Крамдада та Vykroutas представляють "світло-печальний" сингл

Проєкти Крамдада та Vykroutas 30-го квітня випустили спільний реліз під назвою "Вишнями лишніми", що існував у вигляді лайв-запису ще з 2021 року.

Трек супроводжує тематичне муд-відео

"Ми з Бурком зняли будиночок під Києвом на літо, у нас зелене подвір'я та малина під хатою! Vykroutas прийшов до нас у гості. Невеличкий джем на заході сонця – так народилася "Вишнями лишніми".

Це одна з двох наших пісень. Я не одразу зрозуміла, про що вона. Просто сталась пісня. Зараз, коли слухаю "Вишні", то думаю про… смертність. Та-там! Сама не очікувала. Ось зацвітає життя, ось достигає, ось зникає. Лишає після себе насіння, добриво абощо. Але це світла печаль! Бо воно (життя) є", – так описує Неформату композицію Олена, що є ядром проєкту Крамдада.

Виконавці стверджують, що не зверталися до саунд-продюсерів, бо не мали змоги студійно відтворити велику кількість партій, записаних раніше під час лайву з певними налаштуваннями синтезатора. Тому аматорські елементи не вилучали навмисно та трек майже не відрізняється від початкової версії.

"Пройшло 3 роки, готуємо цю пісню на реліз, постає завдання начисто переписати гітару. А я слухаю та розумію, що зараз граю фірмовіше, маю ширший словник, але повторити не можу, бо всі кривості та лишності – quirks and features, – там одразу створили свій сенс і допомогли всьому іншому бути. А записати інакше, імплементуючи досвід останніх років – теж не те. Виходить, лишаємо ті "Вишні", – зізнається Неформату Vykroutas.

Відтак усю роботу автори проєктів (а найбільше саме Дмитро Бурко, який є частиною Крамдада) виконували власноруч – від зведення до зйомок муд-відео, – а зекономлені гроші вклали у військові облігації.

"Ми з Оленою займаємось зйомкою концертів та музичних відео, усі наші кліпи та лайви створюємо самостійно. "Вишнями" за оцим світло-печальним потойбічним вайбом мені нагадує про Лану Дель Рей, тому дуже хотілося вайбу, як у неї в кліпах. Чи вилізла би пані Дель Рей на квітучу аличу на Житомирщині вночі – питання дискусійне, але я так бачу", – каже Неформату Дмитро.

Найближчим часом автори проєктів планують видавати вже записані сингли, а також випустити спільний мініальбом.

Крамдада – київський дует Олени Крамдади (вокал і тексти) і Дмитра Бурка (інструментал), що суміщає інді зі вкрапленнями поезії, електроніки, медитативних ритмів і театралізованих елементів.

Vykroutas – мультиінструментальний one-man band у жанрі progressive singer/songwriter psychedelic grunge.

Дізнатися більше про проєкти:

https://www.instagram.com/kramdada
https://www.instagram.com/vykroutas