Проєкт Протидія звернувся до практик античності на новому альбомі

Чернівецький atmospheric black metal проєкт представляє новий повноформатний альбом "On Nature (​П​р​о п​р​и​р​о​д​у​)".

Засновник проєкту Віталій Палагнюк у коментарі Неформату розповів, що назва роботи прямо відсилає до класичного формулювання напрацювань епохи античності: "Велети духу минулого полюбляли обрамлювати свої розмисли у тексти "Про Природу".

Віталій записував ці пісні у себе вдома доволі довго: деякі рифи з'явились на світ понад 2 роки тому, але активна робота над альбомом тривала протягом останніх трьох місяців. 

"Я охарактеризував би звучання проєкту як авангардне. Стараюсь не обмежуватись у творенні матеріалу. Якщо вважаю доцільним використати той, чи інший інструмент, вставку. вокальну лінію — роблю це. Переконаний, що цей шлях найкраще розкриває потенціал", - додає музикант.

За його ж словами, усі 8 композицій об'єднані спільною гносеологічною та екзистенційною канвою:

"Окрім зображення некомфортної, стражденної участі людини посеред буття, роботи мелодійно співають про його красу та загадковість, виходячи ніби на більш загальний рівень. Спостерігається відмова від звуженої суб'єктності в користь здійснення життя у всій його величі та красі".

Візуалізацію для лонгплею створила поліграфістка-дизайнерка з Чернівців Валерія Кушнір.

"На цьому полотні ми спостерігаємо досить співзвучну ситуацію з музичною складовою. У центрі — автор. Він є закономірним продовженням становлення буття серед всієї його різноманітності. Неймовірний колаж з виноградними гронами, флорою та фауною, дорогою до спроби пізнання першопочатку, та листям плюща... Всі ці елементи вдало підкреслюють моє бачення цього світу та Діонісійського акту, що виступає ним написання та випуск матеріалу", - розповідає Віталій

Під час війни музикант активно займався волонтерством: 

"Стан свідомості у перші часи війни був вкрай дивний. Після первинного шоку та дещо аналітичного напруження, вирішив записатись у волонтерство. Тому, деякий час допомагав там. Робили різноманітні справи. Збирали одяг, їжу, медикаменти та різноманітні приладдя. Приймали біженців... Можна було познайомитися там зі цвітом нашої нації. Дуже Дякую студентському волонтерському центру, що розташований у Чернівцях. У моїй творчості це актуалізувалося у творі "Наша Ідея".

У планах Віталія  ще один великий реліз Протидії, а також філософська повість та збірник поезії. 

Протидія — чернівецький атмоблек/треш метал ван-мен-бенд, заснований у 2018 році Віталієм Палагнюком. Дискографія нараховує п’ять синглів, збірку, кілька повноформатників та ЕР.

Протидія у мережі:

https://protydiya.bandcamp.com/

На обкладинці — фото Валерії Кушнір