Stay Tuned! Поліцейський плейлист від Ярини Денисюк

Продовжуємо публікувати тематичні плейлисти, й цього разу такий підготувала головна редакторка Неформату Ярина Денисюк.

Ярина Денисюк
Головна редакторка Неформату, вокалістка гурту Гніт

Працює в редакції Неформату з 2016-го. Починала як новинна редакторка та журналістка, а згодом стала виконувати функції головної редакторки. До того працювала в закарпатських місцевих ЗМІ.

Якби мене попросили вибрати одну соціально-політичну тему, що минулоріч і цього року ніби червоною ниткою проходила через дуже різні жанри музики та геть різних виконавців, то я би сказала, що то була тема поліцейського свавілля, терпіти яке, здається, багатьом свідомим музикантам уже просто несила. Звісно, краще б у нашій країні не було причин співати про подібне, але коли вже маємо таку ситуацію, треба з нею якось справлятися. Вбивство Кирила Тлявова, зґвалтування в Кагарлику  — це лише дві гучні справи, але насправді їх куди більше. Отож, я вирішила зібрати цей плейлист, аби показати, що українським музикантам не байдуже, а також, аби нагадати, що проблема й досі не вирішена.

Плейлист доступний на Spotify, Deezer, Apple Music i Youtube Music

 

STRINGY! — Полиция

Почнемо зі свіжого. Київські панки STRINGY! у треці "Полиция" з нового мініальбому "Твоей подруге надоест" запитують слухача, для чого взагалі потрібна поліція, перераховуючи дуже буквально всі причини, чому українці не довіряють цьому силовому органу.

Стримінги

 

Бетон — Операція Деградація

Що один свіжак. Третій повноформатний альбом "Тільки для своїх" львівських панк-рокерів Бетон містить пісню “Операція Деградація”, де також цілком буквально музиканти співають про те, що поліція гвалтує та вбиває.



 

6TH CROWD — 1312

Говорити про погану поліцію більш звично для панк-сцени, що підтверджує низка гуртів у цьому плейлисті, але в Україні тема добралася навіть до електронних виконавців. Якщо згадати минулорічні поліцейські рейди на київські клуби, а конкретніше те, у якій манері вони зазвичай проводилися, то дивуватися тут геть нічому. Техно-виконавиця Дар’я Максимова говорить саме про це й цитує знану фразу: “Кому дзвонити, коли вбиває поліція?”

 

MOJET — OBLAVA

Ще один техно-виконавець висловився на тему поліцейських облав на київські клуби і використав для цього реальні розмови поліцейських після одного з таких рейдів. Власну роботу MOJET називає метафізичним цифровим пікетом.

spotify | apple music | deezer | youtube music

 

GUERILLA NOIR — False Kings

Київський metallic hardcore гурт свій останній на цей момент трек "False Kings" підтримали лірик-відео з кадрами поліцейського насильства в Україні та Білорусі впродовж 2020 року. Водночас текст пісні доволі обнадійливий. Цитуючи музикантів, "рано чи пізно силовики зіткнуться з вогнем — як метафоричним вогнем зворотної агресії суспільства, так і цілком буквальним".

bandcamp | spotify | deezer | youtube music

 

Денні Дельта — Козак

Тема безкарності правоохоронних органів, цілком очікувано, не оминула й українських реперів. Денні Дельта звертається, зокрема, і до подій Майдану, але не обмежується лише ними.

spotify | apple music | deezer | youtube music

 

Бакі Г'юберт - Заїбало

Нове ім'я у реп-сцені - Бакі Г'юберт - на весну обіцяє політизований мініальбом "Розради Калі", і в першому ж треці з нього згадує, зокрема, і про поліцію, а ще про те, що українські артисти мало говорять на ці теми. 

 

Юрій Бондарчук — Арсен Аваков

Якщо вам не подобаються порівняно агресивні тексти, то продумане художнє слово Юрія Бондарчука може бути саме вашим вибором. Хоча, і тут усе озвучено досить прямолінійно та прозоро, бо як іще говорити про цю тему? А ще послухайте його ж трек "Пісня 551", де теж не обійшлося без згадок діянь поліції.

spotify | apple music | deezer | youtube music

 

Mauser — Злі копи (Anger, Fear, Hatred, Pain)

Львівський хардкор гурт у коментарі нашому виданню наголосив, що проблема (не)професійності поліції для України давно не нова, а влада завжди спокушає тих, хто нею володіє.

bandcamp | spotify | apple music | deezer | youtube music

 

Alcohol Ukulele — Пси Авакова

Оскільки проблема з чинним міністром внутрішніх справ досить тягла, співали про неї й у попередні роки. Тут виділю трек харків'ян Alcohol Ukulele 2019 року з доволі промовистою назвою.

spotify | apple music | youtube music

 

Rude Riot - Поліцейське Свавілля

Київський oi!/стріт-панк гурт у грудні після кількарічної перерви в релізах повернувся з тою ж таки темою поліцейського свавілля.Краще за хлопців не скажу, тому просто їх процитую: "Перевищення повноважень, ініціація терактів для підвищення власного рейтингу, рейдерство, покриття злочинності, тиск на активістів, залякування, кришування, поновлення в органах посад тих, хто мав сидіти за ґратами, й це не повний список пунктів, яких немає в статуті правоохоронця, але які так відважно виконуються."

Стримінги

 

Гніт — Маленькі вбивці

Насамкінець скромно додам пісню свого ді-біт гурту Гніт. Тематика все та сама.

Стримінги


Нагадаємо, раніше ми публікували підбірку закордонних пісень, присвячених жорстоким правоохоронцям.
 

Попередні плейлисти тут.

Neformat.com.ua ©