ummsbiaus і Difference Machine представляють сумісний альбом

У п'ятницю два сольних електронних проєкти, ummsbiaus і Difference Machine, видали експериментальний фольк-альбом "на півшляху від витоку до краю".

Створення цього альбому сягає жовтня 2023 року, коли місце мала домашня сесія звукозапису за участі фолк-музиканта й нині військового медика Едуарда Драча. Під час неї виконавці зібрали семпли українських традиційних інструментів: бугай, кобза, колісна ліра, скрипка, а також вокальні семпли.

"Відтоді ми створювали пісні із записаних звуків, додаючи інші інструменти та вокальні партії, проте базою пісень завжди залишалася українська народна музика", – зазначають виконавці в пресрелізі.

Під час роботи над цією музикою ummsbiaus і Difference Machine узагалі не зверталися до синтезаторів, а до вищезгаданих інструментів із часом додалися ще флейта, карпатська дудка, акордеон, віолончель, ліра, дзвіночки, скло, польові записи, дерев’яна перкусія, металеві й просто випадкові звуки.

"Із самого початку нашим найпершим бажанням було передати звучання українських традиційних інструментів незвичним способом. Жовтнева сесія звукозапису стала трепетною миттю, аби разом згадати та пережити різні періоди української пісні у супроводі зворушливих історій та легенд від Едуарда".

Для ummsbiaus і Difference Machine це перший спільний альбом. Його реліз відбувся на лейблі Gasoline Records.

Музиканти включили до альбому лірику, мелодії й мотиви традиційних українських пісень, усюди додавши до них власний вільний перформативний підхід.

"Ніщо старе не забувається й наново додані елементи віддзеркалюють нову реальність: вони нашаровують нинішні історії на попередні. Мов палімпсест, цей альбом поєднує множинність текстів і звуків. Вони відображають унікальне співіснування фольклорних елементів з експериментальним сприйняттям процесу створення, торкаючись таких тем, як життя та смерть, пам'ять та забуття. Ми живі, допоки все ще здатні відчувати, навіть якщо навкруги постійно вирує смерть".

Зокрема тут переплітаються поезія минулих поколінь і, власне, авторства ummsbiaus.

ummsbiaus – сольний електронний проєкт київської виконавиці й візуальної артистки Єлизавети Драч, який випускає музику з 2022 року. Наразі в дискографії проєкту один альбом, аудіоперформанс і дві електронних сюїти.

Difference Machine – експериментальний проєкт, який випускає музику на стику ембієнту й нойзу зі залученням елементів народної музики з 2022 року. Його заснував музикант Бенджамін у Києві. У його дискогрфії наразі кілька альбомів, мініальбомів і низка синглів.

Виконавці в мережі:

https://www.instagram.com/ummsbiaus/
https://www.instagram.com/everywhereeye/

Фото обкладинки – надали музиканти