Знайомство з лейблом Erythroleukoplakia Records: 6 знакових релізів

Erythroleukoplakia Records — це молодий київський лейбл, що виник лише рік тому, але вже встиг випустити не один десяток релізів. Визначальною його рисою можна назвати експериментальність та свободу у всьому від музики до обкладинок.

Що таке лейбл Erythroleukoplakia Records

Михайло Клишнатий
 

Оформлення лейбла, сторінок у соцмережах, пошук виконавців, автор проєкту Emotional Anhedonia, учасник Ihatethereforeiam, I'm fine. ha ha. Адмін уже нині покійного UKRPUNK.ZINE і ряду музичних каналів. Заступник керівника з питань повернення національного надбання у вигляді Юрія Бондарчука назад в Україну.

Михайло (далі — М.): Почалося це все з того, що в нашій компанії було багато людей, які вже мали свої музичні проєкти або лиш починали щось випускати, і я запропонував Артуру якось усе це оформити, випустити та дати цьому життя, й от 6 січня 2020-го ми випустили перший альбом zipflaw, який започаткував усю цю когорту роцкерів і шумовиків, реперів, хардкорщиків і інших класних людей.

Наша головна мета — робити музику, яка нам подобається, без зайвої бюрократії чи стандартів, тому нашим принципом є свобода у творчості, і взаємопоміч у створенні того, чим ми займаємося. Хтось краще розбирається у зведенні й роботі зі звуком та допомагає різним учасникам, у когось із візуальними аспектами релізів краще виходить, хтось має файні способи поширити музику серед людей або може підіграти на інструменті в чиємусь проєкті. Усе це "творчість заради творчості", тому в нас уже сформувалося немаленьке ком’юніті людей, які знають один одного й діляться своїми надбаннями. Ми ніколи б не подумали, що релізів буде так багато, планували лейбл для трьох проєктів — АОРТА, zipflaw і Emotional Anhedonia, щоби ми самі могли це послухати) Зараз завдяки файним релізам та людям, які підтримали нас і поширили інфу, ми трохи загуділи на теренах інтернету, і, сподіваємося, що це лише початок.

Артур Мазурець
 

Посада на лейблі: менеджер по лінивості та заступник невиправданого перфекціонізму. Творець проєктів zipflaw і MASLO, учасник гуртів !alarm і MatyrBoja, та віднедавна учасник René Maheu. Ідейний натхненник законопроєкту про повернення національного надбання у вигляді Юрія Бондарчука назад в Україну.

Артур (далі — А.): Ми з Мішею часто ділилися власним музлом між собою, й от після такого чергового "обміну" Михайло мені написав: "А давай, може, лейбл зробимо для того всього?…". І вже наступного дня в нас з'явилася сторінка на Бендкемпі із заголовком великими буквами "ERYTHROLEUKOPLAKIA RECORDS" із найпершим релізом zipflaw "vest1g1al1ty", який, як я, власне, і скинув Михайлу просто зацінити.

Якщо заходити здалеку, то ELP — це тільки ми з Михайлом. Але водночас з самого початку створення лейблу це завжди була командна робота. Андрій Підлісний (АОРТА) допомагає учасникам лейблу з обкладинками, шерить нові релізи; Валентин Фадєєв (вокаліст René Maheu, учасник ihatethereforeiam, Boys do cry, "I'm fine, ha ha"), завжди радий буде підказати щось по звуку чи навіть сам накрутить тобі що завгодно. Є ті, хто розповідають про релізи в себе в телеграм-каналі, є ті, хто в разі чого допоможе з організацією івенту тощо.

Щодо місії я поки що нічого конкретного не скажу. ELP набирає обертів і починає потрохи переходити з ось цього стану "бібліотеки з музикою" у, так би мовити, стан "цілісного живого організму", про який уже говорять то тут, то там.

Ефір Радіо Єден, присвячений лейблу

Формат

Лейбл не обмежує себе в жанрах, навпаки, саме тут ви знайдете найсміливіші експерименти, але релізи видає поки тільки в цифровому форматі.

М.: Хороша музика може бути в будь-якому жанрі, і тому я спокійно випускаю, наприклад, позитивний і світлий психоделік рок Vasily Richter поряд з акустичним грайндкором Emeticsoundfromhell або шумом "Буду Думати" від Мільченка. Ця музика дуже різна, у цьому і смак. Поки що релізи виходять лише в цифровому вигляді, але сподіваємося, що найближчим часом ви зможете собі придбати касетку з трьома торбами децибел нашого видавництва)

Андрій Підлісний
 

Співзасновник лейбла, музикант у проєкті АОРТА, допомога з оформленням обкладинок для виконавців, вивчення і експерименти зі звуком.

Андрій (далі — А.П.): Формат лейблу, на мою думку, дуже цікавий: наче дивишся не на краєвиди гарної природи, а навпаки — як усе навколо вибухає, чуєш звуки, змішані крики, падаючі дерева, передсмертний зойк міста, металеві звуки падаючого крана. Не краса, а чиста протилежність)

Артворки

М.: У кожного виконавця свій підхід і ставлення до оформлення, таку кількість людей якось складно підігнати під універсальні правила. Та й не потрібно. Думаю, що Рахманінов і домовичок Кузя поряд виглядають доволі прикольно) Вони мають викликати певну емоцію, як на мене. А інше не так важливо.

