Повернення Earmake та черговий випадок крадіжки інтелектуальної власності

Харківський retrowave проєкт презентував новий сингл "Santa Monica Pier".

Першочергово трек замислювався як частина збірки лейбла Retrowave Touch Records, але через певні обставини музикант вирішив випустити його самостійно. Над усіма процесами засновник проєкту Віталій Чис працював самостійно.

"Трек має цікаву хімію сучасних композицій. Вокал у Кріса Сев’є з атмосфери не ретро. Цей трек — така собі перехідна ступінь, нагадування про те, що я ще живий, адже майже рік нічого не випускав.

Натхнення приходить під час процесу. Я записав мелодії, підібрав і обробив звук саксофона, працював у звичній мені структурі композицій і мало по малу народилася загальна картина в голові, яку вже треба було закінчити", — розповів у коментарі нашому виданню засновник проєкту Віталій Чис.

Над обкладинкою музикант працював самостійно.

"Обробив реальну фотографію — прибрав людей, що проходять знизу по дорозі, додав ефект фарб. А ось стиль трекста підгледів в інтернеті з реальних вивісок Санта Моніки 80-х. Такий вигнутий текст із довгими тире — це було чи в рекламі, або в плакатах, або при вході на сам пірс, я не пам’ятаю. Був ще принт на футболках із таким текстом. Ось і зробив за каноном", — додає Віталій.

Також, за період студійної відсутності, з Earmake трапилася неприємна ситуація пов’язана з авторським правом:

"На ютубі є профіль із відео про програмування — ExtremeCode. Вони часто використовували мою музику в себе. Content ID не розпізнавав її. Я нічого не отримував, тішив надією про додатковий піар. СНД ком’юніті любить прикриватися "ну ми ж тобі піар робимо, наша велика аудиторія зате тебе послухає". Але вони не купували жодної роботи.

У підсумку я кинув страйк як правовласник, аргументуючи тим, що можна було хоча б написати мені та запитати. Після того як ютуб видалив їх відео, вони зробили гнівний пост у ютубі в мою адресу. Їх армія пішла до мене на сторінки, ставили дизлайки, писали бранні речі і тд. У підсумку мені написав їх другий, адекватний, адмін. Вибачився, зрозумів що вони не праві. Виплатили компенсацію і право далі використовувати треки. Пост видалили, зробили пост із вибаченнями. Розійшлися мирно за пів дня.

На черзі канал 715 team, про зброю. Їх, відео не видаляю, чекаю кінця місяця для вирішення конфлікту.

Я вважаю, що музика — це така ж праця, як живопис або дизайн. Праця має бути взаємоповажна. СНД люди не платять та беруть усе безкоштовно, від цього музиканти — одні з найбідніших на "творчому ринку".

Питання, навіть не стільки в грошах, скільки про те, щоб просто зв’язатися з автором і запитати дозвіл. Західні канали мені пишуть в особисті, запитують — я без проблем і грошей дозволяю використовувати. Мабуть, ці канали ставили себе вище авторів музики, побачили, що раз прокатує використовувати чуже — то будемо далі. Тепер вказують авторів і посилання на них. Урок їм буде", — розповів Віталій.

Нагадуємо, раніше ми писали про альбом артиста "Cosmic Hero 2", ознайомитися із рецензією на котрий ви можете за посиланням. Також, на жаль, це не перший досвід Earmake у темі з авторськими правами, докладніше читайте тут.

Earmake — харківський ретровейв/синтвейт проєкт Віталія Чиса заснований у 2015 році. Того ж року він випустив дебютний повноформатний альбом "Sunset Dream". Окрім нього в доробку автора є ще декілька альбомів, EP та синглів. Джерело натхнення музиканта криється у фільмах 80-х, особливих VHS записах та американських міських пейзажах. Релізи проєкту виходили на лейблах 30th Floor Records, Future City Records, Future 80s Records, NewRetroWave.

Earmake у мережі:

https://soundcloud.com/earmake
https://www.facebook.com/earmakeofficial
https://earmake.bandcamp.com/

Матеріал для обкладинки взято із офіційних джерел артиста