Клуб The Crown припинив діяльність

Наприкінці червня у київському клубі відбулися останні івенти. Заклад проіснував майже два роки. 

27 червня на офіційних сторінках клубу The Crown повідомили, що з останніми червневими івентами він припиняє діяльність. Заклад запустився восени 2022 року і тоді ми докладно писали про його засновників, концепцію, локацію тощо. Також у The Crown проходили обидві музичні конференції Неформату "Neformat Music Unity".

"Ми будували клуб з ідеєю дати новий рівень концертного досвіду, починаючи від афіш, гримерки, звуку, роботи з музикантами і промоутерами, закінчуючи подачею страв і напоїв. Маємо сподівання, що це все було не дарма, хоч, певно, не на часі", - йдеться в прощальному повідомленні. 

У подкасті "Галас" Стасон Київський, один із засновників клубу The Crown, а також лідер гурту The Troubled, розповів докладніше про діяльність закладу та причини його закриття:

"Це нові ринкові обставини, в яких ми всі живемо, і ця ситуація, на жаль, погіршується. Після 18 травня, після прийняття закону про мобілізацію ми відчули зміни. У червні ситуація була дуже погана, прогноз на липень виглядав ще гірше. Люди не ходять, організатори роблять набагато менше івентів. І це попри сезон! У нас минулий літній сезон був забитий, кожні вихідні ми відпрацьовували по івенту, що я дуже дивувався. А зараз скільки нам казали, що, вибачте, я після мобілізації не виходжу з дому, і людей, і музикантів, і працівників. От ми шукали на заміну звукорежисера на один день, і чувак сказав, що він після 18-го не працює ніде, нікуди не висовується". 

Водночас Стасон зауважує, що всі постійні працівники The Crown заклад не покидали, але цього не було достатньо, адже були й інші несприятливі фактори: 

"Ми просили нашого лендлорда якусь реструктуризацію зробити, ввійти в положення, до осені подивитися. Можливо, це би допомогло, але, на жаль, в нього політика інша. Утім, до нього ми претензій не маємо. Тут головне питання, що, можливо, восени нічого на краще не зміниться попри динамку в часі, насправді все виглядає ще гірше, на жаль. Видно, що зараз стається зі світлом, цього взагалі ніхто не очікував. Наші витрати зростали постійно. Коли сидиш на генераторі весь день, ти платиш просто дофіга за бензин, відпрацьовуєш ресурс того генератора, якщо він раптом ламається, за це треба платити, тобто ти залежиш від зовнішніх обставин настільки, що це стає вже некомфортним для фінансового стану".

Наостанок Стасон відповів на запитання ведучих щодо можливості відкрити Buy Me a Coffee, запровадити абонемент чи просто оголосити збір на порятунок закладу. За його словами, перші два способи засновники просто не розглядали, а третій був би для них просто неприйнятним: 

"У нас взагалі інший концептуальний підхід. Мені особисто, і Шкіперу, і Максу (ред. засновники) не подобається ходити з протягнутою рукою і просити на такі речі, особливо під час війни. Це для нас ніколи не було варіантом. За нашим задумом, ми даємо якісний сервіс, будь ласка, ходіть і платіть за нього. А ми за це будемо жити, платити людям зарплату, відбивати інвестиції — так, як має працювати будь-який клуб на ринкових засадах". 

Докладніше про все це та інші аспекти діяльності The Crown ви можете послухати у самому подкасті.