Огляд румунської музичної сцени: VVVLV та ще 10 цікавих гуртів

Тему європейських музичних сцен підхоплять румуни VVVLV, які познайомлять нас з особливостями місцевого андеграунду та своїми друзями, які його ж і формують. А ще ви обов'язково маєте зацінити їхній квітневий альбом "100 Years of Defeat".

 

VVVLV
Краст-сладж гурт з Румунії

Вони грають сладж-панк, змішуючи ді-біт з великою кількістю красту, думу та блек металу (SPdCDBM, якщо коротко). Гурт VVVLV активний на DIY-сцені ще з 2014 року, наразі в їхній дискографії два повноформатні альбоми та спліт з Void Forger, самостійно спродюсований та випущений. Їхня найсвіжіша робота вийшла цього року у цифровому форматі під назвою "100 Years of Defeat" (ред. "100 років поразки"). Зараз гурт працює над тим, щоб випустити цей альбом також на вінілі, що очікується роком пізніше на лейблах DVVM Recs (RO), Nothing To Harvest (GRE) та Kontingent Records (BG).

Альбом "100 Years of Defeat"

Спершу план полягав у тому, щоб записати й випустити альбом у 2020 році, але пандемія вдарила якраз тоді, як ми збиралися до студії, тож все довелося відкласти. Ми все-таки змогли записати альбом по шматочках під час різних локдаунів та хвиль різних заборон, тож, нарешті це сталося й ми більш ніж задоволені результатом. Запис альбому та зведення відбулося в Тімішоарі, на студії Consonance, а мастеринг виконав Даніель Гусейн у North London Bomb Factory Mastering. Що стосується 2021 року, то ми плануємо невеликий тур Румунією ще з чотирма румунськими гуртами, нашими товаришами. В нинішніх умовах вкрай складно щось спланувати, та якщо все вийде як задумано, ми будемо безмежно щасливі. Ми хотіли влаштувати довший тур цього літа, але невизначеність не відступає.  

Зв'язок з Україною

Ми особисто поки що не грали в Україні, але із задоволенням зіграли б. Але ми проводимо виступи в наших містах, до яких приїжджали українські гурти, зокрема йдеться про Клуж та Тімішоару. Наприклад, з останніх виступів, які в нас були, згадується шоу у Клуж-Напока з гуртами Kentawr та Reminded.  

Андеграундна музика в Румунії

У нас маленька сцена, яка, в основному, зосереджена навколо Бухареста, Клуж-Напоки та Тімішоари. Перевагою такої сцени є її нерозділеність за жанровою ознакою, приміром, на одному концерті можна послухати як хардкор-панк колективи, так і сладж та грайнд гурти, тощо. Але значним недоліком є те, що в нас, насправді, не так вже й багато гуртів, а люди, які в них грають, не змінюються вже протягом 10 років. Коротко кажучи, замало "свіжої крові".

Також в нас є певні проблеми з місцями проведення заходів, особливо у Клужі та Тімішоарі, де ми часто стикаємося з підвищенням цін на оренду приміщень, чи ті взагалі продають та перетворюють на офісні будівлі.

 

Румунська сцена та COVID

У Румунії досі немає виступів через "ковідні" заборони, все поставлено на паузу. Деякі гурти пробували давати онлайн-виступи, але, на нашу думку, ті й близько не прирівняються до того, чим є живий виступ.

Ми плануємо маленький чотириденний тур Румунією в серпні, компанію нам складуть ще 5 місцевих гуртів, таким чином спробуємо покласти початок живим виступам в нашій країні знову. Але проблемою лишається брак гуртів, що можуть відправитися в тур, а тому потенціал місцевих концертів доволі обмежений. 

10 найкращих румунських гуртів (хто вони та чому ми їх вибрали)

Ось деякі румунські гурти (в алфавітному порядку), які кожен має зацінити. Основним критерієм відбору був факт товариства із ними:

  • Anger Dose – сирий хардкор / краст із Бухареста. Цього року гурт випустив альбом, тож радимо ознайомитися.
  • Bastos – доволі цікавий скрімо-проєкт із Бухареста, з чудовою сумішшю мат-елементів та олдскульного емовайленсу.
  • CoinsAsPortraits – джазграйнд? Маткор? Щось на кшталт того з Брашова. Важка та хаотична історія.
  • Cold Brats –  сирий та шумний хардкор-панк з Бухареста.
  • DorDeDuh – не потребує опису, направду.
  • I Stared Into The Forest – скрімо з Брашова. Дійсно цікаве поєднання мелодичності та хаосу.
  • Methadone Skies – прогресивний рок з самої Тімішоари.
  • Rotheads – брудний олдскульний дез-метал з Бухареста.
  • Void Forger – знову брудний звук, і знову з Бухареста – один із найважчих гуртів Румунії.

Раніше ми також писали про чеську, угорську та польську сцени:

https://www.neformat.com.ua/articles/skov-polish-scene.html
https://www.neformat.com.ua/articles/discovering-czech-music-scene-sever...
https://www.neformat.com.ua/articles/heartlapse-hungarian-scene.html

VVVLV у соцмережах:

https://www.facebook.com/herecomethevvvlv/
https://vvvlv.bandcamp.com/album/100-years-of-defeat

На обкладинці фото Mihnea Ene
Переклад з англійської – Єлизавета Джулай

Neformat.com.ua ©