ніхто не грає таку музику в Україні. Та й не сказати, що багато хто взагалі знає про її існування", – так характеризує проєкт Стас Бобрицький.

Brainhack Musicbox – український проєкт вільної імпровізаційної музики, що поєднує особливості електроніки і фрі- та нойз-джазу, звучання акустичних інструментів із модульним синтезатором. Існує з 2016 року. Початком творчого шляху став запис із концерту, який став першим релізом на касеті на лейблі Delta Shock, який, однак, залишився лише в гурту в одному екземплярі.

Перший повноцінний студійний реліз – альбом 2021 року "Brownarium", із чого, як говорять виконавці, почалося активне включення у виступи Brainhack Musicbox елементу дроуну.

Наразі дискографія гурту нараховує два EP та вісім альбомів, включно з «Benjolingus».

Більше про Brainhack Musicbox:

https://www.instagram.com/brainhack_musicbox

Автор фото – Ніка Попова