Earmake — Cosmic Hero 2 (2020)

Другий космічний герой Earmake вийшов за підтримки лейбла NewRetroWave, що вже цілком очевидно вказує на його жанрові орієнтири. Отож, що особливого в цій роботі?

Пам’ятаю, як на початку 2013 року світом прокотилася хвиля відродження synthwave музики, а з огляду на свою незвичність для широкого кола слухачів, вона спровокувала досить дивне, як на мене, запитання в поціновувачів різних традиційних музичних жанрів: "Навіщо перегравати стару електронну музику?". Вже тоді багато хто зрозумів, що відповідь на це питання крилася не тільки в самому звучанні цієї музики, а й у сукупності аудіовізуальних образів, які відтворювали естетику минулого.

Зараз, у 2021 році, навіть питання такого вже не виникає, оскільки кількість синтвейв альбомів рахується тисячами, жанр набув популярності, постійно розвивається й має свою неабияку армію підтримки, але, що особливо тішить, в Україні його теж слухають та навіть грають.

Про цей жанр я рідко згадую та ще рідше пишу рецензії на нього, оскільки є не так багато електронних релізів, які були б реально цікавими для мене. Але сьогодні опишу свої враження від альбому харківського виконавця Earmake "Cosmic Hero 2", що записаний на стику старого доброго синтвейву й модернового спейсвейву.

Свого часу я плутався в жанрових визначеннях подібної музики (ред. дізнатися більше про синтвейв / ретровейв та піджанри можна за цим посиланням), тому, аби й зараз не лізти в дефініції, скажу просто — це крутезна електронна музика з доволі оригінальною космічною атмосферою.

В основі альбому лежить вінегрет із різних електронних музичних стилів. Крім того, ця основна електронна лінія рясно приправлена клавішною імітацією гітарних соло і, власне, самою "живою" гітарою. Забігаючи наперед, зазначу, що, використовуючи цей прийом, автор музики показує нам свій сучасний підхід до переосмислення "старого звучання" електронної музики. Звісно, для ретровейву використання звуку перевантажених гітар — це далеко не новинка, проте всі інструментальні партії в Earmake записані зі смаком і деякі з них місцями звучать доволі неочікувано. Мало того, ледь не в кожній композиції ми можемо прослухати цілі структуровані шматки, наче заточені під вокал: вступ, куплет, приспів, куплет тощо. Тобто, якщо в подальших роботах автор не відійде від такої побудови композицій, Віталій Чис може сміливо задумуватися про гостьового вокаліста/вокалістку. Запрошених музикантів на "Cosmic Hero 2", до речі, теж вистачає. Так я завдяки цьому альбому відкрив для себе ще одного українського синтвейв-музиканта Arwelone.

 

Узагалі, якщо подивитися на саму історію ретровейву, весь сенс його якраз у хвилі ностальгії та підвищеного інтересу до кіберпанку та 1980-х. Earmake же, особливо не зациклюючись на 80-х, хіба тільки музично, майже відразу пішов у futurewave, так би мовити, борознити простори Всесвіту. Альбом "Cosmic Hero 2" — це вже, як можна здогадатися із назви, не перша його така концептуальна космічна подорож. На bandcamp сторінці цього альбому є короткий синопсис основних сюжетних подій, зазирніть туди, розказана автором історія доволі цікава.

Рецензія на мініальбом Earmake — "Cosmic Hero" (2017) від Олександра Poison Нечая

Якщо коротко підсумувати, то "Cosmic Hero 2" — це музика, під яку можна рухатися так, ніби тебе ніхто не бачить, паралельно насолоджуючись неоламповою атмосферою майбутнього й зігріваючими коктейлями з паралельних світів.

А тепер про інтимне. Серед усіх пісень з альбому я знайшов абсолютно особливу для себе річ — Earmake & VHSTokyo "Waves". Важко пояснити, чому вона така, але спробую. Цей трек — спосіб музичного усамітнення, такий собі "Secret Garden" біля морського узбережжя, де можна поблукати наодинці та "покопатися" у власних думках, а потім вибігти на пляж посеред ночі і просто спостерігати за хвилями. Ну що тут ще додати, ретровейв — музика невиправних романтиків, тих, хто вміє чути дещо особливе й небанальне.

Отже, коли ви вже награли over 66 годин в "Cyberpunk 2077" (чи просто стільки ж часу витратили на перегляд стрімів по ньому) і настав час трохи відпочити від монітора, найкращим рішенням буде прослухати новий альбом Earmake, не пошкодуєте.

Думки, висловлені у рецензіях, передають погляди самих авторів і не обов'язково відображають позицію Neformat.com.ua

Earmake — харківський ретровейв/синтвейт проєкт Віталія Чиса заснований у 2015 році. Того ж року він випустив дебютний повноформатний альбом "Sunset Dream". Окрім нього в доробку автора є ще декілька альбомів, EP та синглів. Джерело натхнення музиканта криється у фільмах 80-х, особливих VHS записах та американських міських пейзажах. Релізи проєкту виходили на лейблах 30th Floor Records, Future City Records, Future 80s Records, NewRetroWave.

Earmake у соцмережах:

https://soundcloud.com/earmake
https://www.facebook.com/earmakeofficial
https://earmake.bandcamp.com/  

Neformat.com.ua ©

1. Galaxy Fighter
2. Endless Love
3. Biosynthesis
4. Earmake & Arwelone - Synthetic Memory
5. Earmake & Dynatron - The Stone Giant
6. Earmake & VHSTokyo - Waves
7. Interplanetary Overdrive
8. The Signal
9. Starlight
10. Earmake & Dreams Beat - Crepuscular Rays
11. Immersion to the Unknown (Digital Bonus Track)

16.10.2020
16 жовтня 2020