Україна повернулася до адаптивного карантину

З 24 лютого Україна повернулася до адаптивного карантину з розділенням областей за рівнем коронавірусної небезпеки.

Адаптивний карантин означає, що залежно від епідемічної ситуації на території України в цілому або на території окремих областей буде встановлюватися "зелений", "жовтий", "помаранчевий" або "червоний" рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19. Вимоги до проведення масових подій тут різні. Таке рішення прийняв Кабінет міністрів на засіданні 17 лютого. 

Відповідна постанова передбачає, що з 24 лютого на території України встановлюється “жовтий” рівень епідемічної небезпеки. У цій зоні діють наступні обмеження: 

  • дозволяється проведення масових культурних заходів у т.ч. із розміщенням учасників стоячи (із відповідним нанесенням маркування);
  • норма площі для 1 особи тепер складає 4 кв.м. (на відкритому повітрі або з розрахунку від загальної площі зали);
  • робота закладів культури, кінотеатрів та інших суб'єктів діяльності у сфері культури з наповненістю залів до 50% місць. Розсадка - "шахматкою" у т.ч. для груп із 2 осіб.
  • забороняється робота дискотек, розважальних закладів (нічних клубів).

"Помаранчевий" рівень епідемічної небезпеки передбачає аналогічні умови, однак місцева влада має право більш ретельно слідкувати за їх дотриманням. "Червоний" рівень передбачає повну заборону концертів та інших культурних масових заходів. 

Найсвіжіші дані щодо того, яка область зараз у якій зоні, дивіться тут. Переважна більшість регіонів наразі перебуває у "жовтій" зоні, але, наприклад, Закарпаття або Чернівці наразі у "червоній" зоні. 

Відповідно до рішення Уряду, дія загальнонаціонального карантину продовжується до 30 квітня 2021 року.

Нагадуємо, до цього по всій території діяли карантинні заходи "помаранчевого" рівня, а проведення масових заходів за участі понад 20 осіб було забороненим до 6 лютого.