Heinali присвятив новий альбом Києву

Олег Шпудейко в рамках сольного ambient/avantgarde проєкту Heinali анонсував свій новий повноформатний альбом "Kyiv Eternal". 

"Після завершення битви за Київ я та мої друзі, що були у місті або повернулися до нього, помітили дивне відчуття — Київ наче був живою істотою. І нам хотілося його втішити, прихистити, обійняти. Тоді я не винайшов спосіб, у який це можна було зробити, хоч і прожив у цьому місті тридцять сім років. Виявилося, що для цього потрібен був час та потрібна була відстань. Цей альбом — мої обійми", - пише на своїй сторінці Олег Шпудейко.

За словами музиканта, "Kyiv Eternal" став вимушеним винятком. 

"У тому році я почав роботу над новим альбомом, що звертався до органумів 12-13 ст. паризької школи та був ідейним послідовником "Madrigals". Повномасштабна війна унеможливила його запис, та я все шукав можливості продовжити роботу над ним в Україні та під час резиденцій в Німеччині. Можливості я так і не знайшов. Але після того, як я опинився в іншому контексті, на іншій дистанції, при чому буквально, стосовно рідного міста, в мене з'явилося розуміння того, як саме я в обставинах, що склалися, можу працювати, та як саме можу розповісти про те, що відчував після повернення до Києва у квітні.

Я згадав, що у мене з собою архіви моїх записів останніх десяти років, усі вони були зроблені у Києві. Та усвідомлено вибрав як інструмент ембієнт — жанр, у якому працював у минулому. Ембієнт дозволив мені працювати з пам'яттю та спільним минулим тихо та інтимно, звернутися до великого наративу без опаски апропріації ним цієї музики", - додає музикант у коментарі Неформату

"Kyiv Eternal", відповідно, складається з польових записів місць та маршрутів у Києві, які Олег Шпудейко зробив протягом останніх десяти років, до повномасштабного вторгнення Росії. Це маршрут 14-го трамваю, Борщагівка вночі, Сільпо на Подолі, пейзажна алея у 2013-му, передноворічний секонд-хенд на Щулявці, птахи ботанічного саду, зазивали маршрутних таксі та інше.

"Це гімни та серенади Києву, але особисті, інтимні, ефемерні. Це прощання з моїм (і нашим) минулим, місцем у часі та просторі, куди немає повернення, яке існуватиме лише в нашій пам'яті", - додає музикант у тому ж дописі на Фейсбуці.

Альбом вийде на лейблі Injazero Records 24 лютого 2023 року у цифровій версії, а трохи згодом і на платівках. На його обкладинці, до речі, можна побачити фото Олексія Самсонова. 

Нагадаємо, що попередній альбом Олега Шпудейка "Madrigals" виходив у листопаді 2020 року й отримав широке визнання не лише в Україні, але й по всьому світу. Автор альбому ділився з нами своїми музичними джерелами натхнення, зокрема для створення цього релізу, а ще був героєм великого інтерв'ю

Heinali — це псевдонім українського композитора і виконавця Олега Шпудейка, який працює в основному в області електроакустики. Самоучка, який почав свої перші стилістично еклектичні експерименти у 2003 році. Його записані твори виходили на InjazeroRecords, Sony Interactive Entertainment, The Flenser, Fluttery, NEN, Paradigms та інших лейблах. Почути виконавця наживо можна як в Україні, так і за кордоном.

Heinali у мережі:

https://www.facebook.com/heinali
https://heinali.bandcamp.com/
https://soundcloud.com/heinali
https://www.instagram.com/heinalimusic/