Vibronica Festival: Зірковий пил у лісі

Ситуація з концертами та фестивалями в Україні дуже мінлива. Наприкінці зими вона здавалася доволі оптимістичною, а потім прийшли нові строгі локдауни, утім, уже зараз ми знову бачимо активізацію музичного життя, нехай і з певними обмеженнями. Скидається на те, що організатори та заклади просто сидять напоготові та ловлять моменти, коли держава дає зелене світло. Але якщо з невеликими локальними клубними концертами механіка проведення в нових карантинних умовах уже доволі зрозуміла, то великі події — це багато питань. На прикладі фестивалю Vibronica ми подивимося, як може відбуватися організація масштабних заходів в умовах пандемії, які виникають ризики і як до них можна підготуватися.

Що таке Vibronica Festival

Vibronica — це фестиваль музики та мистецтва, який із 2014 року щоліта проходить під Києвом на березі Київського моря. Захід орієнтується більше на електронну музику, а точніше цьогоріч йдеться про три сцени: Electronic Sea Stage (voodoohop, chillrave, techno, world music, dub & psytrance тощо), Live Music Stage (ethno, rock, world music) та Bar Stage (drum & bass, dub та downtempo). За 5 років тут виступили понад 150 виконавців із шести континентів, а свій максимум відвідувачів — 2 тисячі — фестиваль зібрав у 2018 році.

Катерина Томіна
 

Засновниця та співорганізаторка фестивалю Vibronica Festival, Dj Katí (Multicultural electronic sound)

"Віброніка почалась із сильного бажання послухати улюблених артистів. Як зараз пам’ятаю — я декілька років чекала, коли в Україну хтось привезе Globular (британський музикант у стилі psydub), і довго не розуміла, чому його доти в Україні не було — він же такий крутий! Одного вечора прийшло усвідомлення, що, можливо, годі чекати й варто самим організувати вечірку й покликати Globular. Так ми і зробили, і так усе й почалось — з маленької вечірки на 400 людей на березі Київського моря", — тут і далі наводимо відповіді та цитати Катерини Томіної.

У 2019-му команда організаторів вирішила зробити серію невеликих локальних вечірок у різних містах України — WanderLust. Закінчили цю ініціативу великою вечіркою на одну ніч у Києві. Минулого року зі зрозумілих причин фестиваль не відбувся, а цьогоріч організатори все ж вирішили його провести.

"На жаль, минулого року фестиваль не відбувся через карантинні обмеження, і це дало ще більше жаги до його створення у 2021-му. Після перерви у 2019-му знову дуже-дуже сильно захотілося створювати нове диво. Усі наші творчі ідеї, що мали реалізуватись минулого року, реалізуються цього. Але водночас з’явились ще й нові ідеї та бажання. Тому цього року фестиваль ми чекаємо з особливим натхненням і між собою називаємо його double damage (ред. жартує Катерина)".

 

Фестиваль в умовах пандемії: соціальна відповідальність

Чи можуть справді масові події в умовах пандемії бути безпечними? Статистики, звісно, ніхто не веде, але окремі експерименти показують доволі втішні результати. Як пише BBC, 27 березня в Барселоні провели великий рок-концерт на 5 тисяч осіб. Згідно з умовами експерименту, відвідувачі мали негативний тест на Ковід, носили маски увесь час, але дистанції не дотримувалися. Через 2 тижні після концерту результати повторного тесту виявили серед усіх відвідувачів лише 6 хворих, до того ж у статті йдеться про те, що четверо захворіли не на самому заході.

Подібні експерименти провели в Британії, але там відвідувачі масових заходів були навіть без масок. Остаточні результати ще опрацьовуються, але поки з 58 тисяч відвідувачів хворими виявилися лише 15 людей.

Словом, за певних умов, і великий фестиваль можна провести безпечно. Тому ми звернули особливу увагу на те, як саме Vibronica Festival турбуватиметься про безпеку здоров’я своїх відвідувачів.

1. Обмеження кількості квитків.

Vibronica Festival цьогоріч планує прийняти максимум 2000 відвідувачів, але організатори зазначають, що площа проведення фестивалю складає близько 100 гектарів і розрахована на 4000 гостей відповідно до найжорстокіших обмежень. (Нагадаємо, за правилами жовтої зони, проведення масових заходів на відкритому повітрі можливе за умов наявності не більше 1 людини на 4 квадратні метри).

