Heruvim: непереможний Конан, битва за Крим і воєнні втрати

Лейбл Neformat Family представляє другий мініальбом одеських дез-металістів Heruvim "Battle for Cimmeria".

Усі кошти від продажів мініальбому на Бендкемпі підуть на підтримку ЗСУ

Фантастичні пригоди українців у всесвіті Конана-варвара

Ще з першого сингла одесити активно послуговуються образами та ідеями з відомого циклу оповідей про пригоди Конана-кіммерійця від не менш знаного американського письменника-фантаста Роберта Говарда. Цей раз винятком не став, та водночас учасникам Heruvim вдалося органічно вплести в цей яскравий, але небезпечний світ пригоди реальних українців на цілком реальній війні.

Однойменну пісню "Battle for Cimmeria" музиканти називають найважливішою на цьому мініальбомі, адже це відсилання до майбутньої битви за Крим і його повернення з окупації. Фронтмен гурту Валерій розповідає:

У всесвіті Роберта Говарда Кіммерія ґрунтується на реальній історії Кімерійської держави, що простягалася від території південних земель України із центром у Криму до Кубані, хоча географічно письменник і переніс Кіммерію в інше місце.

У своєму есе "The Hyborian Age" Говард пише: "Гели, предки ірландців і гірських шотландців, походять від чистокровних кіммерійських кланів". Він співвідносить Кіммерію з кіммерійцями, кімврами, гімірраями, скіфами, Кримом.

Сам Конан є кіммерійцем, і в одному з оповідань згадується як Гетьман козаків, що жили біля річки Запорожка. В оповіданні "The Devil in Iron" є такий діалог:

— Хто ти?
— Я — Конан, гетьман цих козаків.

heruvim_battleofcimmeria_3k

Обкладинку для релізу намалював український художник Кирило Лєсной, із яким гурт уже працював у рамках дебютного синглу

"Кіммерійці загалом — люті бійці, які майже не мають собі рівних", — писав Говард. Тож на обкладинці ми зробили відсилання до того, що всі наші воїни в ЗСУ, як і Конан, не мають рівних у своїй люті. Можна побачити, як вони розрубують чудовиськ, що символізують російських окупантів, а на горі стоїть Конан і тримає Герб України та веде своє непереможне військо на визволення Кіммерії, тобто Криму, — додає Валерій.

Решта пісень також стосується української війни, але вже виходить за межі кімерійської цивілізації.

"Intro (Counteroffensive)" — це відсилання до майбутнього контрнаступу, який стане переломним не просто для цієї війни й нашої країни, а і для всього вільного світу.

"Malachor V" — дуже особистий трек, він про те, що я втратив і що я здобув у цей жахливий і потворний час. Пісня присвячена зраді двох, на той момент, близьких мені людей. Зраді, до якої я був готовий, на яку очікував, але яка все ж вплинула на мене дуже сильно й лише зміцнила мій життєвий принцип — нікому й ніколи не довіряти. Війна лише показала справжню природу цих людей, їхнє ставлення, а також "цінність" їхніх гучних слів.

Остання ембієнтова пісня "Fallen Heroes" присвячена українським героям, які полягли в бою або пожертвували своїм здоров’ям заради свободи й незалежності нашої країни, ба більше, вони віддали все за свободу й незалежність усього ВІЛЬНОГО СВІТУ. Це герої, титани нашого часу, ті, хто охороняє і бореться за сучасні Фермопіли, тільки тепер це не спартанці, а найкращі у світі Українські воїни, і найкраща й найсильніша у світі Українська армія, — розповідає фронтмен гурту Валерій.

Присвята другу

Окрім згадок про війну та сміливість українців, мініальбом має присвяту й цілком конкретному воїну — Денису Бреслову, який загинув на Херсонщині в липні минулого року, захищаючи нашу країну.

Денис Бреслов

16.03.1990 — 29.07.2022

Денис Бреслов — це мій добрий друг, якого я знав понад 11 років. Він був потрясаючою людиною з величезним і добрим серцем та душею. Так само він був людиною принципів, патріотом, ще до того, як це стало нормою і коли цього ще ніхто не розумів, особливо в нас в Одесі.

