Stay Tuned! Смерть метал з хардкором від Миколи Маги (Обрій, The Symbioz)

 

Микола Мага
Вокаліст гуртів Обрій, The Symbioz, експерт, журналіст

Активний юзер форуму з 2006-го, пише для Неформату з 2016 року. Активний учасник української андеграундної сцени з 2000-хроків. Основні зацікавлення — хардкор панк, метал і сонячне Закарпаття.

Я виріс в Ужгороді — у місті, де завжди поряд були дві сцени. Це метал-сцена, яка функціонувала з початку дев’яностих, і хардкор панк сцена, яка активно діяла із середини нульових і до діяльності якої я був тісно залучений. Це все вплинуло на мої музичні смаки — я слухав різні смерть метал команди на кшталт Cannibal Corpse, Suffocation, Kataklysm, Death, і купу хардкору й реп-металу, наприклад, Hatebreed, Stuck Mojo, Biohazard, Downset, Pro-pain. Тому, коли я натрапив на такі команди як Dying Fetus і Skinless з альбомом "From Sacrifice To Survival", то був у захваті. Як виявилось, за грамотного підходу ці два стилі дуже гармонійно доповнюють один одного і підсилюють матеріал гуртів, які взялися грати таку музику. Та що й казати, ми з моєю теперішньою командою, Обрієм, самі практикуємо такий підхід, хоча з самого початку спеціально це не задумувалося, вийшло випадково. Нижче я наведу приклади гуртів, які вдало міксують хардкор і смерть метал. Вони досить різні, з кардинально різним підходом, представники різних сцен, ветерани й новачки. Але всі вони роблять крутий матеріал, і їх усіх я можу впевнено радити для ознайомлення.

Плейлист доступний на Deezer, Apple Music i Youtube Music

Dying Fetus — One Shot, One Kill

Легенди американського смерть металу, які з 1991 року вправно замішують технічний brutal death metal і hardcore. Рання творчість гурту використовує типову для жанру gore тематику в ліриці, уже далі тексти еволюціонували до висвітлювання політичних і соціальних питань.
На рахунку гурту масивна дискографія з 8 повноформатних альбомів, 6 з яких випустили Relapse Records (ред. відомий американський лейбл), з яким гурт працює й дотепер. Пісня "One Shot, One Kill" увійшла до альбому "Stop at Nothing" 2003 року.

Bandcamp I Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music

 

Internal Bleeding — Final Justice

Internal Bleeding є піонерами slaming brutal death metal. Гурт пройшов довгу дорогу з далекого 1991-го до сьогодення. Дебютний альбом "Voracious Contempt" вважається безспірною класикою жанру. Усього за свою кар'єру випустили 6 повноформатників. Особисто мені до смаку пізня творчість гурту, де хардкорна частина відчувається особливо сильно. Тому я вам пропоную зацінити пісню "Final Justice" з останнього на цей момент альбому "Corrupting Influence".

Bandcamp I Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music

 

Skinless — From Sacrifice To Survival

Ще одна знакова штатівська brutal death metal команда. Та єдина причина, через яку Skinless з'явилися в цьому списку, це шедевральний альбом "From Sacrifice To Survival" 2003 року, де дядьки вдало заміксували брутал дез метал із хардкором. Окремо варто відзначити відео на однойменну пісню "From Sacrifice To Survival" з мошем у пилюці та хардкорним реслінгом.

Bandcamp I Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music

 

Dyingrace — Vengeance Is Mine

Культова в певних колах японська хардкор команда, музику якої можна описати, як ніби Hatebreed намагаються зіграти альбом Obituary. За свою історію гурт випустив лише демо 1998 року й альбом "Only The Determined Path Remains", який є взірцем суміші хардкору й дез металу.

 

Kruelty — Ancient Words

А тепер сучасний приклад тематичних японців. Минулого року Kruelty випустили потужний альбом "A DYING TRUTH", де вправно замішали бітдаун хардкор із дез- і дум-металом. Я прослухав цей альбом не один десяток разів. Також варто згадати, що йому передував спліт Kruelty з американцями Moment of truth. Останній є сайд-проєктом музикантів флоридського гурту Envision, що задумувався, як данина поваги таким японським гуртам, як Straight Savage Style і Dyingrace. Сторона Moment of truth просто вбивча.

Bandcamp I Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music

 

Horned — HEGEMONY

Цього разу європейський гурт і так само минулорічна робота. Як і японці Kruelty, французи Horned у своїй творчості замішують бітдаун хардкор і дез метал, але якщо у японців альбом звучить єдиним монолітом, то французи можуть у хіти, яких на їхньому релізі купа. Коли я їх уперше почув, то в мене склалося враження, що це максимально металізований Rise of the Northstar

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music

 

Disgrace — No More Fools

Штатівський дез метал/хардкор гурт, у складі якого за вокал відповідав Тейлор Янг. Це той, що барабанщик Nails, гітарист Twitching Tongue, а також відомий звукорежисер, який відповідав за саунд купи хардкор-релізів. Їхній альбом "True enemy" 2015 року є справжньою перлиною — суміш смерть металу в дусі Cannibal Corpse і хардкору на зразок Merauder, блискуча робота всіх музикантів і приємний бонус у вигляді каверу на легенди nyhc Dmize.

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music

 

Xibalba — La Injusticia

Хардкор гурт з американського міста Помона. Гурт зібрався всередині нульових, усі музиканти мали латиноамериканське коріння. Учасники сильно цікавилися міфологічними системами Мезоамерики, а назва гурту перекладається не інакше, як Пекло. Вплив смерть металу на музику Xibalba дуже сильний, особливо це відчутно в пізніх релізах. Місцями доходить мало не до відвертих дез/дум композицій. Якщо ви не чули цей гурт раніше, то я рекомендую одразу послухати їхній останній альбом "Años en Infierno" 2020 року. Як на мене, це найсильніша їхня робота.

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music

 

Terminal Nation — Holocene Extinction

Політизований штатівський хардкор із відчутними домішками смерть металу в останньому альбомі. Злі арканзаські дядьки за все хороше і проти всього поганого. І це в них виходить переконливо. Минулорічний альбом "Holocene Extinction" вийшов на знаковому андерграундному метал-лейблі 20 Buck Spin.

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music

 

Concrete — Starving Serpent

І під кінець ще одна штатівська хардкор команда — Concrete з міста Олбані, штат Нью-Йорк. За час свого існування музика гурту все більше й більше металізовувалася й от на альбомі "Free Us From Existence" 2020-го ми отримали те, що треба. А саме злу, технічну і водночас гармонійну суміш хардкору і смерть металу. Переконливо раджу цей альбом для ознайомлення.

Bandcamp I Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music

 

Взагалі останні декілька років були дуже плідними для цього напряму в екстремальній музиці. Крім перечислених вище команд ще можете зацінити релізи таких гуртів, як Fuming Mouth, Like Rats, Genocide Pact, Torture Tomb, Kombat, Homewrecker, Spinebreaker.

 

Попередні плейлисти тут.

Neformat.com.ua ©