2. Температура, маски та соціальна дистанція.

Організатори планують перевіряти температуру відвідувачів, контролювати масковий режим у зонах скупчення людей та навіть перепланували інфраструктуру фестивалю, аби дотримуватися соціальної дистанції було простіше.

"Щоб уникнути скупчення людей, ми вирішили додати ще дві сцени та три нові місця для відпочинку. Ми матимемо таку саму кількість людей, як і у 2018-му році, проте якщо раніше скупчення відбувались на двох основних сценах і трьох основних локаціях для відпочинку, то цього року гості матимуть удвічі більше можливостей знайти для себе щось цікаве й менше створювати натовп.

Ми по-іншому розташували найбільшу сцену — танцпол стане вдвічі ширшим і якісний звук лунатиме всім берегом. Таким чином, під час танців і на заході сонця люди матимуть удвічі більше місця, де зможуть комфортно розміститися".

Змінили організатори і план фудкорту — тепер основні місця, де можна буде поїсти, розташовуватимуться навколо нього, а не всередині, як раніше. Таке планування дає змогу суттєво уникнути скупчення людей. Доповнить план безпеки на фудкорті обов’язковий масковий режим:

"Під час вибору та замовлення їжі на фудкорті гості обов’язково мають бути в масках. Працівники фудкорту й кухарі — теж, весь час. Те саме стосується й черги біля входу. Цього року ми додаємо два нові пропускні пункти та оптимізували роботу квитків по QR-коду, задля уникнення черг і скупчення людей. І на вході також необхідно буде бути в масці.

Ще на вході ми перевірятимемо температуру відвідувачів. Закупили крутезні термометри й відмовлятимемо у вході на фестиваль гостям із температурою, вищою за 37 градусів. Звісно, повертатимемо кошти за квитки людям із високою температурою.

Й останнє — антисептики. Їх буде достатньо усюди — кожні 20 метрів по території основних локацій фестивалю. Це вже наша нова реальність на довгий час, допоки всі не вакцинуються."

3. Особиста відповідальність відвідувачів.

Організатори не відкидають цього моменту та обіцяють повернути гроші за квитки тим відвідувачам, які будуть вимушені покинути його через погане самопочуття.

"Зі свого боку ми докладемо максимум зусиль, щоби створити безпечні умови на фестивалі. Проте доля особистої відповідальності відвідувачів має бути не менша за нашу, і ми наголошуємо про це в комунікації. Ми матимемо масковий режим та відповідальність кожної людини — дотримуватись цього режиму. Також ми закликатимемо аудиторію не відвідувати фестиваль при погіршенні самопочуття. Таким гостям ми повертатимемо кошти за квиток.

Думаю, нам дуже поталанило з аудиторією. Більшість — досить дорослі та свідомі люди. Ми маємо неодноразовий досвід контакту з аудиторією під час прибирання після фестивалю, де також закликаємо відвідувачів до особистої відповідальності. Чесно — таких чистих фестивалів, як наш, я ніколи не бачила. Люди виїжджають і лишають після себе ідеальну чистоту — навіть пластикові кришечки не валяються :) Зважаючи на цей досвід, думаю, що і з пандемією ми можемо розраховувати на свідомість та відповідальність наших гостей. І звісно, з нашого боку про долю відповідальності кожного відвідувача ми регулярно нагадуватимемо."

 

Ековідповідальність

Важливою складовою фестивалю Vibronica є його екологічність, це одна з його ключових цінностей. Організатори не використовують пластик, сортують сміття на заході, регулярно проводять акції прибирання лісу. Загалом, їхніми зусиллями висаджено понад 50 тисяч дерев. Під час фестивалю проходять лекції щодо zero-waste та свідомого підходу до харчування задля зменшення вуглецевого сліду на планеті. Ми вирішили розпитати про це докладніше.

— Чи ви якось переробляєте відсортоване сміття?