Денис завжди сильно любив Україну. Приблизно 2016–2017 року він переїхав до Чехії по роботі. Там ми з ним і зустрілися, гуляли Прагою. Денис розповідав, як сумує за домом і за рідною країною, і що навіть попри чудові перспективи не планує залишатися. Так він і зробив, і через пів року або рік повернувся на батьківщину.

Ну й найголовніше, він пішов на фронт добровольцем із перших днів війни. Воював із самого початку й загинув у Херсонській області 29 липня 2022 року. Це був величезний удар для мене і всіх його друзів, а в Дениса їх було дуже багато, — згадує Валерій.

Війну в Україні музиканти демонструють і на кліпі до пісні Empire Falls

Тепер про Дениса й решту сміливих українських воїнів дізнаються і іноземці, бо мініальбом "Battle for Cimmeria" виходить за підтримки американського лейбла Redefining Darkness Records, а 90 % слухачів гурту — це громадяни США та Великобританії. Із цим лейблом гурт працює ще з минулого року із часу виходу свого першого EP "Shadowheart".

Томас, власник лейбла, і сам лейбл дуже багато зробили для нашої країни. Він без задньої думки віддав увесь прибуток із минулого релізу на допомогу нашій армії, відбивши лише собівартість дисків. Так само лейбл дуже багато зробив для нашого гурту, щоб ми були почуті — і наша музика, і наші інтерв'ю, де ми розповідаємо про ситуацію і війну в нашій країні, — зазначає Валерій.

Мініальбом "Battle for Cimmeria" американці пізніше також видадуть на дисках, а от за друк касет відповідатиме український партнер — Neformat Family.

Ембієнтова туга

Запис EP відбувався на одеській LETA Studio під керівництвом Юрія Забеліна, якому колектив не зраджує ще зі свого першого сингла. Робота тривала з липня до листопада минулого року і спеціально відображає саме ті емоції та настрої учасників гурту, які вони мали на той час.

Це музика з некрополя, із самого світу мертвих, де є лише біль, і страждання, і душі, переповнені цим болем, гнівом, а також ненавистю. Це звуки світу, де триває війна, звуки світу, сповненого скорботи, болю і втрат.

Ми постаралися відобразити це максимально й наскільки можливо як в аранжуваннях самих пісень, так і в її текстах, обкладинці, і насамперед у тому, як було зведено альбом. Саме атмосфера зведення, за нашим задумом, у поєднанні з усі перерахованим має передавати всі ці емоції і нагадувати, що війна не закінчена, — розповідає Валерій.

А от у побудові пісень, за словами музикантів, можна впізнати інфлюенс двох культових смерть-метал гуртів — Morbid Angel та Bolt Thrower. До звичних практик дез-метал сцени можна віднести й наявність ембієнтогового треку "Fallen Heroes" на мініальбомі, що по своєму звучанню тяжіє, за задумом музикантів, до проєкту Les Joyaux De La Princesse.

Загравання з ембієнтом, нехай і не в класичному його розумінні, у смерть металі почалися ще в далеких 90-х, як-от в Morbid Andel, Amorphis, Nocturnus, Septic Flesh. Не думаю, що надалі в нас коли-небудь буде ембієнт, але тут цей трек обов'язково мав бути й саме таким, — пояснює Валерій.

Зараз музиканти вже працюють над своїм першим повноформатником, планують повернутися до концертної діяльності якнайскоріше та мріють про євротур.

Свіжий Halas подкаст з Валерою про дез метал, хардкор, щирість у музиці, маскулінне виховання, Трампа та Black Lives Matter.

Heruvim — одеський дез-метал гурт, який створив Валерій Blonde, вокаліст Kingpin, у 2019 році. Для першого релізу всю музику він написав сам і попросив двох друзів допомогти із записом ударних і басу. Попередня дискографія гурту нараховує максісингл та мініальбом "Shadowheart"(2022).

Актуальний склад гурту:
Вокаліст, ритм-гітарист: Nefarious
Лід-гітарист: Kick Flis
Басист: Vyacheslav Babienko
Барабанщик: Sonorous

Heruvim у мережі:

https://linktr.ee/HERUVIM 

Neformat.com.ua ©