Nuitville — When the Darkness Falls (2019)

Про гурт

Nuitville — це one man band проєкт людини, що відома як Tristan Nuit, котрий, окрім музичної, займається графічною діяльністю та створенням обкладинок для альбомів. Він, зокрема, працював над оформленням релізів Old Scythia та Angered Crowd.

Створення Nuitville датується 2012 роком, але перші серйозні кроки були зроблені тільки у 2015-му у вигляді загальних замальовок та сирих демо.

62154392_863974807314529_8149267910888521728_n

Про альбом

ЕР "When the Darkness Falls" з’явився у мережі 10 червня цього року під патронажем київського лейбла Ashen Dominion, на якому також були видані альбоми Ezkaton, Barkasth, Khors, Kzohh, Ulvegr та ін. EP складається з трьох композицій — дві власні та кавер на пісню "Recueillement" авторства Amesoeurs, видану десять років тому на однойменному та останньому альбомі гурту.

Про музику

У коментарях під ютубівським full album відео справедливо зазначено, що роботу варто тегати як Peter Pan Black Metal, жартівливо, та в якійсь мірі відповідає дійсності — легкість та м’якість займає чільне місце, стоячи поряд із більш класичними блек елементами та атмосферою загального пригнічення. Не так, звісно, як в Alcest або Deafheaven, але схожість із представниками Cascadian Black, особливо із творчістю Panopticon та ранніми періодами Ulver знайти можна.

Якщо чесно, то розглядати реліз потрібно розбивши його на дві частини, бо кожен трек, має відмінні риси, котрі всередині ком’юніті сприймаються однаково полярно.

62038956_860899020955441_7916786356267778048_n

Частина I. When The Darkness Falls

Хоч до смерті закидайте камінням, я все одно буду наполягати на тому, що манера співу, використана для хорового вокалу на задньому плані — данина поваги Квортону (Bathory) та його останнім двом епічним повноформатним роботам. Мені здається, що не залиши він наш світ та продовжуй творити у дусі дилогії "Northland", його наступні творіння еволюціонували б до пост-блеку.

Щодо натхнення сам Трістан в інтерв'ю порталу occultblackmetalzine каже наступне:

"Перш за все, це величезна кількість блек-метал гуртів із Норвегії, Франції, та, звісно, України. Деякі представники дум-сцени та навіть хард-рок виконавці. Окремо я звертаю увагу на Amesoeurs — дійсно гарний проєкт."

Частина II. Cold Water

Ось це той самий зефірний блек, через котрий міні-альбом отримує стільки позитивних відгуків по всьому світу. Присутня і майже ігрова, фентезійна атмосфера; приємні акустичні пасажі; настільки тихий вокал, немов він намагається шепотом промовити заклинання із такою кількістю ревербації, що ехо переслідує всюди, завжди, немов тінь.

Якщо є бажання, можна почути та знайти відголоски пост-панку та шугейзу, хоча повноцінно ця сторона розкривається у кавері на Amesoeurs.

До слова, в тому ж інтерв'ю Nuitville розповідає, що його музика — для "справжніх поціновувачів металу, що знаходяться в пошуках містичної, похмурої, але не агресивної музики".

Епілог

При першому прослуховуванні мені не було відомо, що останній трек — кавер, тому загальна картина сприйняття альбому виглядала інакше. У світлі цього переспів не є сліпим копіюванням один в один, радше, це своєрідний уклін людям, котрим вдалося щось сколихнути всередині та визначити подальший шлях прогресування Трістана, як музиканта.

Однак, як наслідок, у міні-альбом неможливо зануритись повноцінно — за два треки не встигаєш відчути весь потенціал матеріалу, хочеться іще, але не вистачає місця для маневрування. У наступній роботі, що за словами виконавця має вийти якщо не наступного року, то вже у 2021-му,  буде цікаво побачити, який шлях вибере артист — позбудеться коріння класичного блеку, але зі збереженням рамок, чи навпаки — використовуватиме все більше пропрацьованих експериментальних елементів та зливатиметься із нетиповими жанрами.

Один із цих варіантів розвитку дасть можливість насолодитися музикою цілком, але не їх поєднання.

Думки, висловлені у рецензіях, передають погляди самих авторів і не обов'язково відображають позицію Neformat.com.ua

Nuitville у соцмережах:

https://ashen-dominion.bandcamp.com/album/nuitville-when-the-darkness-falls
https://www.facebook.com/nuitville/
https://vk.com/nuitville

Neformat.com.ua ©

1. When The Darkness Falls
2. Cold Water
3. Recueillement (Amesoeurs Cover) 

10.06.2019
10 червня 2019