Катерина: На переробку чи утилізацію можливо передати виключно чисту сировину, без забруднення органічними відходами. Скляні, пластикові, алюмінієві пляшки від напоїв (за винятком молочних продуктів) можна не мити та передавати на переробку одразу після використання. Упаковку від продуктів, яка містить залишки органіки, їжі, жиру, молока на переробку чи утилізацію здати неможливо. Доля такої сировини одна — полігон.
Минулі роки ми сортували скло, пластик, алюміній і відвозили на переробку власноруч. З кожним роком соціальна ініціатива сортування сміття все більше популяризується в Україні, й з’явились компанії, які надають послуги повноцінного сортування, очищення забрудненої сировини і її переробки. Цього року плануємо скористатись послугами однієї з таких компанії, щоби ще більше сміття пішло на користь, а не на полігон. Контракт поки ще не підписали, тому не можу назвати підрядника.

— Чим саме замінили пластик та як це вплинуло на витрати фестивалю?

Катерина: Пластиковий посуд на фудкорті замінили на посуд із кукурудзяного крохмалю. Звісно, це збільшило вартість страв, тому ми додали опцію "взяти їжу у свій похідний судок/бокс чи тарілку", й у такому випадку вартість страви буде дешевшою.

Також на барі є опція купити багаторазовий келих. Вони в нас дуже гарні та зручні, їх можна використовувати ще багато років і після фестивалю. У такий спосіб велика кількість відвідувачів має свій особистий келих і одноразових паперових йде в смітник значно менше.

Багаторазовий посуд

 

— Цікаво теж, чи багато роботи залишається з прибирання локації після фестивалю — наскільки відвідувачі свідомі того, щоби самим не дуже смітити?

Катерина: Прибирання фестивалю — один із найщасливіших для мене моментів на фестивалі. Маю традицію — після закінчення фестивалю сама проходжуся по всій його території, щоби доприбрати все-все-все. Лишити після себе чистіше, ніж було — важливе для мене правило. Жодного разу за п’ять років я не назбирала й маленького сміттєпакета із залишками сміття після відвідувачів. У це важко повірити, і я кожного разу майже плачу :) У ці миті відчуваю особливе щастя від відчуття, що гості події, яку я створюю, мають цінності, схожі на мої.

І з нашого боку — ми допомагаємо людям бути більш свідомими. На вході всім відвідувачам ми роздаємо пакети для сміття й попільнички, які зручно носити із собою. Так недопалки не викидаються під ноги й поруч із палаткою кожен має пакет, куди можна своє сміття викинути. Також ми маємо багато сміттєвих баків на події. Часто на фестивалях, з власного досвіду, треба шукати смітник, щоби щось викинути. На Віброніці це не так. У результаті маємо чистоту на фестивалі, чим дуже пишаємося.

— Задля безпеки лісу на території фестивалю заборонені відкриті вогнища. Як давно діє така ініціатива на вашому фестивалі, чи були спроби порушення цього правила і яка реакція організаторів?

Катерина: Така ініціатива в нас була завжди. Пожежа в лісі — це велика шкода, яку можна заподіяти природі. Загасити пожежу інколи може бути дуже важко, й нам не хочеться, щоби фестиваль перетворився в боротьбу із вогнем. Тому з першого року фестивалю ми не дозволяли відкриті вогнища. По території кемпінгів курсує охорона і слідкує за дотриманням цього правила.

Вогняний перфоманс

 

Звісно, екологічний підхід до організації фестивалів у 21 столітті вже можна назвати вимогою часу, тому збір та переробка сміття чи лекції досвідчених фестивальників не здивують.Тож у Vibronica Festival є додаткова фішка — послідовна ініціатива вже не перший рік висаджувати дерева, що доводять соцмережі заходу.

"Ідея висаджувати дерева прийшла сама собою. Ми дуже любимо природу, особливо — ліси. Вони — легені нашої планети й це особливо сильно відчуваєш, як виїздиш із міста в хороший ліс. Одразу стає наче більше повітря, починаєш вільніше дихати. Водночас до інфосфери потрапляє багато інформації про несанкціоновану вирубку Карпатських лісів. Наша держава ще молода, має купу сфер, де потрібна увага, і ліси часом не найпріоритетніше питання для влади. Саме тому в нас виникає бажання інвестувати свої сили та ресурси в їхнє збереження.

Дерева знаходимо за допомогою лісництва. Як усвідомили своє бажання, то відразу ж звернулися за допомогою та консультацією до лісників, щоби пояснили, як краще зробити висадку. У результаті, почали активно співпрацювати. Лісогосподарство надає нам саджанці та готує ділянки для висадки. Ми ж висаджуємо.

