Гурт Заводь випускає четвертий повноформатник

Харківський блек-метал гурт презентує новий повноформатний альбом "Березоль" після трирічної перерви у релізах. 

Після виходу попереднього альбому музиканти мали намір перезібрати Заводь у новий гурт з назвою "Березоль", але так і не втілили цю ідею в життя. Натомість використали назву для нового альбому, що тепер викликає стійкі асоціації з "Березолем" Курбаса. Радимо вам нагадати собі, яким був цей легендарний український театр, отут. А ми ж далі поговоримо про музику з самими учасниками гурту. 

—  Наскільки мені відомо, зараз ви розкидані по різних містах. То як і де вдалося записати альбом? 

Влад Лістратов (бас): Десь у кінці 2021-го ми вирішили записати альбом. На той час у мене вже були чернетки для треків, я їх більш-менш структурував і сподівався, що з березня 2022 ми будемо їх грати вживу, а потім почнемо запис. Але нова реальність внесла свої корективи й ми всі опинились у різних містах. Першими були записані барабани — Амортом у Кривому Розі. Нам дуже допомогло, що він їх писав з нашим саунд-інженером Владом Рибалкіним. Гітари та бас записали вдома (як і на 80% релізів Заводі), а от вокал ми з Дмитром писали на студії гурта Pree Tone у Києві, подяка Lune. Цей альбом, як і минулий, ми майже не грали вживу на репетиціях.

Дмитро Самсонов (вокал): Усі вокальні партії наших минулих релізів писались в одній і тій самій харківській студії. Цього ж разу мені довелося їхати з передмістя Полтави, де я зараз перебуваю, у Київ, бо тут жодного варіанту студії на час запису я не знайшов.

Олексій Ільченко (гітара): Частина гітарних партій була придумана ще до початку цієї фази війни, але записували все вже після 24-го лютого, коли в кого з'явилась змога. Кожен писав свою частину окремо, а реампінг вже на студії. Це наш перший досвід роботи у такому форматі.

— Як загалом війна вплинула на ваше життя та на вашу творчість?

Дмитро: Війна триває з 2014 року, і за цей час ми пройшли багато фаз її сприйняття. Якщо казати про період після лютого цього року, то зміни відбулись радикальні, особливо в побуті. Я вперше з раннього дитинства став мешкати не в Харкові, втратив роботу, якою займався останні 5 років, дізнався зсередини про волонтерство. І чесно кажучи, це перший раз в моєму житті, коли я перестав що-небудь планувати.

Олексій: Вплинула, звісно, радикально, як і на більшість українців. Живемо зараз всі у різних містах. Але водночас це дало поштовх для творчості, з'явилось більше приводів виразити свої почуття у музиці.

— Чи є в альбому якась концепція? 

Дмитро: Частину текстів я написав ще наприкінці 2021 року. Вже тоді відчувалась неминучість повномасштабного вторгнення кацапів і атмосфера була досить гнітючою. З образами, які виникали в голові у той час, можна ознайомитись зокрема у пісні "Твоїй безодні час поглинути весь світ". Узагальнено концепція альбому "Березоль" проста — він про боротьбу за свободу. Але його ліричне наповнення навпаки складне і містить багато символів. Заключна частина пісні "Несмерть" має стати гімном нашої перемоги, говорю це не жартуючи.

— Хто робив арт для обкладинки? 

Дмитро: Легендарний для українського блек-металу митець Gurge Feodor, за що ми йому дуже вдячні, бо кожна його робота — це значно більше, ніж просто артворк. Не було такого, щоб ми казали, що конкретно має бути на зображенні. Просто надали тексти й музику, а він намалював свої відчуття. Від себе можу лише додати, що обкладинка вийшла дуже харківською, і це мене надихає.

— Що плануєте робити далі з урахуванням всіх обставин? 

Дмитро: Сподіваюсь, що найближчим часом ми почнемо робити нові треки, це було б правильно. З виступами набагато важче. Коли ми починали роботу над "Березоллю", планували хоча б мінімальну концертну діяльність. Зараз не дуже зрозуміло, яким чином це реалізувати.

Влад: Зараз є вільний доступ до студій і всієї апаратури, знання й інколи навіть час, щоб все це робити. Але на жаль, те, що ми в різних містах, не дає нам можливості готуватись до концертів або чогось такого. Я впевнений, що у 2023 ми зіграємо цей альбом вживу в Україні.

Олексій: З виступами зараз важко, тут хоча б разом зібратись. Але сподіваюсь, запишемо ще щось у найближчому майбутньому.

 

Нагадаємо, гурт Заводь виник у Харкові в 2009 році. На рахунку команди кілька сплітів, пара EP та вже чотири повноформатні альбоми. 

Заводь у соцмережах:

https://www.instagram.com/zavodxofficial/
https://thezavods.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/Zvvvd/