А.П.: Я вважаю, що в нас повна свобода в плані обкладинок, багато різних цікавих робіт: від сфотографованого сміттєвого бака до накладеної зверху подвійною експозицією землі, у якій сховалися воїни, яких подавили тою силою, котру вони самі хотіли застосувати до тих, хто чинив відсіч. Особисто мені цікаво за обкладинками спостерігати не менше, ніж за самою музикою)

Нюанси видання закордонних виконавців

М.: Жодних відмінностей між закордонними проєктами та вітчизняними. У нас є виконавці зі США, М'янми, Росії й усіх ми запросили в нашу музичну сім’ю, так само як і вітчизняних виконавців. З деякими ми підтримуємо спілкування і співпрацюємо, а хтось випустив реліз і все, але не бачу в цьому проблеми, головне, аби їх слухали. Наші виконавці брали участь у компіляції, випущеній у М'янмі, і, як на мене, класно, що в Азії можуть зацінити наші шумові викрутаси та реверби.

Дискографія

М.: Ми самі не розуміємо, як вийшло так, що в нас стільки різних музикантів і інших митців у команді. Учора свіжаком був "Promise" від Dépaysement, сьогодні вже "Singles vol.1" від Done Without, експериментальний соло проєкт із Житомира. Ми не встигаємо оформляти публікації в соцмережах, чесно кажучи. Залишається лише сподіватися, що в слухачів, яким це цікаво, достатньо часу, щоби з усім ознайомитись.

Серед найцікавіших проєктів лейбла хлопці виділяють АОРТА, !alarm, Levegh, Boys Do Cry, doomdoze, R4zyob, ihatethereforeiam, I quit, Zipflaw, Падік 77, МС Мягкий Метал, Emotional Anhendonia, Чортополох та описують окремі їхні релізи:

Boys Do Cry — Some things that matter (screamo/scramz)

А.: Проєкт Валентина Фадєєва (René Maheu) та Паші Романюка (Хаос Внутри Меня). Неймовірно теплий, якісний емо-реліз, від якого хочеться одразу танцювати, підсвистувати разом із бек-вокалом, а потім загорнути всіх музик в обійми.

doomdoze — dissolve me (shoegaze)

А.: Цікавенький шумний гурт зі Словаччини, тексти якого переповнені саморефлексією. Через ось цей особистісний характер текстів (та, мабуть, трішки через страх критики) автор, голос якого ми можемо почути, відмовився їх викладати. Це і є головна ідея альбому — вокальна лінія приємно плаває між звуками та, радше, доповнює інструментал.

Аорта — Аритмія (experimental \avant-garde punk \black metal)

М.: Вважаю, що цей альбом (і весь проєкт загалом) є втіленням нашого лейбла, як експерименту й пошуку звуку, що буде унікальним, нашим, аутентичним. Ще й по панку, записаний на мобілці) Можу описати його прикметниками: незвично, ритмічно, агресивно й талановито, на мою скромну думку. Андрій у своїй музиці міксує все, що йому подобається слухати, від техно до блек-металу з авангардом. От і народжується щось своє, аутентичне і сміливе. Наступний реліз не за горами, готуйте ваші вушка!

Чортополох — Рок-н-рол (garage punk \ hardcore)

М.: Відв'язна панкуха з Косова, Для фанатів нойз року, незвичної лірики й енергетики Какулєтова це абсолютний мастхев. Можу сказати, що ми вже друзі і я з нетерпінням чекаю кожен реліз, і спостерігаю за процесом створення, тому гарантую вам, що цей гурт - не просто ще один роцк)

"рок-н-рол — свята корова
руйнування в радість слову
наряджайте автомати
забивайте мізки ватою"

Levegh — s / t (screamo)

М.: Альбом, який особисто я заслухую повністю по декілька разів на рік, один із найкращих вітчизняних скрімо-проєктів, на мій слух. Гарна лірика, потужний інструментал та сильні емоції, ось що лежить у цьому невеличкому "s\t".

MatyrBoja — Podarunok Pid Podushku Nahui (grindcore\noise)

М.: Без зайвих слів — це прекрасно)

Плани

М.: У 2021-му план — не загнутися та випускати нові цікаві гурти і сольники, на деякі я вже чекаю з нетерпінням. Там і джаз панк, і неокласика, і ще багато всього. Також збираємось випустити касети та, можливо, інші ніштяки у вигляді патчів і стікерів, але далі буде видно. Ще дуже сподіваємося відіграти вживу, зробити фест чи гіг з учасниками лейбла. Тому, якщо хтось хоче нас підтримати, кличте в гості, виступати, шуміти, кричати та підтримуйте виконавців своїми прослуховуваннями)

А.: Не так давно ми загорілись ідеєю зробити якийсь фест чи щось подібне з учасниками лейбла і якраз до тієї дати придумати якийсь цікавий мерч. Але через пандемію і з усім цим дурдомом, що з нею пов'язаний, залишається хіба грати нойз по підвалах, щоби саботувати карантинні обмеження на продаж колгот і шампунів.)

Erythroleukoplakia Records у соцмережах:

https://erythroleukoplakia.bandcamp.com/
https://www.instagram.com/erythroleukoplakia.rec/
https://www.youtube.com/channel/UCk8zb5skm2QT_xdJ8HnfqXA

Більше матеріалів про лейбли тут — https://www.neformat.com.ua/rubrika/znayomstvo-z-leyblom

Neformat.com.ua ©