Le Cru видали концептуальний мультфільм

Минулого тижня експериментальний панк-джаз гурт Le Cru випустив мультфільм "Rat and Gondollier", покладений на їхню стару композицію.

Ідея зняти відео на цю музику виникла в дуету ще давно, але формат задуму дещо змінився.

"Відео планували робити на справжню камеру, методом театру тіней. Але настала доба карантинів, під час якої я захопився 3D-моделінгом та почав освоювати Blender. Коли потроху почало виходити з того шось пристойне, згадав за цю тему, попросив Павла [саксофоніста – ред.] сфоткати персонажів, шо їх він придумав ще для "аналогової" версії, зробив їх цифровими та почав працювати", – згадує Данило Злобін, автор відео та учасник дуету, в пресрелізі.

Після "доби карантинів" в житті Данила почалася доба служби в Національній гвардії України – саме у вільний від військових обов'язків час виконавець завершував роботу над цим мультфільмом.

Сам по собі цей анімаційний кліп оповідає про подорож Щура "крізь поп-культуру".

"В ході [подорожі] Щур переживає певний досвід, колекціонує артефакти так само, як і будь-хто, коли стає на відповідний шлях. Простіше кажучи, якщо людина каже, що любить Пінк Флойд, це ще нічого не означає, але коли вона уточнює, Барреттів чи Гілморів – ми маємо справу з людиною "на шляху".

Також, за словами Данила, важливою частиною тут є "іронія стосовно власного культурного бекграунду".

 

Робота над цим відео стала для його автора одним із способів втечі від реальності в цей непростий час. 

"З початком активних бойових дій Паша намагався просунути до відеоряду актуальні сюжети, але я вперся, і маю на це кілька причин: по-перше, не бракує чудових українських гуртів, таких як Діти Інженерів, Surface Tension, Медовий Полин чи Farinhate, які роблять потужні вислови про війну, і нема чого пхатись на їхню територію; по-друге, це може здатися цинічним, та менше з тим, війна – це лише один з епізодів, так, важливий, тяжкий, котрий в ультимативній формі змушує до переосмислення багатьох речей, але це в жодному разі не змусить мене вважати її в глобальному сенсі важливішою за мистецтво. Отже, жодних шпильок "на злобу дня" – їх Павло встромляє в іншому своєму проєкті Doctor Bugg".

Тому Данило зосередився на іншому, привабливішому, світі.

"Для мене особисто робота над кліпом являла собою цілком свідомий ескапізм – короткочасну втечу до світу, в якому люди зайняті творчістю, а я тримаю в руках гітару, а не калашмат. Як ото співав колись Елвіс "if I can dream of a better land where all like brothers walk hand in hand, tell me why can’t my dream come true". Оскільки до настання подібної ситуації ще далеко, можна би думати, що публікація нашого кліпу тепер не на часі, але це не так: все, що робиться, – на часі, з тієї простої причини, що іншого часу може взагалі не бути".

Як виконавці написали в себе на сторінці, раніше перемоги нової музики від них чекати не варто. Тож чекаємо на кращі часи й працюємо над їхнім наближенням.

Le Cru – дует басиста Данила Злобіна та саксофоніста Павла Лісовського (Brovi Papy). Гурт виконує інструментальні композиції, а власний стиль визначає як панк-джаз. Музиканти також є одними із засновників та постійних учасників нойз-формації Paranoise Crew. Дискографія нараховує два мініальбоми, два сингли та анімаційне відео.

Le Cru у мережі:

https://www.facebook.com/lecruband/
https://soundcloud.com/user-396639859
https://lecru.bandcamp.com/

Фото обкладинки – надали виконавці