Мерчем і мечем: Що закордонні гурти випускали для України

Відлік календарних днів у подіях російсько-української війни триває вже кілька років, але ми зважаємо на це не одні. Наші друзі зі світової музичної спільноти твердо з нами й досі, не словесно – дієво. Згадуємо багатьох із них, хто випускав мерч на нашу підтримку.

Вчора ми розпочали аукціон та лотерею на великий благодійний лот від данського неофолк-гурту Of The Wand & The Moon, який музиканти і їхній друг Кріс Стілворк передали нам у дар. Хоча Україна отримує багато закордонної підтримки загалом, ми не з тих, хто сприймає це за належне, особливо коли це стосується порівняно невеликих особистих ініціатив, як у цьому випадку.

Колись ми вже писали про підтримку України з боку лейблів. Тоді Девід Тібет, учасник Current 93, Psychic TV та багатьох інших проєктів, прокоментував крок нам на зустріч так:

"Для творчих індустрій завжди є певний ризик, коли туди примішуються політичні міркування, але, я думаю, ми всі відчули, що це того варте".

І мав рацію. Саме тому, напередодні виставлення лота Of The Wand & The Moon, ми зазираємо в зону мотивації дружніх нам музикантів, які випускали власний мерч, але на нашу користь.

По-перше, це дозволить зрозуміти, що саме скорочує відстань між українськими й закордонними артистами в складні часи, а по-друге – просто знатимемо наших союзників в обличчя.

У рамках виставки "Вільна музика" Кріс, який неодноразово приїжджав до України з гуманітарною допомогою військовослужбовцям, розповів про особливості роботи свого лейбла

Отож, почнімо з Of The Wand & The Moon. Станом на початок 2022 року, гурт мав запланований березневий тур Україною, який, звісно, не відбувся через розгортання війни в Україні до повномасштабної. У перший же її день музиканти зробили символічні пости в усіх своїх соцмережах, а згодом налагодили регулярний благодійний продаж свого мерчу через український лейбл Old Captain.

На сторінці лейблу можна побачити як класичні футболки колективу, віддані на користь благодійних цілей, так і спеціально надруковані, наприклад, із українськими тризубами.

of the wand and the moon tshirt

Кріс Стілворк, друг музикантів, став частим гостем у наших широтах, і у нього на це власні причини.

"Я вважаю цю війну екзистенційною, зіткненням між західною, європейською, цивілізацією й ідеалом Свободи, до якого належить Україна, з одного боку, й російським авторитарним варварством із іншого. Тому я хочу й буду допомагати, навіть невеликими сумами", – ділиться Кріс із нами.

Серед приємних фактів, які сплили вже під час повномасштабної війни, той, що багато європейців стежили за державними подіями в Україні від початку нульових років, не на рівні скролінгу новин, а на сердечному, схвильованому, рівні. Серед них був і Кріс.

"Оскільки ми близькі з Death In June [лейбл Кріса, Steelwork, випустив кілька записів гурту, організовував для нього деякі концерти з 2002 по 2015 рік, а також допомагає із управлінням його мерч-майданчику – ред.], а також друзі з Die Weisse Rose, Joy Of Life і Of The Wand & The Moon, я хвилювався, коли Дуглас [Пірс] і товариші в 2015 році вирушили до Києва й Одеси… Але в них усе пройшло досить добре. Відтоді і я хотів відвідати Україну. Коли нарешті, після спаду ковіду, з’явилася така можливість, я з нетерпінням чекав двотижневої поїздки в Україну".

Щоразу, як він повертається додому, каже Кріс, він думає про повернення в Україну, яку завжди вважав частиною Європи майбутнього.

На щастя для нас, підтримка музикантів не має піків і згасання, а послідовно триває й досі. Зокрема минулого літа Of The Wand & The Moon видали лімітовану кількість фізносіїв із благодійною компіляцією. 

Так само ми заручилися підтримкою англійців Death in June, чиї сторінки ввібралися в блакитно-жовті кольори від 24 лютого 2022. Знаний не лише серед поціновувачів неофолку, цей гурт під керівництвом Дугласа Пірса неабияк сприяє видимості цієї війни, але не обмежився постами й аватарками.

Музикант додав до свого мерчмагазину кілька патчів із українським прапором, якими заробляє на благодійність. На одному з них зображено руку з батогом – символ контролю, до якого Death in June вже багаторазово зверталися у своїх візуалах. У контексті України, щоправда, музиканти заклали в нього саме відновлення контролю:

"Нехай нині Україна заволодіє контролем у цій ситуації й попіклується про себе. Слава Україні", – йдеться Фейсбуці Death in June.

Окрім того, гурт уклав спеціальне видання під назвою "Operation Control" на жовтих і блакитних 200-грамових платівках виключно. До нього ввійшли два альбоми колективу, "Take Care And Control" (1997) і "Operation Hummingbird" (1999), які не можна було почути ніде, окрім як на раніше придбаних фізносіях, із 2007 року. Усі кошти з їхнього продажу лейбл Steelwork, який їх представляє, передає до Musicians Defend Ukraine.

Death in June

Щодо Die Weisse Rose, уже згаданого тут проєкту Томаса Бойдена, той так само мав заплановані й урешті скасовані через війну концерти в Україні в 2022 році. Перш ніж повернутися до нас із обіцяними шоу, музиканти видали спеціальну серію благодійних футболок у співпраці з українськими лейблом Old Captain і артистом Neivanmade, який ті оздобив.