Перша висадка відбулась 3 роки тому. Тоді ми зібрали тільки близьке коло друзів, до 10 людей. Ніде не оголошували подію і виїхали насамперед самим повчитись висаджувати ліс. Нам сподобалось дуже :) І всі наступні рази вже створювали подію та кликали однодумців.

На останню висадку, прямо перед карантином, із нами зібрались понад 80 людей, і разом ми висадили близько 20 000 дерев. Цього року також планували висадку, та завадив карантин. В актуальний для висадки період організація масових подій була заборонена по всій Київській області".

88984229_2514253088790045_6224535560510242816_n

 

Vibronica Festival 2021: яким він буде?

У програмі цьогорічного фестивалю, що запланований на 15–18 липня, три музичні сцени, сім локацій із лекціями, воркшопами й майстер-класами та понад 150 артистів музичного, художнього, театрального й танцювального мистецтв.

Усі попередні фестивалі із серії мали певну тематику, наприклад, у 2017-му це була сімейна атмосфера Forest Family Gathering, а за рік до того — Метаморфози. Цьогоріч же організатори звернулися до ідеї зіркового пилу:

"Зірковий пил — це метафора, у яку ми спробували інтегрувати ідею про зібрання часток, що утворюють собою одне велике ціле. Як будь-яка планета чи людина складається із часток зіркового пилу, так і фестиваль складається із людей, утворюючи маленьку планету.

Концепція фестивалю впливає на декорації, музику, перформанси та навчальні програми. Як можна зробити висновок із назви, цього року ми обіграємо тему космосу в декораціях та перформансах. До лекцій плануємо додати декілька на тему астронавтики й космосу. На музичну програму концепція фестивалю впливає найменше: ми кличемо тих музикантів, яких відкрили для себе протягом року".

 

Саме музика, а не екоініціативи чи перформанси, є ключовою частиною фестивалю. Тому цьогоріч відвідувачі вперше отримають додаткову музичну локацію Bar Stage, а за якість відтворення музики відповідатиме професійна та сучасна саунд-система Funktion-One. Сцени фестивалю у 2021-му зберуть музикантів із різних куточків світу — Німеччини, Франції, Бельгії, Південної Африканської Республіки, Італії, Шотландії, Болгарії та Польщі, а саме йдеться про Da Iguana (France), D.Ther (Belgium), Flooting Grooves (South Africa/Italy), Hypsidia (Italy), Indygo (Poland), Kliment (Bulgaria), Kusht (Scotland), Riyoon (Germany). Без локальних виконавців теж не обійдеться. На Віброніці можна буде почути Costas, Easy Beats, Frolov, Kati, Maxinaut, Ptakh, Ugentu, Wagashi Brothers та інших. (Лайн-ап ще поповнюється)

"Щодо музичної концепції — ми не дотримуємось і не надаємо перевагу певному музичному стилю на фестивалі. Для нас важливе різноманіття, й ми намагаємось показати музичну красу різних стилів, що теж є цінністю нашого фестивалю.

У нас можна почути талановитих виконавців як різних електронних стилів — dub, electro, techno, trance, psychill, downtempo, drum’n’bass, так і побачити живі виступи лайв-колективів та мультиінструменталістів у стилі ethno, psychedelic rock 70-x та world music. Від чуттєвого жіночого співу, що аж мурашки по тілу бігають, до диких танців під запальні ритми, коли все навколо догори дриґом.

Ми любимо різну музику. Ба більше, наші смаки змінюються, бо змінюємось із роками й ми самі. І нам хочеться створювати простір, у якому зібрані різні смаки. У такому просторі кожен гість може послухати не тільки свою улюблену музику, а ще й важливіше — відкрити для себе нову"

На наше прохання Катерина виділила кількох цьогорічних виконавців, на чиї виступи вона особисто дуже чекає:

"Da Iguana — французький проєкт досить повільного мультикультурного хаусу. У його музиці зібрана величезна кількість живих інструментів із різних куточків світу, цікава ритміка й танцювати під неї кайфово неймовірно!

Kusht — шотландський проєкт із живою гітарою та електронною підкладкою. Музика досить повільна також — десь 90 bpm, проте нереально сильна, жива й качова.

