Дебют: дуже експериментальна робота від Variа́t

Український експериментальний артист анонсував дебютний повноформатний альбом "I Can See Everything From Here", що вийде за сприяння лейбла Prostir.

Variа́t — це сольний проєкт українського саунд-дизайнера Дмитра Федоренка, що нині базується в Берліні; створений у 2020 році. Дмитро є одним із найпродуктивніших представників української експериментальної електронної сцени, засновником проєктів KotraCluster Lizard та лейбла Kvitnu.

Робота над першим альбомом Variа́t почалася у 2020 році. Над усіма процесами засновник проєкту Дмитро Федоренко працював самостійно. Зведення робив Noel Summerville, котрий також працював над останнім альбомом Катерини Заволоки "Ornament".

Variа́t задумано для вивчення нових технік запису, так, наприклад, в альбомі використані металеві матеріали як перкусія, або ж томи зіграні молотком, вжиті й інші підручні засоби. Синтезатори відкалібровані та оброблені так, що звучать, немов традиційні інструменти. Усі композиції побудовані для збереження початкової модальності.

"Проєкт засновано на ідеях порушення правил, їхнього переосмислення, звільнення, на наслідках дотримання встановлених художніх меж та пошуку нових глибин естетичної свободи.

Variа́t створює звуковий світ суворої міської психоделії, посилаючись на теми примітивізму та містики в мінливих течіях сучасної цифрової ери", — йдеться у пресрелізі.

Над обкладинкою працювала київська саунд-дизайнерка Катерина Заволока. Артворк для альбому Дмитро Федоренко створив самостійно.

"Ілюстрації створені для LP — це акварельні картини, проєкції на основі чорнил, які відображають звук альбому щільними, фрагментарними відтінками деталізованого чорного. Мікрокосмічне зображення графічної сили, що визначає "I Can See Everything From Here", — говорить музикант у пресрелізі.

Вихід альбому заплановано на 10 вересня, наразі у вільному доступі є один трек "Whatever I Want, Wherever I Am". Лонгплей вийде на лейблі Prostir, що його заснували електронні виконавці Дмитро Федоренко та Катерина Заволока для презентації своїх сольних проєктів і колаборацій.

Variа́t у мережі:

https://variat.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/variat.art/
https://www.instagram.com/var.i.at/
https://soundcloud.com/var-i-at

Матеріал для обкладинки наданий засновником проєкту