Куди сходити: київський клуб і бар The Crown

Навіть у мирні часи відкрити музичний клуб в Україні — ризикова ідея, а зробити це в розпал війни — тим паче. Однак, саме такі події нам демонструють, наскільки важлива українська культура й чому ми маємо її плекати. Отож, даємо слово сміливцям, які наприкінці листопада відкрили на київському Подолі чудовий музичний клуб і бар The Crown.

 

Стасон Київський
учасник гурту The Troubled

Стасон співає та грає на гітарі в сайкобілі гурті The Troubled, а заразом і керує Телеграм-каналом Тусим под входом, який теж концентрується навколо теми українського рокабілі й сайкобілі, але не тільки. Він є одним із засновників клубу The Crown та розповів нам про нього.

 

Хто заснував The Crown?

Нас троє партнерів — я, Шкіпер, який до того працював у барі Кислий Том, і Макс, який був власником Кислого Тому. Коли зміни прийшли по цей бар і він закрився після багатьох прекрасних років, ми вирішили об’єднати зусилля для побудови нового місця.
Обов’язки кожного з нас виокремлені відносно вільно. Я люблю зв’язки з громадськістю і букінг артистів. Шкіп живе професійним барним життям уже 9 чи 10 років тож він буде тримати цей бік, і він теж має хороший досвід організації концертів. Макс узяв на себе адміністративні справи.

Я хвилювався, але я люблю ризик. Що додає впевненості в успіху справи так це команда мрії, прекрасне приміщення, крутєйша локація, якісний звук і шикарне світло. Але, звичайно, весь наш план залежить від дій ЗСУ на фронті й результату війни для нашої країни. Проте, коли ми побачили, які дива творять ці неймовірні люди, ми відкинули всі сумніви. Ми ставимо на Україну й на перемогу й будемо наближати цей день своєю роботою.

Що це за локація?

Ми були в активному пошуку ще до війни. Намагалися знайти через усі можливі канали, але спрацював банальний дзвінок по оголошенню на вулиці.

Багато українських концертних закладів працюють у колишніх стріп-клубах, і ми теж стали в цей дивний ряд. Тільки наша вдача в тому, що інший заклад зробив ремонт після них і зірвав мерзенну лєпніну й метрові шари штукатурки, щоб докопатися до прекрасної древньої подільської цегли. У нашому ремонті ми спеціально постаралися мінімально втручатися в оригінальний вигляд цього підвальчика, щоб зберегти кладку й автентичний вигляд.

Саме місце — це повне бінго. Локація (Сагайдачного 10), можливість працювати як укриття під час повітряних тривог, відсутність житлових будинків поряд, розмір і неймовірна зручність простору всередині — така комбінація зустрічається дуже рідко, це ми зрозуміли після кількох років пошуків.

The Crown

Так виглядав клуб у процесі підготовки. Фото з офіційних сторінок закладу

Приводили все до ладу три місяці, впоралися б швидше, якби не блекаути. Але зараз ми маємо можливість підключення генератора, щоби всі івенти проходити без перешкод.

Чому "The Crown"?

Мені подобається версія, що назва The Crown, Корона, це нагадування про недавні, уже блаженні, часи пандемії, коли ми сиділи місяцями вдома й найбільшою проблемою було вибрати серіальчик на вечір. У порівнянні з теперішніми жахіттями згадки про карантинні обмеження викликають у мене лише приємну ностальгічну посмішку.

Клуб, бар, хороша кухня — що пропонує "Корона"?

Багато концертних закладів роблять ставку на щось одне. Або це клуб із баром, або бар із клубом. Конфігурація та умови нашого приміщення дозволяють нам робити все разом, плюс ще й кухню.

Стосовно концертів. У нас повноцінний беклайн для будь-якого формату живих виступів, від сінгера-сонграйтера до камерного оркестру. 2 кВт фронтів із сабами, 300-ватні монітори, гітарні комби Marshall і зіронька нашої сцени — вінтажна Mesa Triple Rectifier, басовий Orange, березові баріки Tama, і парк мікрофонів для повноцінного визвучування цього багатства.