Kliment — проєкт із Болгарії в стилі psychedelic trance & chill. Закохана в живі сети цього виконавця. Від них таке враження, що наче його окремі треки зібрані в один довжелезний трек. Звуки переплітаються, змішуються й розходяться, утворюючи нову унікальну структуру. У його сетах не чутно початку одного треку й закінчення іншого — усе наче зливається в одне, і це дуже цікаво слухати. Kliment — один із найстарших виконавців із понад 30-річним досвідом у музиці. Він — справжній музичний геній, на мій погляд.

Ptakh — український проєкт техно музики. Має досить потужний саунд із впевненим басом і цікавою ритмікою. Неодноразово слухала його вживу, неодноразово він був і на Віброніці, і вже декілька років — мій особистий кумир :)

Na Nich — також український проєкт у стилі atmospheric techno. Ніжний і мелодійний, проте потужний водночас. Фантастичне поєднання! Обожнюю під нього танцювати, слідкуючи за його різностороннім музичним космосом. Пишаюся, що в Україні є такі артисти".

 

Зважаючи на наявність іноземних виконавців у лайн-апі, ми не могли не поцікавитися, як організатори планують працювати з ризиками, адже в будь-який момент або Україна, або рідна країна виконавця можуть закрити кордони через коронавірус.

"Звісно, в такому випадку ми не зможемо привезти іноземних артистів. Ділимось нашими планами на проведення фестивалю, залежно від того, як будуть розвиватись епідеміологічна ситуація й пов'язані із нею обмеження.

1. Київ виходить із червоної зони карантину, масові заходи — дозволені й кордони країни відкриті. У такому випадку ми матимемо змогу привезти всіх запланованих артистів, яких будемо оголошувати вже найближчим часом.
2. На випадок, якщо кордони України будуть зачинені, або будуть зачинені для виїзду країни когось із музикантів — ми все одно будемо проводити захід, замінюючи іноземних артистів на локальних.
3. Якщо карантин для Києва продовжиться і ми не матимемо змогу провести захід, скасуємо подію та повернемо кошти за квитки, утримуючи 7 % вартості квитків для сплати податків, зборів та комісій.

Коли ми відкрили продаж квитків на фестиваль, ми повідомили аудиторію про можливі зміни в програмі фестивалю, залежно від карантинних обмежень".

 

Ну і якщо вже говорити про ризики проведення музичних заходів у сучасних умовах в україні, то це повна лотерея, залежно від регіону, часу, масштабу тощо. Наприклад, цьогоріч калуському Back To Youth вдалося відбутися, хоч і з обмеженнями до 23:00, а от минулорічний ЗахідФест скасували в останній момент рішенням місцевої влади. Більш успішними 2020-го були лісові андеграундні опен-ейри, які, втім, не були широко розрекламовані, а великі київські і не тільки фестивалі, як бачимо, лише цьогоріч потрохи щось планують. Зберігається й ризик вибіркового ставлення правоохоронців — 15 травня столична поліція на Нижньоюрківській, 31 зірвала два порівняно невеликі концерти в клубах Closer та Mezzanine, зате масштабна вечірка NECHTO того ж дня відбулася без проблем.

"Нам щиро хочеться провести фестиваль. Ми скучили за Вібронікою й точно знаємо, що ми такі не одні. І якщо ми не зробимо спроби провести фестиваль, тоді він точно не відбудеться. А якщо зробимо, то ймовірність зростає аж до 50 %. Як кажуть: "Хто не ризикує — той не святкує" :)

Звісно, ми усвідомлюємо ризики та готові нести за них відповідальність. Як я вже казала вище, ми повністю повернемо кошти за квитки всім, хто зробив оплату, у разі, якщо фестиваль скасують. Та щиро сподіваємось і віримо, що цього не відбудеться."

Дізнатися більше ро фестиваль та придбати квитки ви можете на його офіційних сторінках:

https://vibronicafestival.com/
https://www.facebook.com/vibronicafestival
https://www.instagram.com/vibronicafestival
https://soundcloud.com/vibronica
https://www.youtube.com/channel/UCNud_VqOktJFmaqdkp7da6w

Фото надані організаторами фестивалю

Neformat.com.ua ©