Ратмір Білодід випустив сингл-послання

Минулого тижня блюзовий виконавець Ратмір Білодід видав новий сингл "HOW LONG" зі своєї серії пісень-листів. Також на композицію вийшло лірик-відео.

Текст для цієї композиції Ратмір написав у квітні минулого року, коли жив на Заході України та щодня водив свою сім’ю в укриття під час повітряних тривог.

"Я відчував, ніби ми в якомусь фільмі про пригнічення населення. Пам'ятаю, тоді ще не було майже ніякої збройної допомоги від Європи. Тому я написав цю пісню як листа до європейських політиків, які тягнуть з допомогою Україні, яка захищає свою та їхню демократію. Після а капели потрібно було передати важкість та циклічність очікування, тому далі весь трек грає один акорд. Словосполучення "How Long" повторюється 52 рази, а в перекладі означає "скільки ще" чи "як довго", – розповідає Ратмір Неформату.

Робота над синглом переважно проходила у Ратміра вдома, коли всі музиканти вже були "розіграні" після запису "Whatever We Call It".

"Пам'ятаю, я диригував Андрію Бармалію, махав руками, танцював та показував гримаси, казав, що це такий умовний сексі-лейзі-вайб з дарковим вуаєризмом, було смішно, але цікаво налаштовувати музикантів. Потім почалась робота над а капела на початку треку, Обов'язково було виділити просторовість пісні, вивести її на темну вулицю зі степами та містами".

Ратмір сам звів цей сингл на студії, і робив це під кадри стрічки "Джокер", бо загалом на пісню музиканта надихнув кінематограф, зокрема саундтрек до фільму "Таксист", а також композиція Sun Ra "Nuclear War".

Слухайте сингл на стримінгах: Spotify, Apple Music, YouTube Music

Оскільки Ратмір вирішив додати своїм пісням-листам сили оркестру, до їхнього створення були долучені музиканти духової групи, а також піаніст, із якими артист знайомився за різних життєвих обставин.

Максом Серженко, який прописував неймовірно гарні переливи клавішних, ми вчились разом в Глієра [Київська муніципальна академія музики ім. Р.М. Глієра – ред.]. З Павлом Гальченко ми познайомились два роки тому, на виставці від резиденції Vuncase Return в Житомирі, йому дуже сподобались мої інсталяції, а мені його сильний дух та дивовижна гра на трубі. З Бармалієм мене познайомив Макс, ми швидко знайшли спільну мову, а Кирила Черкашина мені порадив вже Бармалій, він дуже професійний саксофоніст, який знав, які партії наливати в цей темний вирій смутку".

Надалі Ратмір планує скласти свої "листи" в один альбом, але його дата виходу поки що залишається невідомою.

Ратмір Білодід – неосоул/блюз виконавець із Києва, професійний музикант. Перший альбом артиста вийшов ще у 2014 році, але з тих пір його діяльність стала на паузу, із якої він вийшов лише у 2022 році. Наразі в дискографії артиста кілька альбомів та низка синглів.

Ратмір Білодід в мережі:

https://www.instagram.com/r_tm_r/

Фото обкладинки – Instagram виконавця