Також ми дуже любимо бавитися зі світлом, тож ставимо, можливо, навіть більше, ніж треба для закладу такої площі, бо хочемо спробувати все! У нас є і заливка, і контрсвітло, і лазери з туман-машиною, і ще деякі сюрпризи.

Ви також можете послухати, що хлопці розповідали про ідею відкриття клубу в цьому інтерв’ю

У концертному залі комфортно вміщаються 150 людей, але, як показує досвід інших закладів, що в Європі, що в Україні — вони ніби резинові, бо часто здатні приймати х2-х3 людей, ніж можна очікувати за якимись розрахунками. Також у нас є зручний другий вихід на вулицю, де розміщена курилка.

Кого можна почути у The Crown?

Майже вся наша команда — музиканти, і ми повністю відкриті до всього, що круте, якісне й цікаве. Граючи авторську музику, у нас виробилося трошки упередженості до кавер-бендів, але будемо сі дивити)
Мені було б цікаво поставити до нас церковний хор, наша склепінчаста цегляна стеля створює цікавий антураж. По рок-музиці ми знайомі з багатьма нашими андеграундними колективами, дуже сподіваємося їх бачити в нас, бо формат закладу гарно пасує для сольних виступів.

Виступ гурту Відсіч на відкритті закладу

Єдине, у чому ми майже не маємо досвіду — це електронна музика. Запрошуємо промоутерів івентів із цього напряму до співпраці.

Кого раді бачити в клубі?

Наша публіка — це люди, які люблять натхненно підбухнути і яскраво відірватись під музику, бо ми й самі такі. Але в нас абсолютно інклюзивний заклад, тож ми раді будемо бачити не тільки меломанів, а й тих, хто просто зайшов на обід за бургером чи фалафелем (у нас є вегетаріанські опції).

Для натхненного споживання ми ставимо крафтове пиво від Gonzo, калатаємо фірмові коктичі та наливаємо знайомі рюмки з Кислого Тома — клубнічьку й педровку.

The Crown

Клуб уже встиг відповісти на виклики часу і стати ще й коворкінгом для тих, хто не має вдома електрики чи інтернету.

У нас точно не буде плазми для трансляції футболу. Слоган закладу — це bar’n’music, тож будемо грати музику для вечірнього релаксу, хочемо запускати тематичні плейлисти від багатьох друзів-музикантів, будемо робити вінілові дні. Загалом відкриваємося десь пообіді, щоб можна було прийти на ланч або пізній сніданок.

Концепція кухні склалася сама собою. Ми знаходимось на Подолі, це район із сильною єврейською громадою, у нас є хороший друг з Ізраїлю, який багато допомагає і переживає за нас. Також маємо прекрасного друга зі США. Усі ці впливи ми відобразили в кулінарному меню. Американська, українська і єврейська кухні дають багато опцій щодо м’ясних і вегетаріанських страв, вони добре знайомі людям, мають широкий простір для експериментів і фантазії нашого кухаря Слави є де розгулятись.

Як заклад вплине на культурне життя Подолу?

The Crown — це клуб дуже зручного розміру. У ньому можна зібрати 50 людей і зал не буде виглядати порожнім, а це дуже важливий фактор для музикантів, знаємо зі свого досвіду. А можна 250 і влаштувати повний розйоб. Цегла витримає) У такий формат гарно можуть вписатися артисти-початківці для своїх презентацій, і невеликі, але горді виконавці зі своєю аудиторією, для якої важлива якість усього концертного досвіду — звук, світло, бар, кухня, близькість до метро чи фунікулеру і вся атмосфера загалом.

Загалом це клуб нашої мрії. У ньому чєкаються всі галочки. Щоб не повторюватись, просто скажу, що, як на мене, тут є дуже рідкісний баланс камерності та масштабу, якості та похуїзму, контролю і розпиздяйства.

 

Фото з відкриття від kirai gigs

Наразі в клубі вже виступали Hellfire Sox, Straytones, Cosy Oleksa, а на відкритті взагалі відбувся маштабний дводенний благодійний фест, організований спільно з одеським клубом More Music Club. Тож слідкуйте за подальшими апдейтами на сторінках закладу:

The Crown в соцмережах:
https://allmylinks.com/crownclubkyiv 

Neformat.com.ua ©