DIE WEISSE ROSE tshirt in support of Ukraine

Для спрощення підтримки з боку європейців, куратори лейблу й учасники гурту налагодили доставку символічного мерчу з Польщі.

Уже в жовтні 2022 року, у розпал війни, Die Weisse Rose зіграли обіцяні шоу в Києві й Львові й повернулися знову в лютому 2023 року. Опісля цього фронтмен гурту опублікував такий допис у Фейсбуці:

"Ukraine mon amour! Це не просто спогад, це твердження й ціла життєва подорож. Ми не забудемо усіх тих усмішок, цінних подарунків, сліз радості, щирих обіймів і пісень, які ми розділили з усіма тими прекрасними людьми, які уможливили все це [виступи – ред.] і яких ми зустріли на нашому шляху."

Die Weisse Rose - Live at Теплий Ламповий, Kyiv [18.02.2023]

Виступ Die Weisse Rose у Києві, фото kirai gigs

Ім’я Rome уже відоме багатьом українцям завдяки його невтомній проукраїнській позиції, виявів якої чимало. Лише кілька днів пройшло між 24 лютого і тим, як виконавець дав виступи в кількох містах України й повернувся додому. Відтоді тризуб став постійною атрибутикою, зображеною на його гітарі, й частиною логотипа проєкту на спеціальних виданнях.

Rome-Gates-Of-Europe

Музикант представив цілу низку тематичного мерчу задля підтримки України. Окрім блакитно-жовтого й чорно-червоного вінілів, Джером Ройтер випустив патч, листівку й навіть тематичну книжку!

Ми вже не кажемо (хоча ні, кажемо:) про те, що музикант виступав у нас під час війни й постійно робить пости й окремі виступи на честь України.

У 2022 Rome видав мініальбом "Defiance", присвячений Україні та її боротьбі проти загарбників

Неблизька дорога від дарк-фолку до дарк-вейву, але пролягає крізь темряву й виводить нас до англо-німецького дуету Lebanon Hanover. У перші місяці війни вони пригадали свої прогулянки Києвом і виставили на продаж свої підписані світлини звідти, які колись зробила для них Настя Платінова. Усі 100% коштів із продажів принтів пішли фотографці, а та, своєю чергою, передала 50% на благі справи.

У першому мініальбомі артистів за 3 роки, "Better Than Going Under", одна з двох пісень названа "Kyiv" і присвячена війні загалом.

"Названа іменем столиці України, "Kyiv", із вокалом Ларисси Айсгласс, занурюється в наратив із відзеркаленням горя й відчаю, переплетених у зруйнованих війною регіонах, як Україна й інші за її межами", – написали артисти в описі композиції.

Придбання цього релізу так само дорівнювало благодійній підтримці України, а саме фонду "Не Самі", який опікується людьми з прифронтових зон.

Іще один артист, чиї принти друкувалися й скуповувалися задля підтримки України – Роберт Дель Ная, художник і співзасновник легендарного тріп-хоп гурту Massive Attack. Малюнок його авторства розійшовся настільки швидко, що англієць згодом анонсував нову партію друку, а всі кошти перераховував до Ukraine Humanitarian Appeal, Комітету з Надзвичайних Ситуацій (DEC). За підрахунком музиканта, поціновувачі його творчості допомогли зібрати 400,000 фунтів на благодійність.

Massive Attack

Окрім того, Роберт виконав дизайн платівки, яку вони разом зі Святославом Вакарчуком випустили для збору коштів на ініціативу Rebuild Ukraine.

Шугейз-зірки Slowdive теж назбирали чимало фунтів для України – £13,000 на лімітованих футболках із блакитно-жовтим написом назви гурту.

"Як і всі, ми були шоковані сценами страждань, спричинених вторгненням Росії в Україну. Ми стоїмо разом із хоробрим народом України проти агресії Росії", – написали виконавці у своєму Інстаграм.

Їхня реакція на поширення війни Україною була швидкою й уже в перші дні березня вони працювали зі своїм мерч-провайдером, щоб налагодити доставку благодійних футболок у США.

Slowdive

Ну, і насамкінець поговоримо про футболки на честь України від Олівера Сайкса, засновника металкор-гурту Bring Me The Horizon.

Магазин музиканта Drop Dead це щось із розряду ‘if you know, then you know.’ Уже в березні 2022 року, кілька тижнів після початку війни, той представив благодійні футболки з малюнком, який Олівер Сайкс нашвидкоруч намалював, аби прискорити принесення користі постраждалим українцям.

"Я, разом із командою Drop Dead і Temple of Fun [веганський ресторан родини Сайкс – ред.] й іншими в нашій будівлі Osborn Works у Шеффілді, дійсно хочемо зробити щось впливове для України й водночас бути певними, що всі наші кошти спрямовані в правильне місце. Тому ми вирішили заснувати проєкт допомоги українським біженцям під керівництвом моєї мами. Я зробив цей [дурацький] малюнок для футболки, але це лише початок дечого більшого", – написав виконавець в Інстаграм.

Дещо пізніше музикант також представив серію благодійних бандан, прибуток із яких пішов на потреби української волонтерської ініціативи Cats on Mars, яка рятує й доглядає котів під час війни. Наразі бандани вже недоступні.

Bring me the horizon

Фото з Інстаграму Олівера

Скоріше за все, ми охопили не всі ініціативи на нашу підтримку, однак наша вдячність простягається до кожного, хто як мінімум не промовчав 24 лютого.

Фото з соцмереж
Із підбіркою матеріалів допомагав Роман Шевченко

Neformat.com.ua ©