Олексій Шмурак запрошує на курс лекцій з композиторського мислення

"Історія українського композиторського мислення" - це курс лекцій композитора та просвітника Олексія Шмурака, який може бути відомий вам за серією подкастів АШОШ

Вже цього місяця Олексій зачитає в офлайн та онлайн форматах 4 лекції про українську композиторську музику як про логічну послідовність історичних, технічних і культурних контекстів, появу ідей і життя мистецьких рухів. Вони відбудуться 17, 24 та 31 січня, а також 7 лютого з 18:30 до 20:30 у Києві в Common Space.

"Повномасштабне російське вторгнення поставило багато запитань перед українським суспільством: кого відносити до українських композиторів, в який сюжет вибудовувати події та процеси минулого і теперішнього професійної спільноти академічної музики, як себе визначати на мапі музичного світу. Україна мало працювала над створенням національного канону, над популяризацією досягнень української композиторської музики. За фасадом найбільш відомих композицій сховані цікаві та неоднозначні явища, які потребують висвітлення й обговорення. При щільній внутрішньогалузевій діяльності (наука, консерваторська освіта) українська композиторська музика мало відома і цікава широкій аудиторії, за виключенням окремих активних діячів та груп"- йдеться в анонсі курсу. 

Отож, відвідувачам лекцій пропонують дізнатися більше про такі теми: 

1. Як влаштована музика: базове структурне розуміння. Композитор як професія і спосіб мислення: історичний огляд.
Після цієї лекції відвідувачі матимуть уявлення про музику на структурному рівні та чим займаються композитори.

2. Інтеграція європейських і глобальних технологій і трендів в українському контексті. Українські особливості кожної з великих епох в музиці. Імперії, тоталітарний режим і незалежна держава: вплив на ідентичність, цензура, індустрія. Композитори української еміграції.
Після цієї лекції відвідувачі зрозуміють причини і технології апропріацій і винаходів українських композиторів; і як на їхню діяльність вплинула політика і культурний контекст.

3. Опрацювання і осмислення фольклору (традиційної народної музики) в композиторській музиці. Національна, регіональна і соціальна (субкультурна) ідентичність в музиці. Ця лекція присвячена проблематиці взаємодії композиторів з народною і побутовою культурою, а також питанню формування ідентичності.

4. Музика незалежної України. Нова інституціоналізація, трансформація радянської системи, андеграундна музика, DIY-культура. Українські композитори в контексті європейської культури. Ця лекція — огляд ситуації останніх 30 років.

Зареєструватися на лекції можна тут. Вартість усіх чотирьох лекцій - 2000 гривень. 

Олексій Шмурак вже мав кілька лекцій про композиторство, переглянути одну з них ви можете прямо тут

Протягом курсу йтиметься про композиторів партесної школи (Дилецький та інші), класицистів (Березовський, Бортнянський, Ведель), народний театр, романтиків (Лисенко), модерністів (Якименко, Сениця, Рудницький, Лисько, Кошиць, Лятошинський), київський авангард (Сильвестров, Грабовський, Загорцев, Годзяцький), радянських шістдесятників (Бібік), еміграцію (Балей), неоромантиків (Станкович), покоління незалежної України (Щетинський, Рунчак, Луньов, Польова, Загайкевич, Алмаші, Коломієць, Шалигін, Корсун), андеграунд та імпровізаториів (таких як Зморович, Цимбровський), DIY-культуру та сучасну електронну музику.

Співорганізаторами цієї серії лекцій є ініціатива Cowo.guru та телеграм-канал Зейгарнік Ефект.

Хто такий Олексій Шмурак

Олексій — український композитор і саунд-артист. Народився у Києві в 1986-му. Закінчив Національну музичну Академію України імені Чайковського за спеціальністю "композитор". Працював як композитор та виконавець у класичній та сучасній класичній, експериментальній музиці та мультимедійних перформансах. Спільно з Олегом Шпудейком (Heinali) уже кілька років веде подкаст АШОШ, де хлопці грунтовно розбирають складні музичні теми.  Працює з такими темами: жанрові кордони, ностальгія, деконструкція й лакуни уваги. У своїх виступах часто використовує голос, духові, ударні, електроніку та простір.

А ще цьогоріч Олексій став героєм документалки про митців під час війни, яку ви можете побачити нижче.